Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Αρνητική εξέλιξη – Πλήρης αποσύνδεση της αξιολόγησης από χρέος ...


Με βάση λοιπόν την νέα εξέλιξη από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου του 2017… η αξιολόγηση αποσυνδέεται από το χρέος και το ΔΝΤ, οπότε εγκαταλείπεται άδοξα και η προσπάθεια της Ελλάδος να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


Μια νέα εξέλιξη και σίγουρα όχι θετική προέκυψε από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου του 2017 που κατέληξε σε ναυάγιο, ήταν το 4ο στην σειρά που κατέληξε σε αδιέξοδο.

Η νέα εξέλιξη είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρη αποσύνδεση μεταξύ της δεύτερης αξιολόγησης και των βασικών – καίριων ζητημάτων δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ και η χρηματοδότηση μετά το 2018.

Συγκεκριμένα μέχρι πρότινος η ελληνική κυβέρνηση διακήρυττε ότι η αξιολόγηση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι συγκοινωνούντα δοχεία και ότι η θέση της Ελλάδος είναι αξιολόγηση με δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018 με αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Αυτός ο σχεδιασμός έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει.

Με βάση λοιπόν την νέα εξέλιξη από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου του 2017… η αξιολόγηση αποσυνδέεται από το χρέος και το ΔΝΤ, οπότε εγκαταλείπεται άδοξα και η προσπάθεια της Ελλάδος να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Φαίνεται λοιπόν ότι

1)Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει – εάν κλείσει – το αργότερο 22 Μαΐου του 2017 με ενσωματωμένα και τα εργασιακά.

Για αντάλλαγμα την δεύτερη αξιολόγηση θα πάρει την δόση των 7 δισεκ. για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου 2017.

Όμως ήδη φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει βρει περίπου τα 7 δισεκ. οπότε το αντάλλαγμα δεν είναι τόσο ισχυρό.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο από το σκέλος της αξιολόγησης και της επακόλουθης δόσης το δημόσιο δεν θα χρειαστεί να στραγγίσει την ρευστότητα και στραγγαλίσει τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης εάν κλείσει η αξιολόγηση δεν θα ασκηθούν νέες πιέσεις στις καταθέσεις που ήδη αποτελούν πρόβλημα καθώς μέχρι τώρα έχουν μειωθεί 3,22 δισεκ. στα 118 δισεκ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

2)Το βασικό ζήτημα της Ελλάδος περιλαμβάνει το εξής πακέτο παραμέτρων

-Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
-Συμμετοχή του ΔΝΤ με νέο δάνειο 3-4 δισεκ.
-Χρηματοδότηση της Ελλάδος μετά το 2018

Το πακέτο αυτών των παραμέτρων δεν πρόκειται να ανοίξει μετά την αξιολόγηση αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές. Μετά τις 24 Σεπτεμβρίου του 2017.

Η εξέλιξη αυτή παγιδεύει την Ελλάδα επί μακρόν.

Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση θα υπάρχει κάποια σταθεροποίηση αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα βασικά ζητήματα της Ελλάδος μετατίθενται για το τέλος του 2017.

Μια νέα παράμετρος που έχει αναλυθεί από το bankingnews είναι ότι το ΔΝΤ ζητάει να υπάρξει σαφής δέσμευση όλων των πλευρών για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτείται η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

Είναι προφανές ότι αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση να ανοίξει πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24/9/2017 οπότε εύλογα όλο το πακέτο των παραμέτρων μετατίθενται για τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017.bankingnews.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...