Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Αθήνα προς Άγκυρα: Επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο αυτός που δεν το τηρείΑπάντηση στην κριτική του τουρκικού ΥΠΕΞ 

Με τη λακωνική φράση «το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις», απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στην κριτική που άσκησε το αντίστοιχο τουρκικό σε αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πριν λίγες μέρες σχετικά με το δικαίωμα, όπως είπε, της Ελλάδος να μην προχωρεί στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών της στο Αιγαίο.

Η ένσταση της Άγκυρας, όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του δικού της ΥΠΕΞ, έγκειται στο ότι η συνεχιζόμενη ελληνική στρατιωτική παρουσία σε νησιά «απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας» και θεωρεί ότι ως εκ τούτου ότι η αποστρατιωτικοποίηση τους «είναι βασικό δικαίωμα που αναγνωρίστηκε στη χώρα μας στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ.Παυλόπουλος, σε ομιλία του την περασμένη Τρίτη κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της Ρόδου με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, ης , αναφερόμενος και στις διατάξεις της Συνθήκης των Παρισίων που προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, είπε ότι «αυτή η υποχρέωση πρέπει να ερμηνεύεται «και υπό το φως της εκ μέρους της Ελλάδας άσκησης, έναντι της Τουρκίας, του κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ δικαιώματος προληπτικής άμυνας («anticipatory self-defence»), ιδίως μετά το 1974 και κατ’ ακολουθία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της εντεύθεν ραγδαίας και απροκάλυπτης αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας εις βάρος της Χώρας μας».

Πέραν αυτού όμως, υπογράμμισε ότι κατά την άποψή του η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, διότι όπως εκτίμησε:

α) Οι διατάξεις των σχετικών άρθρων ορίζουν, μεταξύ άλλων, και ότι κάθε συνθήκη ισχύει –επέκεινα δε δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις- μόνο μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.
β) Η Τουρκία δεν είναι, υφ’ οιανδήποτε νομικώς παραδεκτή έννοια, συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, άρα αυτή η συνθήκη αυτή, ως προς την οποία η Τουρκία είναι τρίτο κράτος, δεν δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις υπέρ η εις βάρος της, αντιστοίχως.

Η Άγκυρα κατηγόρησε την Αθήνα ότι, προκειμένου - λέει - να υποστηρίξει την μη αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, «κρύβεται πίσω από υποτιθέμενη τουρκική απειλή».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης «στηρίζεται σε διεθνείς δεσμευτικούς νομικούς κανόνες, αρχίζοντας από τη Συνθήκη της Λωζάνης και φθάνοντας ως την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947».

Το ΚΥΠΕ ρώτησε παράγοντα του ελληνικού ΥΠΕΞ εάν οι διατάξεις των σχετικών συνθηκών επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών, και αυτός απάντησε ότι εάν απευθυνθείτε στους καλύτερους νομικούς στον κόσμο όλοι θα συμφωνήσουν ότι «το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι λάστιχο να τεντώνεις όποτε, όπως, και όπου θέλεις».Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...