Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Ας προσέχουμε λιγάκι - Κάτι το βρώμικο και αμερικανικό ετοιμάζεται στο συριακό νότο


Από το περασμένο Σάββατο, πολλές μηντιατικές πηγές αναφέρουν τη παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ, στο πλευρό ιορδανικών στρατευμάτων στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.
Η πληροφορία αυτή φαίνεται ότι αποδεικνύεται, διότι συμπίπτει με μάλλον ύποπτες μετακινήσεις στη Μεσόγειο, εκτιμά η ιστοσελίδα του λιβανικού τηλεοπτικού σταθμού Al-Mayadeen TV.
Από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, το Liberty Passion, ένα τεράστιο στρατιωτικό πλοίο που προορίζεται για αποστολές μεταφορών εξοπλισμού ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι που το έφερε σε επτά προορισμούς.
Με εμβαδόν 15.330 μέτρα, είχε αγκυροβοληθεί στο ιταλικό λιμάνι του Λιβόρνου που χρησιμοποιείται από το Έκτο Στόλο των ΗΠΑ για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και να ανατροφοδοτήσει σε πυρομαχικά και όπλα τις δυνάμεις που σταθμεύονται σε περιοχές συγκρούσεων.

Το λιμάνι του Λιβόρνου, επίσης, δεν απέχει πολύ από μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες υλικοτεχνικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, το στρατόπεδο Ντάρμπυ (Camp Darby), η οποία η ίδια αποτελείται από αρκετές δεκάδες αποθήκες όπου αποθηκεύονται στρατηγικά πυρομαχικά.

Είναι από αυτό το λιμάνι που ξεκίνησαν οι επιθέσεις των ΗΠΑ κατά της Λιβύης το 2011.

Αλλά στις 26 Μαρτίου, το Liberty Passion απέπλευσε.
Στις 31 Μαρτίου, αγκυροβόλησε στη Ρουμανία με 250 στρατιωτικά οχήματα επί πλοίου, σε αυτή την περίπτωση Humvees, άρματα μάχης, φορτηγά και ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της παραμονής, ορισμένα από αυτά είχαν ξεφορτωθεί για ασκήσεις ρουτίνας.
Πάλι, στις 6 Απριλίου, το πλοίο αναχώρησε από τη Ρουμανία για να πλεύσει προς την ανατολική ακτή της Μεσογείου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντούσε τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.
trajet_liberty_passion
Τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Απριλίου, μπήκε στην Διώρυγα του Σουέζ, δηλαδή μία ώρα και δώδεκα λεπτά πριν από τις επιδρομές των ΗΠΑ κατά της συριακής αεροπορικής βάσης της Αλ-Σαϊράτ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έφτασε στο ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα, περίπου στις 21: 40.

Τώρα, καθώς αυτό το λιμάνι δεν αποτελεί μέρος των σταθμών στη Μεσόγειο στα οποία τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ συνήθως οδηγούνται για ανατροφοδότηση με καύσιμα, όπως είναι αυτοί στην Ελλάδα, τη Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, και την κατεχόμενη Παλαιστίνη, η αγκυροβόληση του Liberty εκεί δεν είναι μια συνηθισμένη πράξη ρουτίνας.

Ειδικά περισσότερο, καθώς έμεινε 40 ώρες πριν το απόπλου προς το λιμάνι της Τζέντας στη Σαουδική Αραβία, όπου έμεινε μόνο λίγες ώρες.

Σύμφωνα με πηγές των Σύρων ανταρτών, κατά τη διάρκεια αυτών των 40 ιορδανικών ωρών, εκφορτωθήκαν εξοπλισμοί για την πολιτοφυλακή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια μάχη παρόμοια με την τουρκική επίθεση στο βόρειο τμήμα της Συρίας «Ασπίδα του Ευφράτη, «αλλά υπό αμερικανική εποπτεία.

Στα μέσα των Αράβων σύμμαχων των Ηνωμένων Πολιτειών, γίνεται λόγος ότι η επίθεση που προγραμματίζουν οι ΗΠΑ επιδιώκει να επεκτείνει άμεσα την ηγεμονία τους, από τη βόρεια Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ μέχρι τη νότια Συρία, στα σύνορα με την Ιορδανία.

Οι δηλώσεις του Ιορδανού βασιλιά για την Washington Post διευκρινίζουν ακόμη περισσότερο το σχέδιο που αναπτύσσεται. Κατά τη διάρκεια τις επίσκεψής του στις ΗΠΑ, εξέφρασε τους φόβους του για μια γεωγραφική συνέχεια μεταξύ του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης, στα 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιορδανία.
Αλλά οι Αμερικανοί είχαν για μόνο σχόλιο για τις κινήσεις του Λίμπερτι ότι γίνονται «για τη διατήρηση της ασφάλειας» σε αυτό το μέρος του πλανήτη.

«Συμπτωματικά», στις 10 Απριλίου, η βάση της συμμαχίας στο Αλ-Τανάφ, στη νότια Συρία κοντά στην Ιορδανία, ήταν αντικείμενο μιας επίθεσης από την Γουαχάμπι τρομοκρατική πολιτοφυλακή Νταές, με χρήση ένος παγιδευμένου οχήματος με συνοδεία μιας τριανταριάς βομβιστών αυτοκτονίας που φορούσαν εκρηκτικά γιλέκα.
Είναι μια πηγή κοντά στο Συνασπισμό η οποία το δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η δικαιολογία για την επίθεση των ΗΠΑ στη νότια Συρία είναι πανέτοιμη.

Μετάφραση από Κριστιάν Ακκυριά

french.almanar.com.lbinfognomonpolitics
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...