Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Κατάντια ... 54 ζωντανά πρόβατα βαμμένα λουλακί εκτίθενται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της «documenta 14»
Της Ελένης Ηλιοπούλου

Αν και η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει από το 2012 την χρήση ζώων σε θεάματα πληροφορηθήκαμε ότι στην πολυδιαφημισμένη έκθεση «documenta 14» (που θα διαρκέσει από τις 8 Απριλίου έως 16 Ιουλίου) και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα εκτεθούν 54 βαμμένα – λουλακί – πρόβατα ώστε ο καλλιτέχνης Aboubakar Fofana να εκφράσει έτσι την «Ευλογία Αφρικής».

Στην ιστοσελίδα της έκθεση «documenta 14» δεν γίνεται αναφορά στις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα είναι εκτεθειμένα τα ζώα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το γεγονός αυτό – στο πλαίσιο μιας τόσο πολυδιαφημισμένης έκθεσης – αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι φορείς που διοργανώνουν κάθε είδους και ύφους εκδηλώσεις, θεάματα (με καλλιτέχνες προσκεκλημένους από το εξωτερικό) είτε δεν είναι ενημερωμένοι – πράγμα απαράδεκτο καθώς διαθέτουν νομικούς συμβούλους (αφού κάνουν συμβόλαια για πνευματικά δικαιώματα, εμπορικές χρήσεις έργων κ.ο.κ.) – ή αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα στην οποία οι θεσμοθετημένες απαγορεύσεις ακόμα και για την προστασία των ζώων δεν έχουν καμιά αξία…
Aboubakar Fofana, Ka touba Farafina yé (Ευλογία Αφρικής), 2017, πενήντα τέσσερα πρόβατα, η αφρικανική ήπειρος, λουλάκι, βοσκή, άνθρωποι, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, documenta 14, φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης.
Τέτοιου είδους παραβάσεις έχουν κάνει πολλοί φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων (μουσεία κ.ά.) και χαρακτηριστική περίπτωση είναι θυμίζουμε το Φεστιβάλ Αθηνών που για να μην «κακοχαρακτηριστεί» ως λογοκριτής επέτρεψε σε παράσταση να κακοποιηθούν κόκορες κατά παράβαση της νομοθεσίας…
Στην «documenta 14» ο καλλιτέχνης από το Μάλι συμμετέχει με δύο έργα του σύμφωνα με τους διοργανωτές εκείνο που εκτίθεται στον κήπο της Γεωπονικής Σχολής, στην Ιερά Οδό, είναι ένα κοπάδι από 54 πρόβατα, ένα για κάθε χώρα της Αφρικής, των οποίων το τρίχωμα έχει βάψει με φυτικό χρώμα…
Στις φωτογραφίες βλέπετε τι δημοσίευσε ο ίδιος στο Instagram αναφορικά με την συμμετοχή του στην έκθεση τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 8 Απριλίου…
 

Ο καλλιτέχνης ευχαριστεί μέσω instagram τους εργαζόμενους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που τον βοηθούν στο στήσιμο της έκθεσης με τα ζωντανά πρόβατα...

...


Το www.zoosos.gr για το θέμα και το θέαμα θα ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών και την αρμόδια εισαγγελέα προστασίας ζώων Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου καθώς και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Διαμαρτυρηθείτε για τη χρήση ζώων σε θεάματα στην σελίδα των διοργανωτών DOCUMENTAthens μέσω facebook εδώ.
αλλά και εδώ στη σελίδα τους στο facebook documenta 14.
Τι ορίζει η νομοθεσία για τη συμμετοχή ζώων σε θεάματα
Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.
  1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».
Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:
«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:
2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
  1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
  1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο».

 
 
Πηγή: zoosos.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...