Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

O Στεφάνοβιτς στην εφημερίδα BLIC: Οι Αλβανοί δεν θα πάρουν ούτε μία ίντσα εδάφους, αλλά δύο πράγματα με ανησυχούν.O Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στη Σερβική εφημερίδα «Blic» μιλά για την  απειλή του Ραμούς Χαραντινάι,το Κόσοβο και τα Σκόπια.
 

– Ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι η απουσία σοβαρών αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της ΕΕ, που θα μπορούσε πιθανότατα να έχει μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση, στους κόλπους του σερβικού λαού. Αναμένουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα δείξει την ίδια μεταχείριση σε όλους, όταν λέω αυτό δεν εννοώ να καταδικάσουν ήπια, αλλά έντονη και σαφή απάντηση σε εδαφικές διεκδικήσεις και απειλές εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Περιμένουμε να αναγνωρίσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής, σε αυτές τις προσδοκίες για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Δεν αρκεί να πούμε ότι αυτό είναι μόνο και μόνο για τις επόμενες εκλογές και ότι χρησιμεύει σαν ρητορική για να αποκτήσουν ψήφους, αλλά αυτό θα πρέπει να αφορά όποιον καλοπροαίρετο  θέλει σταθερότητα στην περιοχή.Οι  Αλβανοί γνωρίζουν ότι δεν θα είναι σε θέση να πατήσουν το πόδι τους ούτε σε μια ίντσα στο έδαφος της Σερβίας , ή τη συνεχή απειλή του σερβικού λαού στο Κόσοβο και τα Μετόχια ,που μας ανησυχεί.
Πιστεύετε ότι θα πάρετε τελικά στη δίκη του Ραμούς Χαραντινάι;
– Οτι συνέβη στο παρελθόν, σίγουρα δεν είναι μόνο για τη Σερβία, αλλά τα εγκλήματα δεν μπορούν να ξεφύγουν. Αν μπορούμε να υπολογίζουμε στη δικαιοσύνη, τότε θα πρέπει να υπάρξει μια δοκιμαστική, μία ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι ο Χαραντινάι χρεώνεται, -δεν τοποθετεί τα βαριά λόγια που είπε-,τα πιο σοβαρά εγκλήματα κατά του σερβικού λαού. Σφαγή,θανάτους, αφαίρεση από τα μάτια … Οι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ποινικής λειτουργίας του Χαραντινάι.
Από τα χέρια του, και τους ανθρώπους κάτω από την εντολή του, σκότωσε πολλούς αθώους Σέρβους. Αυτό είναι ένα έγκλημα, που δεν παίρνει παλιά, και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να αποφύγει την ευθύνη για ό, τι είχε κάνει. Γι ‘αυτό είπα ότι η Nις, στην οποία θα ήθελαν να επεκτείνουν το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να δει κανείς μόνο από τη φυλακή της κομητείας, με πολλά χρόνια στη φυλακή.


Η ιστορία της Μεγάλης Αλβανίας και πάλι συγκλόνισε τα Βαλκάνια. Η Σερβία πρόσφατα με τη στρατιωτική άσκηση «Steel» έδειξε τη δύναμη. Είναι αυτό το μήνυμα στους Αλβανούς ηγέτες που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα; – Δεν είμαστε αφελείς και δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά. Η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα και το λαό μας στο Κόσοβο και τα Μετόχια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές τις προβοκάτσιες,που έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Σέρβους.
Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη δύναμή μας και τη χώρα μας, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά και πολιτικά. Θέλουμε να έχουμε μια πλήρη σταθερότητα, και το μήνυμα όλων αυτών είναι ότι κάνουμε, ότι η Σερβία δεν θα επιτρέψει σε κάθε νέο πογκρόμ στους πολίτες της Σερβίας, όπου και αν ζουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει όμηροι από την πολιτική που απειλεί τη ζωή τους και την επιβίωσή τους. Η Σερβία είναι τώρα πολύ ισχυρότερη από ό, τι ήταν και  μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους της. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι κανείς δεν θα είναι σε θέση να εκδιώξει τους Σέρβους από τα σπίτια τους.
Κατά τη διάρκεια της αναταραχής στα Σκόπια, υπάρχει κίνδυνος για τη Σερβία, επειδή ένας αριθμός πολιτών από την Κοιλάδα του Πρέσεβο ήταν έτοιμος να συμμετάσχει ενεργά στη σύγκρουση στα Σκόπια; – Το σύστημα ασφαλείας μας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τον τυχόν εξτρεμισμό στη χώρα μας. Δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε διάχυση της αστάθειας,που επηρεάζει την ασφάλεια της Σερβίας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα. Εξ ου και η αυξημένη δραστηριότητα, όχι μόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και τις άλλες υπηρεσίες ασφαλείας που εγγυώνται στους πολίτες της Σερβίας ξεκούραστο ύπνο.
Και όποιος έρχεται στο μυαλό, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής μας και τους ενημερώνει να το σκεφτούν δύο φορές γιατί πρέπει να ξέρετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια πολύ απότομη απάντηση. Το γεγονός είναι ότι οι καταστάσεις όπως αυτή στα Σκόπια, θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής. Εμείς στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών δεν παρεμβαίνουμε, και οι άνθρωποι που ζουν εκεί θα πρέπει να απαντήσουν τι είδους χώρα θέλουν. Στο Κοσσυφοπέδιο, κηρύχτηκαν πρόωρες εκλογές,  αυτό ήταν ένα ατύχημα; – Δεν πιστεύω ότι κάτι θα συμβεί κατά λάθος στο Κοσσυφοπέδιο. Κάθε φορά που μπαίνουμε σε μια κατάσταση, που πρέπει να αποτελέσει τελικά μια κοινότητα των Σερβικών δήμων, το οποίο είναι σαφές,  συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, αρχίζει αμέσως με την αγορά του χρόνου, μόνο που αυτό δεν συμβαίνει. Ή όταν ανοίγουν το θέμα του σχηματισμού ενός ειδικού δικαστηρίου για όσους διέπραξαν εγκλήματα εναντίον των Σέρβων, μόλις πέσει η κυβέρνηση ή έχουν άλλη καθυστέρηση.
Προφανώς πιστεύουν ότι η στασιμότητα είναι σε θέση να αποφύγει την ευθύνη για σοβαρά εγκλήματα. Εκτός από τον εκφοβισμό στους μάρτυρες και να καταστρέψουν τα στοιχεία DNA, ελπίζουν να αποτρέψουν το πέρασμα του χρόνου,για ένα ειδικό δικαστήριο που δεν θα αποκαλύψει τίποτα. Δυστυχώς γι ‘αυτούς, υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, από τους Αλβανούς εναντίον των Σέρβων πολιτών.


http://www.blic.rs/vesti/politika/stefanovic-za-blic-albanci-nam-nece-uzeti-ni-milimetar-teritorije-ali-dve-stvari/jbdm64l


ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΚΗ BLIC :  Corfiatiko.blogspot.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...