Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Γονείς προσοχή! Η νέα επικίνδυνη μόδα των εφήβων


Γονείς προσοχή! Πολλοί έφηβοι καταναλώνουν κοκτέιλ με βάση την κωδεΐνη, μετατρέποντάς την σε ναρκωτικό, αγνοώντας τις συνέπειες της υπερδοσολογίας, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

Η τελευταία "μόδα" μεταξύ των εφήβων πάει μαζί με το χιπ χοπ. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ήρθε στην Ευρώπη μέσω Γαλλίας και διαδίδεται ταχύτατα. Τα παιδιά λένε ότι τα χαλαρώνει και ότι τα βοηθάει να διασκεδάζουν.

Τα κοκτέιλ αυτά εμφανίστηκαν πριν από λίγα χρόνια με την ονομασία «purple drank» και έγιναν ξανά της μόδας με την ονομασία «lean».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Φαρμάκων και Τοξικομανίας (OFDT): «Οι παρατηρήσεις επιτρέπουν να διαπιστωθεί στους νέους μία αύξηση της κατανάλωσης κωδεϊνούχων φαρμάκων και αυξημένο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «lean».

Η κατανάλωση κωδεΐνης θεωρείται από τους περισσότερους νέους ανώδυνη, διότι πρόκειται για φάρμακο. Αγνοούν τον κίνδυνο της υπερδοσολογίας και νοσηλείας», εξηγεί η Ανιές Καντέ Ταϊρού, επιδημιολόγος και ειδική σε αυτά τα φαινόμενα στο OFDT.

Η κωδεΐνη, παυσίπονο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το όπιο, διατίθεται σήμερα ελεύθερα στην Γαλλία υπό την μορφή αντιβηχικού σιροπιού ή αναλγητικού χαπιού, εάν η δόση δεν υπερβαίνει τα 30 mg ανά χάπι.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στα κωδεϊνούχα φάρμακα, μπροστά στο φαινόμενο της κατανάλωσής τους ως ψυχοτρόπων, κυρίως μεταξύ των εφήβων.

Από την αρχή του έτους το ANSM έχει λάβει πέντε ειδοποιήσεις για καταχρηστική χρήση της κωδεΐνης από ανήλικους. Στις δύο περιπτώσεις από αυτές επήλθε ο θάνατος. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν δηλωθεί.

Οι αρμόδιοι καλούν τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τους εξηγήσουν τους κινδύνους από την κατανάλωση κοκτέιλ κωδεΐνης, σε μια προσπάθεια να "φρενάρουν" το φαινόμενο.
healthmag.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...