Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Γιατί είναι τραγικά επικίνδυνες οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ενώ ο Κοτζιάς βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ όταν ρωτήθηκε για την σύγκρουση της Τουρκίας με την Ολλανδία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή την απαγόρευση των συγκεντρώσεων με ομιλητές υπουργούς του Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, απάντησε ότι «δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας».

Ο αναπληρωτής υπουργός μάλιστα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η πραγματοποίηση προεκλογικών συγκεντρώσεων και στην Ελλάδα, εμφανίσθηκε θετικός δηλώνοντας ότι «προσπαθούμε οι σχέσεις με την Τουρκία να είναι φιλικές, έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων Αξιωματούχων στη Θράκη. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας

Οι δηλώσεις αυτές του Γιώργου Κατρούγκαλου ενώ ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς απουσιάζει στις ΗΠΑ όπου έχει σημαντικές συζητήσεις/ συναντήσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Τουρκία καθώς όπως πληροφορηθήκαμε αναφέρονται στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ


Στο Geopolitics & Daily News προσπαθήσαμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο ο αναπληρωτής υπουργός να κάνει αυτή την δήλωση λησμονώντας ότι στην Θράκη δεν υπάρχει Τούρκοι πολίτες αλλά Έλληνες πολίτες με μουσουλμανικό θρήσκευμα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος με την συγκεκριμένη δήλωση δείχνει να συμβαδίζει πλήρως με την τουρκική πλευρά η οποία χρόνια τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και προσεταιριστεί τους Έλληνες πολίτες που είναι μουσουλμάνοι. Εξάλλου αυτή είναι και η τακτική του Ερντογάν κάθε φορά που αναφέρεται στα σύνορα της καρδιάς του (θα μπορούσε να είναι και τίτλος τουρκικού σήριαλ ). 


Όπως μας αναφέρει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν
«Πέρα από τις όποιες αντιδράσεις λόγω θυμικού και συναισθημάτων επειδή η εξωτερική πολιτική στερείται τέτοιων «πολυτελειών ας πιάσουμε λίγο λογικά την όποια επιχειρηματολογία ενδέχεται να κρύβει η συγκεκριμένη δήλωση του κυρίου Κατρούγκαλου. 


Πιθανά επιχειρήματα λοιπόν που μπορεί να οδήγησαν σε αυτή την δήλωση.
  1. προσπάθεια κατευνασμού εντάσεων με Τουρκία. Σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης προς τα όσα γίνονται ήδη στο Αιγαίο.
  2. προσπάθεια μεταφοράς εστίασης στους "συνεργάτες της Ε.Ε." για να ενταθεί το βάρος του Τουρκικού προβλήματος και να γίνει φανερό πόσο αλαζόνες είναι και τι αντιμετωπίζουμε εμείς.
  3. χείρα καλής θέλησης έτσι ώστε να αποκομίσουμε κάποια κέρδη όσον αφορά μεταναστευτικό και άλλες συνεργασίες (υπάρχουν αρκετές ήδη) σε οικονομοτεχνικό επίπεδο με την Τουρκία.
  4. προσπάθεια να δώσουν χώρο στην Τουρκία για να μην εντείνει πόλωση στο Κυπριακό.

Φυσικά όλα αυτά καταρρίπτονται άμεσα. Είναι τόσο παιδαριώδες και  αφελές αυτό το σκεπτικό όσο και ενός ανθρώπου που θα απλώσει χέρι να χαϊδέψει ένα πεινασμένο λύκο λέγοντας του «είσαι καλό σκυλάκι.


1) Η Τουρκία εδώ και καιρό έχει δείξει πώς εκλαμβάνει την ανοχή ως αδυναμια. Μια κατάσταση και μέθοδο που χρησιμοποιεί κατά κόρον για ασφαλείς κατακτήσεις που συνάδουν με την στρατηγική της βίβλο για να γίνει υπερδύναμη ΕΜΕΑ. Αυτό είναι κάτι θεμελιώδες στην πολιτική τους και δεν έχει να κάνει μόνο με Ερντογάν για να να πει κάποιος πως είναι πολιτική εστιασμένη σε πρόσωπο.

2) Οι Ευρωπαίοι ξέρουν εδώ και αιώνες την αλαζονεία των Τούρκων. Δεν είναι κάτι καινούριο. Δεν χρειάζονται δικές μας υποδείξεις για αυτό. Αντίθετα τέτοιες δήθεν φιλικές δηλώσεις και μάλιστα, όταν η Ελλάδα δεν είχε καν ενταχθεί στην εικόνα των "εκλογικών εμφανίσεων" των Τούρκων  (τώρα θα μπει και επίσημα με την σφραγίδα του κυρίου Κατρούγκαλου) είναι επικίνδυνες.

3) Οι όποιες συναλλαγές υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στηρίζονται, ακόμα, σε ισορροπίες ισχύος. Αν αυτές μεταβληθούν, δείχνοντας, όπως προανέφερα ανοχή, τότε θα υπάρξει και προβληματική συνέχεια τους. Όποιος γνωρίζει ελάχιστα από εμπορικές και οικονομικές διαπραγματεύσεις κατανοεί αμέσως τι εννοώ

4) Το Κυπριακό είναι ένα θέμα από μόνο του και κακώς εντάσσεται ως παράμετρος (υπο-μέρος) σε θέματα Ελλάδος-Τουρκίας. Κακώς επίσης συνδέεται με όποια εξέλιξη υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Η Κύπρος είναι ένα Ελληνικό μεν , αλλά αυτόνομο κράτος που πρέπει να διατηρηθεί ως μέρος συμμαχίας και συνεργασίας. Κάθε άλλη αντιμετώπιση του είναι λανθασμένη και δημιουργεί προβλήματα τόσο σε Κύπρο όσο και σε εμάς.»

Και ο Αλέξανδρος Νίκλαν συνεχίζει « Στην περίπτωση της Τουρκίας και των προσπαθειών των  πολιτικών της να εντείνουν την απήχηση τους για το δημοψήφισμα καλό θα ήταν εμείς, ως χώρα, να μην μετέχουμε. Να μην ακουστούμε (λίγο αργά για αυτό βέβαια με αυτή την δήλωση) καθώς την όποια δράση μας, η οποία θα τραβήξει και την εστία προσοχής στην Αθήνα, θα εκμεταλλευτεί πλήρως η Άγκυρα.

Αν πετύχει το δημοψήφισμα, τότε θα εστιάσουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Θράκη μιας και η Αθήνα έδωσε μέσα από την δήλωση το ελεύθερο  να μιλήσουν Τούρκοι πολιτικοί σα να επρόκειτο για μέρος της Τουρκίας.

Αν δεν πετύχει το δημοψήφισμα, τότε και πάλι θα εστιάσουν στην Ελλάδα διότι θα είναι ο εύκολος στόχος, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου θα αποτελούν μια καλή δικαιολογία για την αποτυχία του Ερντογάν.»

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...