Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Εύφλεκτος πάγος: Το κινεζικό επίτευγμα που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ενεργειακή επανάσταση!


Που ίσως αποτελεί και τον κύριο λόγο της διαμάχης της Κίνας
στη νότια Σινική θάλασσα.

Οι Κινέζοι ανθρακωρύχοι κατάφεραν να εξορύξουν εύφλεκτο πάγο από το τη θάλασσας της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο χωροταξίας και πόρων.

«Η επιτυχημένη συλλογή των κατεψυγμένων καυσίμων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ενεργειακή επανάσταση», δήλωσε ο υπουργός χωροταξίας και πόρων της Κίνας, Τζιανγκ Ντιμινγκ.

Ο εύφλεκτος πάγος είναι το ένυδρο μεθάνιο αποτελούμενο από μόρια του μεθανίου παγιδευμένα σε πλέγμα κρυστάλλων πάγου. Δύναται να υπάρχει μόνο σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής πίεσης. Ένα κυβικό μέτρο εύφλεκτων πάγων είναι ίσο με 164 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου(!), σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό ενεργειακής πληροφορίας.

«Φαίνεται σαν κρύσταλλος πάγου, αλλά αν εστιάσετε σε μοριακό επίπεδο, βλέπετε ότι τα μόρια του μεθανίου περικλείονται από τα μόρια του νερού», δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πράβεν Λίνγκα από το Τμήμα Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, οι «πάγοι» αυτοί είναι πολύ εύφλεκτοι, καθώς το αέριο που περιέχεται στον πάγο φλέγεται αμέσως όταν το φέρετε σε επαφή με φωτιά.

Η ανακάλυψη αυτή είναι η πρώτη επιτυχία της Κίνας στην εξόρυξη των εύφλεκτων πάγων μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια έρευνας και εξερεύνησης, σύμφωνα με το υπουργείο χωροταξίας και πόρων.

Ο ορυχείο βρίσκεται στην περιοχή Shenhu της θάλασσας της Νότιας Κίνας, σε απόσταση 300 χιλιόμετρων από το Χονγκ Κονγκ. Οι ανθρακωρύχοι κατόρθωσαν να τον εξαγάγουν έναν ημερήσιο μέσο όρο 16.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και υψηλής καθαρότητας από την περιοχή.

Το ένυδρο αυτό φυσικό αέριο πιστεύεται ότι είναι ο καλύτερος αντικαταστάτης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Επιπλέον, ο πυροσβεστικός πάγος είναι πιο ασφαλής για το περιβάλλον και σε μεγάλα αποθέματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κινεζικής γεωλογικής υπηρεσίας, Ζόνγκ Ζιράν.

«Πολλές χώρες κατά μήκος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού έχουν ζήτηση για καύσιμα πάγου. Με την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουμε θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος των ενεργειακών πόρων και να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη και τις ανταλλαγές μεταξύ αυτών των χωρών », δήλωσε ο Κίου Χαϊτζούν, διευθυντής της έδρας των εξόρυξης δοκιμών στη Νότια Σινική θάλασσα.

el.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...