Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Πάμε ξανά για νέα κρίση: Η Ρωσία απειλεί την Τουρκία με νέες κυρώσεις!


Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας πλέον χτυπάνε «κόκκινο» ειδικά τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τουρκικό εμπάργκο προϊόντων αλλά η ουσία και η αιτία της κόντρας που θεριεύει όλο και πιο πολύ αφορά την στάση της Μόσχας στην Συρία και ειδικά στο θέμα των Σύρων Κούρδων.

«Η Ρωσία μπορεί να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα για τις προμήθειες των τουρκικών εμπορευμάτων, εφόσον η Άγκυρα δημιουργεί εμπόδια στα ρωσικά εμπορεύματα», δήλωσε ο αναπληρωτής Ρώσος πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich.

«Σε περίπτωση που μας συμπεριφερθούν άσχημα, θα τα υλοποιήσουμε αμέσως και αυτό δεν αποκλείεται. Ελπίζω, όμως, ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει», υπογράμμισε ο Dvorkovich μιλώντας στους δημοσιογράφους.


Από τις 15 Μαρτίου, η Τουρκία έχει αποκλείσει ρωσικά προϊόντα από τον κατάλογο των χωρών που μπορούν να εισάγουν σιτάρι ατελώς.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ρώσοι εξαγωγείς πληρώνουν «τέλη» 130 τοις εκατό για την εισαγωγή του σιταριού, καλαμποκιού, ενώ αυτό αφορά το 45 τοις εκατό στις εισαγωγές ρυζιού, φασολιών, στο 36 τοις εκατό. Η Τουρκία είναι η δεύτερη πιο σημαντική αγορά της Ρωσίας για σιτάρι, λάδι και καλαμπόκι.

Ο ρωσικός οργανισμός εξαγωγών γεωργικών προϊόντων ζήτησε από τον Ρώσο υπουργός Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων στην Τουρκία.

Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο ( Ο Β.Πούτιν «πάγωσε» την πώληση των S-400 στη Τουρκία – «Μας εξαπάτησε η Ρωσία» λένε οι Τούρκοι – Βγάζουν το στόλο τους οι Τούρκοι ταυτόχρονα σε Αιγαίο και Μαύρη θάλασσα – Προεόρτια «πολεμικών επιχειρήσεων»;), αναφέραμε ότι από το κακό στο χειρότερο οδεύουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Κρεμλίνο «πάγωσε» την πώληση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 καθώς το δάνειο δεν εγκρίθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να λέει ότι η Ρωσία τον εξαπάτησε αναφερόμενος και στο κουρδικό.

Σαν να μην έφθανε αυτό, στις 03 και 04 Απριλίου τουρκικά πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν σε άσκηση στο Μπατούμ της Γεωργίας ενώ θα επισκεφτούν τα λιμάνια της Οδησσού, της Κωστάντζας και της Βάρνας .

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους η πρόσφατη μεγάλη ρωσική ναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε πριν τέσσερις ημέρες με την συμμετοχή περισσότερων από 2.500 πεζοναυτών καθώς και μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είχε πολλαπλά «μηνύματα».

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματικοί υλοποίησαν στην παρούσα άσκηση ως κύριο σενάριο αντίστασης σε αεραποβατική επιχείρηση την οποία μπορούν να διεξάγουν μόνο δυνάμεις του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή όμως περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία.

Η Τουρκία παρά τις φαινομενικά «φιλικές» σχέσεις με την Μόσχα δεν έχει κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τους Τάταρους που ζουν στην Κριμαία ενώ η τουρκική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» είναι γνωστό ότι έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην Χερσόνησο «καθοδηγώντας» τις εξελίξεις.

Είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τους Τούρκους «αδελφούς» ως «πιόνι» στα μεγαλόπνοα σχέδια του και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Μόσχα.

Το σχέδιο είναι σε απόλυτη γνώση της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και σύμφωνα με πληροφορίες μιλάμε για ταυτόχρονη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ρωσίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.


Η προσπάθεια παρουσίας του τουρκικού ναυτικού στην Μαύρη θάλασσα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, η πρόθεση Ερντογάν προσάρτησης της βόρειας Συρίας , τα παιχνίδια με ανατολή και δύση ταυτόχρονα, έχουν μεταβάλει το status quo μεταξύ των δύο χωρών.

Απλά όμως οι δύο χώρες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και αυτό μεταβάλλει τους πάντες και τα πάντα , με την σύγκρουση να μην είναι καθόλου μακριά.pentapostagma
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...