Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Πανηγυρίζουν για… νέα μέτρα και τα βαφτίζουν «μεταρρυθμίσεις»!


Επικοινωνιακά τεχνάσματα με το… «καλησπέρα» επιστρατεύει η κυβέρνηση, για να προσδώσει πανηγυρικό τόνο στη συμφωνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ύστερα από την υποχώρησή της και την αποδοχή των μέτρων που ζήτησαν οι δανειστές.


Και πολύ καλά κάνουν, αφού δεν βλεπουν καμιά αντίδραση από τον λοβοτομημένο λαό.

Καλλιόπη Σουφλή

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης


Όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σύνοδος του Eurogroup,
η κυβέρνηση συμφώνησε στην προνομοθέτηση των μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις και έτσι απομένει να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα – πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό θα σημάνει πρακτικά την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ώστε να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά προτίμηση έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις αξιωματούχοι των θεσμών – Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ – φρόντισαν να διαμηνύσουν ότι βρέθηκε μεν κοινός τόπος, αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη κλειδώσει.


Η κυβέρνηση, ωστόσο, πανηγυρίζει για την εξέλιξη αυτή και μάλιστα σπεύδει να σημειώσει ότι πέρασε η ελληνική θέση για… «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα»!

Σε non paper που κυκλοφόρησε το Μαξίμου, υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Απομένει λοιπόν να διευκρινιστεί πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, με τα μέτρα που έχουν ήδη συζητηθεί για τη μείωση του αφορολόγητου και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.


Μάλιστα, στο ίδιο non paper από το Μαξίμου, τα μέτρα αυτά βαφτίζονται… «μεταρρυθμίσεις».


Εξάλλου, αφήνεται παράθυρο για αναβολή των δύσκολων αποφάσεων στα εργασιακά, αλλά και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που η Κομισιόν δεσμεύεται να εξαιρέσει από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3 δις ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει – πάντα σύμφωνα με το Μαξίμου – 100.000 νέες θέσεις εργασίας.Πηγή: attikanea
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...