Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ! Γιατί γίνεται πιο δύσκολος ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας


Διαφορετική από όλες τις άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι η επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, γεγονός που δείχνει ότι την ώρα που τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας αλλάζει και ο τρόπος σχεδιασμού και εκτέλεσης των χτυπημάτων.

Ο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, ο ύποπτος για την επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, αντιπροσωπεύει μια «νέα γενιά» ακραίων ισλαμιστών που ενσωματώνονται στην τοπική κοινωνία, μακριά από τα υπάρχοντα τζιχαντιστικά κινήματα, καθιστώντας δυσκολότερο για τις δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν τις επιθέσεις τους.

Στο προφίλ του στη ρωσική εκδοχή του Facebook φαίνεται το ενδιαφέρον του για τον ουαχαμπισμό –ένα σκληροπυρηνικό παρακλάδι του ισλάμ– χωρίς ωστόσο κάποια ένδειξη ότι μπορεί να καταφύγει στη βία, εμφανίζοντας έτσι μια εικόνα ενός κοινού νεαρού άνδρα ο οποίος διάγει εν πολλοίς μια κοσμική ζωή.
Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα κατά την επίθεση αυτοκτονίας σε βαγόνι του μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος για την επίθεση είναι ο Τζαλίλοφ, ένας 23χρονος γεννημένος στην κυρίως μουσουλμανική πρώην Σοβιετική δημοκρατία του Κιργιστάν.
Αν ο ακραίος ισλαμισμός ήταν όντως το κίνητρό του, τότε ο Τζαλίλοφ διαφοροποιείται από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες ενόπλων –εκείνους από την ταραχώδη περιοχή του Βόρειου Καυκάσου στη Ρωσία που έδωσαν διαδοχικές μάχες εναντίον της Μόσχας και μια μεταγενέστερη οργάνωση που μετέβη στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
Η νέα γενιά ακραίων ισλαμιστών ενδέχεται να εμπνέεται ή να λαμβάνει οδηγίες από τις προηγούμενες γενιές, χωρίς ωστόσο να συνδέεται άμεσα με αυτές, και τα μέλη της προέρχονται από τις ίδιες μουσουλμανικές κοινότητες.
«Είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος, ένα διαφορετικό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής από εκείνο το οποίο οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι συνηθισμένες να αντιμετωπίζουν», λέει ο Αντρέι Σολντάτοφ, ένας ρώσος ειδικός των υπηρεσιών πληροφοριών.
crashonline.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...