Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Ποια φυσική μυρωδιά καταπολεμά το στρες;


Ποια φυσική μυρωδιά καταπολεμά το στρες;

Αναρίθμητες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες ενός απλού λεμονιού, είτε πρόκειται για την διατροφή, την ομορφιά, την αποτοξίνωση ή την αντιγήρανση. Το λεμόνι είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιιικές του ιδιότητες, μπορεί επίσης να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δρα και λιποδιαλυτά. Θεωρείται τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, Β, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, και φυτικές ίνες. Επίσης είναι γνωστή η συμβολή του στην εξισορρόπηση του pH, ενώ το κιτρικό οξύ που περιέχει εξαλείφει τις εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες. Ο χυμός από το λεμόνι μπορεί να είναι αποτρεπτικός για τον σχηματισμό πετρών στο πάγκρεας και στα νεφρά.

Μια νέα, σημαντική ιδιότητά του λεμονιού έρχεται λοιπόν να προστεθεί στη μακριά λίστα με τα πλεονεκτήματα του λεμονιού και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του άγχους. Μια επιστημονική ομάδα στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τους Tamaki Matsumoto, Hiroyuki Asakura και Tatsuya Hayashi, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μυρωδιά του λεμονιού αλλά και άλλων εσπεριδοειδών που ανήκουν στην οικογένεια των κιτροειδών, μπορούν να κατευνάσουν το άγχος με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Τα πορίσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Alternative and Complementary Medicine» της αμερικάνικης National Library of Medicine αφού η ομάδα μελέτησε 20 υγιείς εθελόντριες οι οποίες για περίπου δέκα λεπτά εισέπνευσαν τη μυρωδιά από το yuzu, ένα γιαπωνέζικο εσπεριδοειδές που θυμίζει το λεμόνι.

Μετά το πέρας των δέκα λεπτών αλλά και περίπου μετά από μισή ώρα από το πείραμα, ειδικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν, απέδειξαν πως οι ορμόνες που ευθύνονται για το στρες, την κούραση και τη νευρικότητα είχαν μειωθεί σημαντικά. Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτή η διαπίστωση μπορεί να τους οδηγήσει σε περαιτέρω συμπεράσματα για την καταστολή των παραγόντων που αυξάνουν το στρες, επιβαρύνοντας σημαντικά το νευρικό σύστημα.
therapies.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...