Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Τουρκικός «τσαμπουκάς» με άσκηση για την οποία «κλείνει» το Αιγαίο βόρεια της Νάξου


Η Τουρκία καλεί αλιευτικά και εμπορικά να είναι σε επικοινωνία με το τουρκικό κέντρο στη Σμύρνη αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία

Επίδειξη δύναμης κάνει αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο η Τουρκία, έχοντας εκδώσει παράνομη navtex για άσκηση πυρών στο κεντρικό Αιγαίο σήμερα και για μια μεγάλη άσκηση σε όλο το εύρος των διεθνών χωρικών υδάτων του Αιγαίου βόρεια του 37ου παράλληλου, που θα λάβει χώρα από τις 15 έως τις 19 Απριλίου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Χθες εν τω μεταξύ πραγματοποίησε άσκηση έρευνας και διάσωσης περικυκλώνοντας με την περιοχή που είχε δεσμεύσει, το Καστελόριζο.
Συγκεκριμένα χθες εξέδωσε την navtex 473/17 με την οποία προειδοποίησε πως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η τουρκική ακτοφυλακή θα πραγματοποιούσαν άσκηση έρευνας και διάσωσης.
navtex kats
Την άσκηση που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία μιας και ο σταθμός Αττάλειας δεν έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex για την περιοχή παρακολούθησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε σε περίπτωση που υπάρξει πρόκληση να επέμβουν.
Η Άγκυρα όμως σήμερα δεν προχώρησε απλά σε μια άσκηση έρευνας και διάσωσης στο κεντρικό Αιγαίο αλλά ανέβασε την ένταση πραγματοποιώντας άσκηση πυρών.
dfags
Τουρκικός χάρτης με τις ενεργές και ανενεργές navtex
Με την Navtex 475/17 δέσμευσε την περιοχή δυτικά των Ψαρών και βορείως της Εύβοιας για το πρωί της Τετάρτης και έστειλε ένα ανθυποβρυχιακό περιπολικό σκάφος για να πραγματοποιήσει την άσκηση που ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες λίγο μετά τις 10 το πρωί.retyhfrhf
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με μονάδα του παρακολούθησε την άσκηση που μπορεί να μην είχε πολλά συμμετέχοντα σκάφη ωστόσο αμφισβητούσε την κυριαρχία της Ελλάδας στην καρδιά του Αιγαίου και παράλληλα προχώρησε στην έκδοση antinavtex με την οποία ενημέρωνε ότι η navtex 475/17 των Τούρκων είναι από σταθμό μη εγκεκριμένο καθώς μόνο οι ελληνικοί σταθμοί της Λήμνου, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας μπορούν να εκδίδουν navtex στην ελληνική περιοχή και για αυτό το σκοπό καλεί τα παραπλέοντα πλοία να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά.
sdfs
Παράλληλα η Τουρκία ετοιμάζεται να βγάλει πολλές μονάδες του στόλου της στο πλαίσιο της άσκησης «DENİZ KURDU-2017» που θα έχει ως αντικείμενο ναυτική συνεργασία και καθοδήγηση στο πλαίσιο ναυτικών επιχειρήσεων. Για αυτό τον σκοπό με την navtex 474/17 «κλείνει» όλα τα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου βορείως του 37ου βόρειου παράλληλου. Καλεί δε τα αλιευτικά και εμπορικά πλοία που θα διέλθουν από την περιοχή το διάστημα 15 με 19 Απριλίου να συνεργαστούν με τα τουρκικό κέντρο ναυτικού ελέγχου στην Σμύρνη!

dgdgdghdhd

Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο newsbeast.gr είπαν πως οι αρμόδιοι στην Αθήνα εξετάζουν το κείμενο και το αντικείμενο της τουρκικής άσκησης και θα απαντήσουν αναλόγως.
Γεγονός παραμένει ωστόσο πως ενώ η Άγκυρα ανεβάζει την «θερμοκρασία», στην Αθήνα βρίσκεται ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στο πλαίσιο της 11ης Διαβαλκανικής συνόδου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βαλκανικής.
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...