Ένα νησί που ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος. Ένα καταπράσινο νησί με πανέμορφες παραλίες, έτοιμο να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Μαζί με τα νησάκια που το περιβάλλουν Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα και Σκάτζουρα, τα οποία είναι ακατοίκητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων.






Τότε τα νησιά των Σποράδων ήταν ακόμη ενωμένα με το Πήλιο και οι παλαιολιθικοί άνθρωποι είτε κυνηγούσαν στη χέρσα κοιλάδα ανάμεσα στην Αλόννησο και στην Περιστέρα (το Ξερό, όπως το λένε οι ντόπιοι) είτε ψάρευαν στη λιμνοθάλασσα που πλημμύριζε την ίδια περιοχή.


Το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί το 1992, το μοναδικό της χώρας, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus».

Το πάρκο περιλαμβάνει εκτός από την Αλόννησο έξι μικρότερα νησάκια και εικοσιδύο βραχονησίδες. Επίσημα ονομάζεται «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων», και είναι προσβάσιμο με τα καΐκια που ξεκινούν καθημερινά από το Πατητήρι για να κάνουν τον γύρο του.

Πέρα από την εξαιρετικά σπάνια συνάντηση με τις γλυκύτατες φώκιες η βόλτα στο θαλάσσιο πάρκο αξίζει και μόνο για τα φυσικά τοπία και τα υπέροχα νερά του.


Πριν από δυο χρόνια εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΜΚΟ, μαθητές των σχολείων και εθελοντές του Δήμου, ενημέρωσαν τους κατοίκους που επισκέπτονταν καταστήματα του νησιού για την πρωτοβουλία, διανέμοντάς τους, παράλληλα, πάνινες τσάντες για να αντικαταστήσουν με αυτές την πλαστική σακούλα στις καθημερινές τους αγορές.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τα πρώτα βήματά της και σταμάτησαν τη διάθεση πλαστικών σακουλών, παρέχοντας την εναλλακτική των αντίστοιχων επαναχρησιμοποιούμενων, ούτως ώστε η κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην Αλόννησο να αποκτήσει πλέον καθολικό και διευρυμένο χαρακτήρα.

Μια πρωτοβουλία άξια πολλών συγχαρητηρίων.







dinfo.gr