Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Βιώσιμα οικολογικά σπίτια από πλαστικά μπουκάλια και άμμο



Με ένα μεταπτυχιακό στην ενεργειακή απόδοση, ο Tateh Lehbib Breica πρόσφυγας Σαχραουί ,σχεδίασε την κατασκευή ενός ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού στην έρημο, χρησιμοποιώντας άχρηστα πλαστικά μπουκάλια.
Ο Lehbib Breica, γεννήθηκε στο προσφυγικό καταυλισμό Awserd της Αλγερίας, και μεγάλωσε σε ένα πλίνθινο σπίτι στους αμμόλοφους. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο
, και αργότερα με υποτροφία σε ισπανικό πανεπιστήμιο.
Οι Σαχράουϊ, ιθαγενείς της Δυτικής Σαχάρας , εκτοπίστηκαν από την πατρίδα τους το 1975, όταν η Ισπανία αποσύρθηκε από την Βόρεια Αφρική. 


Το πρώτο σπίτι που έχτισε ο Breica, χρησιμοποιώντας τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με άμμο, ήταν για την ηλικιωμένη γιαγιά του, η οποία είχε δυσκολία στο περπάτημα και είχε τραυματιστεί σε μια αμμοθύελλα στο προσφυγικό καταυλισμό.



Τα χοντρά τοιχώματα στο κυκλικό σπίτι έχουν μεγαλύτερη δομική αντοχή στις αμμοθύελλες αλλά και μεγαλύτερη αντοχή στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της ερήμου αλλά επίσης στις καταιγίδες και τις νεροποντές σε σύγκριση με τις σκηνές και τα πλίνθινα σπίτια που χρησιμοποιούν στο καταυλισμό, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις καταρρακτώδεις βροχές Οκτώβρη του 2015 που υπέστησαν ζημίες ή καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες πλίνθινα σπίτια. Η αεροδυναμική του κυκλικού σχήματος και η δόμηση με τα γεμισμένα με άμμο και άχυρο μπουκάλια είναι πολύ αποτελεσματικές .Το κόστος τους είναι το 25 % του κόστους κατασκευής των πλίνθινων σπιτιών και είναι 20 φορές πιο ανθεκτικά. Σύμφωνα με τον Lehbib, αυτή η κατοικία μπορεί να κατασκευαστεί σε μία εβδομάδα με κόστος περίπου 250 ευρώ, η οποία είναι πιο οικονομική από τα 1.000 ευρώ ενός πλίνθινου σπιτιού.Τα μπουκάλια που χρησιμοποιούνται συλλέγονται από τους καταυλισμούς και τις χωματερές, μόλις δημιουργηθεί η κύρια κυκλική δομή, οι τοίχοι της καλύπτονται με τσιμέντο και ασβεστόλιθο, και στη συνέχεια βάφονται λευκοί για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου και να κρατούν χαμηλότερη την θερμοκρασία του εσωτερικού δώματος.. Το στρογγυλό σχήμα του κτιρίου επιλέχθηκε προσεκτικά, καθώς το σχήμα αποφεύγει οι ακτίνες φωτός να εισέρχονται απ 'ευθείας, και έτσι μειώνει τη ροή θερμότητας. Δύο παράθυρα σε διαφορετικά ύψη επιτρέπουν καλύτερο αερισμό. Επίσης η στρογγυλεμένη εξωτερική επιφάνεια αποτρέπει τη συσσώρευση άμμου στο εξωτερικό της κατοικίας κατά τη διάρκεια των αμμοθυελλών, ένα σύνηθες και πολύ μεγάλο πρόβλημα για ους ανθρώπους της ερήμου.



Την 1η Νοεμβρίου 2016, η τεχνική δόμησης του Lehbib επιλέχτηκε τρίτη από 3.000 έργα καινοτομίας που παρουσιάστηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και κέρδισε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή 25 κατοικιών, αποτελούμενο το καθένα από 6.000 πλαστικά μπουκάλια σε πέντε καταυλισμούς στην Αλγερία, με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Στόχος είναι να απαλύνει τον πόνο της Δυτικής Σαχάρας, επιτρέποντάς στους πρόσφυγες να ζουν με περισσότερη αξιοπρέπεια, οικοδομώντας οικολογικές και βιώσιμες κατοικίες. 
 
 

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...