Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

ΑΙΣΧΟΣ ΝΕΑ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ (Η… ΠΑΓΙΔΑ) !!!


Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ «ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ»
 
Την υποχρέωση να καταβάλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος θα έχουν και φέτος χιλιάδες άτομα με αναπηρία κάτω του 80%, καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν είναι κινητικά ανάπηρα.
Από πέρυσι την άνοιξη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που κατάρτιζε τη σκανδαλώδη διάταξη για τη σημαντική μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών και των λοιπών πολιτικών προσώπων, μεθόδευε ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την τότε λειτουργούσα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (πλέον έχει μετονομαστεί σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), το χαρακτηρισμό των προνοιακών επιδομάτων των ΑμΕΑ ως «εισοδημάτων»!

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»
Ετσι, χιλιάδες ΑμΕΑ βλέπουν πλέον τα ετήσια εισοδήματά τους να «εκτοξεύονται» πλασματικά πάνω από τα 12.000 ευρώ, που είναι το όριο πέραν του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, και καλούνται να πληρώσουν άδικα την εισφορά αυτή. Ταυτόχρονα, επειδή τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων θεωρούνται «εισόδημα» και προσαυξάνουν τεχνητά τα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους, χιλιάδες ΑμΕΑ χάνουν και πλήθος άλλων κοινωνικών επιδομάτων τα οποία χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος!
Η μεθόδευση αυτή σε βάρος των ΑμΕΑ, η οποία ξεκίνησε από τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις, συνεχίζεται και φέτος, στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για… δικαιότερη αναδιανομή των φορολογικών βαρών!

Η… παγίδα
Στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αναρτήθηκαν πέρυσι στους λογαριασμούς χιλιάδων ανάπηρων φορολογουμένων στο ΤΑXISnet, η ΓΓΔΕ προσυμπλήρωσε τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο ποσά εισοδημάτων απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, τα οποία όμως επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης.
Ομως, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η ίδια η ΓΓΔΕ στις 20-7-2013 για να ερμηνεύσει την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, η οποία ορίζει την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 διότι «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς»! Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα:

* το προνοιακό επίδομα τυφλότητας,
* το διατροφικό επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς, καθώς και σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών,
* τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας και ενεσοθεραπείας που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους δικαιούχους ασφαλισμένους,
* η μηνιαία οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή αιμορραγική διάθεση, με βαριά αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και σε κωφάλαλα άτομα, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών συντήρησης και περίθαλψής τους, καθώς και για την κάλυψη, εν γένει, των ειδικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας τους.

hellasforce.com
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...