Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Ιταλία: Εισαγγελέας κατηγορεί ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με διακινητές, επικαλείται μαγνητοφωνημένες συνομιλίες
Ένας Ιταλός εισαγγελέας την Πέμπτη υπερασπίστηκε την κατηγορία του ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν με σκάφη διάσωσης στη Μεσόγειο συνωμοτούν με διακινητές μεταναστών αφότου μια ανθρωπιστική οργάνωση δήλωσε ότι η κατηγορία απειλούσε το έργο της και ζήτησε απόδειξη για τον ισχυρισμό.
Ο Carmelo Zuccaro, γενικός εισαγγελέας της πόλης της Σικελίας στην Κατάνια, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της RAI ότι πιστεύει πως ορισμένες ΜΚΟ που εργάζονται για τη διάσωση μεταναστών λίγο έξω από τα ύδατα της Λιβύης «θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται από διακινητές» και ότι ο απώτερος στόχος τους θα μπορούσε να είναι «να αποσταθεροποιήσουν την ιταλική οικονομία». Έχει επικαλεστεί μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Σε ξεχωριστά σχόλια στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Zuccaro δήλωσε ότι εντοπίζει ένα φαινόμενο, όχι μεμονωμένες οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μεγαλύτερες καταχρήσεις. Είπε ότι οι εισαγγελείς θα χρειάζονταν βοήθεια έρευνας για την επιδίκαση κατηγοριών.
”Είναι καθήκον μου να καταγγείλω ότι υπάρχουν άνθρωποι που πλουτίζουν από τη μετανάστευση, με τους πόρους που προορίζονται για βοήθεια να προσελκύουν μαφιόζικες ορέξεις”, δήλωσε ο Zuccaro στο ANSA.
Είπε ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Save the Children και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενεργούσαν με τίμια, προσθέτοντας ότι “τα χρήματα που τους δόθηκαν είναι καλά δαπανημένα”.
Ως απάντηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν “ψέμα” να απεικονίζονται ανθρωπιστικά πλοία που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο ως εγκληματίες, μεταδίδει το Reuters
“Αν ο εισαγγελέας έχει αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία νομίζω ότι θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες, τότε μπορούμε να το εξετάσουμε. Γενικά, δεν είναι σωστό να κάνουμε την ιστορία των ΜΚΟ που εργάζονται στη Μεσόγειο ως μια ιστορία συνεργασίας με διακινητές ανθρώπων γιατί είναι ψέμα”, δήλωσε ο υπουργός δικαιοσύνης της Ιταλίας Αντρέα Ορλάντο σε μια ζωντανή συνέντευξη στην ιστοσελίδα της εφημερίδας la Repubblica.


Πηγές:
http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-4451944/Save-Children-asks-proof-NGO-smuggler-collusion.html
http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-ngo-idUSKBN17T21Gofftherecord.net.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...