Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς όλους τους Προϊσταμένους τμημάτων κτηνιατρικής των Π.Ε της χώραςΕπιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Τετάρτη 10 Μαϊου 2017 στους Προϊσταμένους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας, στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ.Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου -με την παράκληση να μεταδοθεί στις κατά τόπους Εισαγγελίες με ενημερωτική εγκύκλιο για την ισχύουσα νομοθεσία-, καθώς και στον Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα Βασίλειο με θέμα την Εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς όλους τους Προϊσταμένους τμημάτων κτηνιατρικής των Π.Ε της χώρας

Αξιότιμοι κύριοι,

Πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσε μία οδηγία προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία Καβάλας προτρέποντας τους συναδέλφους σας να παρακάμψουν τις διατάξεις του ΕΚ 1099/2009 και να επιτρέψουν να διενεργηθεί τελετουργική σφαγή ζώων, χωρίς το εν λόγω σφαγείο να διαθέτει τον απαραίτητο εκ του Νόμου εξοπλισμό ενώ από την άλλη η Ελληνική Νομοθεσία απαγορεύει την σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση.

Του θέματος επιλήφθηκε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας η οποία με εντολή της διέκοψε άμεσα την διαδικασία.

Επειδή αυτό μάλλον έθιξε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, άμεσα εξέδωσε την ΚΥΑ υπ αρίθμ. 951/44337/2017 με την οποία καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση τελετουργικής σφαγής ζώων εντός αδειοδοτημένων σφαγείων, ωστόσο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, καθώς το ποινικό μας σύστημα είναι ξεκάθαρο και καμία Υ.Α, ΚΥΑ, ΠΔ δεν μπορεί να νομοθετεί διαφορετικά από έναν Νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, ισχύουν τα παρακάτω:

Α) Άρθρο 26 παράγραφος 1 του ΕΚ 1099/2009

“Ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν σε ισχύ εθνικούς κανόνες που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους και οι οποίοι ίσχυαν κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού”

Β) Ως είναι γνωστό η Ελλάδα από το 1981 έχει απαγορέψει την σφαγή ζώων χωρίς να προηγηθεί αναισθητοποίηση, κάτι που συμφωνεί πλήρως με την ως άνω διάταξη του Ε.Κ. Δηλαδή η Νομοθεσία μας διατηρείται, εφόσον εξασφαλίζει ευρύτερη προστασία στα ζώα από αυτήν του Κανονισμού. Πιο συγκεκριμένα στο στο Άρθρο 2 παράγραφος 2 του Ν.1197/81 αναφέρει τα εξής χωρίς να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε εξαίρεση.

“Απαγορεύεται η θανάτωσης θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ’ όσον δεν προηγηθή της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως”

Γ) Εφόσον ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός -ο οποίος έχει υποχρεωτική εφαρμογή αλλά και ανώτερη ισχύ από κάθε εθνική νομοθεσία- ορίζει ότι οι διατάξεις που προϋπήρχαν στην εθνική νομοθεσία, και που έχουν σκοπό να προσφέρουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά την διάρκεια της σφαγής, διατηρούνται, τότε αυτές σίγουρα δεν μπορούν να “καταργηθούν” με μία ΥΑ κατά την βούληση του εκάστοτε Υπουργού.

Βάσει των ανωτέρω σας δηλώνουμε ρητά ότι αν για τον οποιονδήποτε λόγο διενεργηθούν σφαγές ζώων σε σφαγεία της περιοχής αρμοδιότητάς σας αξιοποιώντας την ΚΥΑ 951/44337/2017 και όχι τις διατάξεις του Ν.1197/81, και υποπέσει στην αντίληψή μας, θα ζητηθεί η ποινική σας δίωξη για κακοποίηση ζώων κατά την διάρκεια της σφαγής, και πλέον θα κληθούν τα Ελληνικά Δικαστήρια να νομολογίσουν για όλο αυτό το μόρφωμα που δημιούργησαν οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι.


Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (60 Σωματεία)
και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών ΣωματείωνBlog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...