Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Μυστική συμφωνία Τραμπ-Κούρδων

 

«Τελειώνει» η Τουρκία - Πως αντιδρούν οι Ρώσοι

Η Τουρκία ξεμένει από συμμάχους, όπως θα καταλάβετε στις γραμμές που ακολουθούν, γεγονός που θα την οδηγήσει σε διάλυση.
Όπως μεταδίδει η Pravda, Αμερικανοί και Κούρδοι έχουν υπογράψει συμφωνία σε σχέση με την δημιουργία κουρδικής εθνικής κρατικής οντότητας αρχικά στα εδάφη Ιράκ και Συρίας.
Οι Ρώσο αναρωτιούνται: Τι σημαίνει αυτό; Θα εμφανισθεί ένα νέο Κόσοβο στην Μέση Ανατολή; Έρχεται το μεγάλο Κουρδιστάν;
Όπως μεταδίδει το αραβικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν πως οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να το αναγνωρίσουν αρχικά στην Βόρεια Συρία.


Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αρχές των ΗΠΑ, προφανώς εν γνώσει του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ήδη συμφωνήσει με τους Κούρδους αναφορικά με τα σύνορα του κράτους. Θα αναγνωρισθεί αμέσως μόλις απελευθερωθούν οι πόλεις Tabqa και Raqqa.
Μιλώντας στην Pravda, o Semyon Bagdasarov, ειδικός σε θέματα Κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής κάνει λόγο για νέο Κόσοβο στην περιοχή.

Πως πρέπει όμως να συμπεριφερθούν οι Ρώσοι;

Ο Bagdasarov απαντά:

Τώρα έχουμε την στρατιωτική μας ομάδα στην Αφρίν, η οποία είναι το πιο απομονωμένο καντόνι από την Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας (σ.σ. ήδη έδωσαν όνομα και οι Ρώσοι). Πιστεύω πως έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις για αυτονομία. Θα παραμείνουν πιθανότατα (προσωρινά) υπό τον έλεγχο της Δαμασκού. Τα στρατεύματά τους θα ανεξαρτητοποιηθούν.
(…)
Θα πρέπει να τους δώσουμε όπλα. Πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι με τους Αμερικανούς, αντί να αφήσουμε σε αυτούς το πεδίο ελεύθερο».


Οι ΗΠΑ λοιπόν προχωρούν στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η Ρωσία, η οποία, ωστόσο, θέλει να έχει λόγο στα τεκταινόμενα και γι’ αυτό δηλώνει παρούσα στην περιοχή, δίνοντας στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας.
Η Τουρκία βλέπει τον εφιάλτη κουρδικού Κράτους να πλησιάζει και πανικοβάλλεται και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Μέχρι στιγμής περιορίζεται στο να τα βάλει με την Ρωσία και να ασκήσει κριτική στην αμερικανική στήριξη στους Κούρδους, μέσω του τούρκου υπουργού Άμυνας, Fikri Isik, ο οποίος κατηγορεί τις ΗΠΑ για παροχή όπλων στο YPG της Συρίας και κάνει λόγο για μεγάλο τίμημα που ενδέχεται να πληρώσει η ευρύτερη περιοχή.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Αυτό φέρνει σε σύγκρουση την Τουρκία πότε με την Ουάσινγκτον, πότε με την Μόσχα, δημιουργώντας τον ορισμό του στρατηγικού αδιεξόδου για τον Ερντογάν.
el.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...