Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Συνθήκες ασφυξίας στα μεγάλα αστικά κέντρα - Παρεμβαίνει ο εισαγγελέας


Συνθήκες ασφυξίας, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα της χώρας από τα βουνά των σκουπιδιών και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η χθεσινή παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να κρίνει αν από τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας προκύπτει η διάπραξη του κακουργήματος της διακεκριμένης περίπτωσης ρύπανσης περιβάλλοντος και του πλημμελήματος της παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου.

Η εντολή του εισαγγελέα είναι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των δύο αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να απαγγελθούν κατηγορίες.

Σε απόγνωση κάτοικοι και καταστηματάρχες

Δυσφορία, παράπονα αλλά κι ελπίδα να λυθεί σύντομα το ζήτημα με την απεργία των εργαζομένων καθαριότητας στους δήμους, ώστε να αρχίσουν να μαζεύονται τα σκουπίδια στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δηλώνουν καταστηματάρχες, αλλά και πολίτες.

«Η ζέστη σε συνδυασμό με τους ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών αποτρέπει κάθε διάθεση από κάποιους που πιθανό να θέλουν να βγούνε, να κάνουν μια βόλτα και να αγοράσουν και κάτι που θα τους αρέσει. Πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε το πρόβλημα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε κι εμείς» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ειρήνη Γιοχατζά, πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων στην οδό Πατησίων, ενώ σε άλλον κεντρικό δρόμο γύρω από την πλατεία της Ομόνοιας η πωλήτρια καταστήματος υποδημάτων Αθηνά Κάντα τονίζει ότι «και για εμάς που εργαζόμαστε στο κέντρο η κατάσταση είναι αφόρητη. Ούτε την πόρτα δεν μπορούμε να ανοίξουμε για λίγο γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε την δυσοσμία».

Τον έντονο προβληματισμό τους δηλώνουν και καταστηματάρχες στην Πλάκα που όπως λένε βλέπουν «τουρίστες να προσπερνούν τα καταστήματά τους και να προσπαθούν να γλιτώσουν από τα σκουπίδια που βρίσκονται σε κάθε γωνιά στην καρδιά της Αθήνας. Με αυτήν την κατάσταση μόνο αγορές δεν σκέφτονται να κάνουν» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Νικολαΐδης εργαζόμενος σε κατάστημα με είδη δώρων.

Τον έντονο προβληματισμό τους δηλώνουν και καταστηματάρχες στην Πλάκα που όπως λένε βλέπουν «τουρίστες να προσπερνούν τα καταστήματά τους και να προσπαθούν να γλιτώσουν από τα σκουπίδια που βρίσκονται σε κάθε γωνιά στην καρδιά της Αθήνας. Με αυτήν την κατάσταση μόνο αγορές δεν σκέφτονται να κάνουν» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Νικολαΐδης εργαζόμενος σε κατάστημα με είδη δώρων.

Αντίθετα, πιο υπομονετικός είναι ο υπεύθυνος σε κατάστημα ρούχων στην Καλλιθέα, Αντώνης Κυριακόπουλος ο οποίος υπογραμμίζει ότι «στην περιοχή μας δεν έχει γίνει τόσο έντονο το πρόβλημα, για αυτό και ο κόσμος που θέλει να αγοράσει θα έρθει στο μαγαζί. Βέβαια, πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος το συντομότερο δυνατόν διότι τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν παρά πολύ. Μέχρι στιγμής κάπως αντέχεται η κατάσταση αλλά αν συνεχιστεί θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Φορώντας μάσκα στο πρόσωπό της για να μην αναπνέει τη δυσοσμία από τα σκουπίδια και περιμένοντας το λεωφορείο στην στάση Συντάγματος η 65χρονη Ελένη Δημοπούλου δηλώνει αγανακτισμένη. «Δεν είναι αυτή η Αθήνα που θέλουμε να δείξουμε στους ξένους. Έχουν ήδη έρθει τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου και βλέπουν αυτή την εικόνα. Αλλά και για εμάς που ζούμε εδώ τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Ζέστη και σκουπίδια σε κάνουν να μένεις στο σπίτι ακόμη και αν έχεις επείγουσα δουλειά».

Πιο δίπλα μια παρέα 20χρονων κοριτσιών που ετοιμάζεται να εκδράμει στις κοντινές παραλίες της Αττικής, φαίνεται να αδιαφορεί για τη ζέστη, αλλά όχι και με την εικόνα. «Για διακοπές δεν μπορούμε να φύγουμε ακόμη, αλλά να μην μπορούμε να βγούμε κι από το σπίτι μας για μια βόλτα, ένα μπάνιο στην παραλία; Δεν είναι αυτή η Αθήνα που αγαπάω. Η πόλη που γεννήθηκα και ζω τα πιο ωραία μου χρόνια» λέει με παράπονο η Κατερίνα Ιωαννίδου.

real.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...