Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Θερινό ηλιοστάσιο 2017 με εκδηλώσεις απόψε στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Την Τετάρτη στις 07:24 (ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει και τυπικά –δηλαδή, αστρονομικά– το φετινό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει ο χειμώνας. Στο θερινό ηλιοστάσιο ο Ήλιος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στο έτος καθώς ο βόρειος πόλος της Γης είναι στραμμένος προς τον Ήλιο.
Η μικρότερη νύχτα του έτους θα είναι η αποψινή, ενώ από την Τετάρτη και μετά οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου σήμερα, λίγο πριν από το θερινό ηλιοστάσιο, θα προβάλει δωρεάν την παράσταση Rosetta στο Ψηφιακό Πλανητάριο (ώρες προβολών 18:30 και 19:30). Πρόκειται για μια πλανητηριακή παράσταση αφιερωμένη στην ομώνυμη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή στην καρδιά του κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο.
Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, o οποίος θα μιλήσει σχετικά με τα ηλιοστάσια, τις ισημερίες και τις εποχές του χρόνου. Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητα τα δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει έως δύο. Η παράσταση προτείνεται για παιδιά εννέα ετών και άνω.

(Φωτ.: STR)
Μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (καιρού επιτρέποντος) θα είναι διαθέσιμα προκειμένου μικροί και μεγάλοι να παρατηρήσουν τον Δία και τον Κρόνο, και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύχτας του χρόνου (από 21:00 έως 24:00 δωρεάν).
Επίσης, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για έκτη διαδοχική χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), του Δήμου Καλλιθέας, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, καθώς και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του Παντείου και του Χαροκοπείου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι διοργανωτές ετοιμάζουν πολλές ακόμη δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο. Μεταξύ άλλων, το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου UTech Lab θα παρουσιάσει το εργαστήριο «Αυτόνομο Ρομποτικό Όχημα Αποφυγής Εμποδίων.
  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
  • Ίδρυμα Ευγενίδου: Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο. Είσοδος από Πεντέλης 11.pontos-news.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...