Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Κι όμως υπάρχει στην Ελλάδα: Η μοναδική έρημος της Ευρώπης!


Η Λήμνος είναι ένας τόπος μαγικός, ένα μικρό νησί του βορείου Αιγαίου όπου βρίσκεται η μοναδική -κατά ορισμένους- έρημος της Ευρώπης…
Βόρεια της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, το θέαμα είναι πέρα για πέρα αναπάντεχο: Μια μικρή έρημος. Μια ατελείωτη επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, όπως ακριβώς και στη Σαχάρα, ανάλογα με το πώς τους συνθέτει ο βοριάς.

erimos 3
 

Οι παχιές αμμουδιές είναι αμμοθίνες, λόφοι δηλαδή από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα, μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου, στο βόρειο Αιγαίο. Ένα τοπίο πραγματικά εντυπωσιακό και συνάμα μοναδικό για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Είναι ένα καθαρά αφρικανικό σκηνικό, μια μικρογραφία της Σαχάρα, της οποίας της η δημιουργία, οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμη να ερμηνεύσουν.

erimos 4
Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα των αμμοθινών, είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου, ενώ περιμετρικά των ολόχρυσων αμμοθινών, υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση, λυγαριές, αγριοαχλαδιές, αστυφίδες, θυμάρι, πικροδάφνες και αγριελιές.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το τοπίο είναι τόσο ιδιαίτερο που συχνά αποτελεί τόπο γυρισμάτων για πολλά διαφημιστικά σποτ, ενώ εκεί έχουν γυριστεί και οι σκηνές στην  έρημο για την ταινία  «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με την Ρένα Βλαχοπούλου!

erimos 5
erimos 6peoplegreece.com
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...