Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Κάτι που πέρασε «αθόρυβα»: Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ - Η Συμμαχία απειλεί την Μόσχα


Tου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων με το Κατάρ,το συριακό μέτωπο και τα τρομοκρατικά κτυπήματα πέρασε στα «ψιλά» μία πολύ σημαντική είδηση καθώς οι ΗΠΑ επέκτειναν κι άλλο την επιρροή τους και πλησιάζουν ακόμα περισσότερο στα ρωσικά σύνορα εντάσσοντας στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο.

Έτσι θέτουν υπό ασφυκτικό κλοιό την ίδια την Σερβία η οποία περιβάλλεται πλέον από ΝΑΤΟϊκές χώρες.

Η είσοδος αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε την οργή της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ ελέγχει όλη τη βόρεια Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ ως τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας!

Το Μαυροβούνιο έγινε την Δευτέρα 5 Ιουνίου το 29ο μέλος της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Srdjan Darmanovic παρέστησαν την Δευτέρα σε ειδική τελετή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο εξής, αυτή η μικρή χώρα των 620.000 κατοίκων είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα, η οποία θεωρεί αυτή την ένταξη «πρόκληση» αντέδρασε με οργή.

Προκάλεσε αίσθηση η απόφαση αυτή του Ν.Τραμπ καθώς ο ίδιος προεκλογικά είχε ταχθεί κατά του ΝΑΤΟ ως οργανισμού και αμφισβητούσε ακόμα και τον λόγο ύπαρξής του

Το Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητη δημοκρατία από το 2006. Η είσοδός του στο ΝΑΤΟ «θα διευκολύνει την σταθερότητα στα δυτικά των Βαλκανίων, καθώς και την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Το 2015, όταν ανακοινώθηκε ότι η μικρή χώρα -κυρίως σλαβική και ορθόδοξη- θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια,

Τόσο την ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ ξεκίνησε ο πρώην πρωθυπουργός Milo Djukanovic, ηγέτης του Μαυροβουνίου από το 1991 ως το 2016, όταν και πέρασε την ηγεσία στον Ντούσκο Μάρκοβιτς.

Εις απάντησιν η Ρωσία τιμώρησε το Μαυροβούνιο μπλοκάροντας ειδικά την εισαγωγή των κρασιών του, ήτοι μια απώλεια εσόδων 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που εξάγονται στην Ρωσία.

Στα Βαλκάνια, μόνο τα Σκόπια και η Σερβία κρατούν αποστάσεις από το ΝΑΤΟ, παρότι τα Σκόπια είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη ενώ και οι Σέρβοι πιέζονται για να ενταχθούν

Επι της ουσίας όσο το ΝΑΤΟ διευρύνεται προς Ανατολάς τόσο περικυκλώνει την ρωσική μεθόριο και αυτό έχει την σημασία του καθώς θα μπορεί να μεταφέρει στο μέλλον την αντιπυραυλική του ασπίδα στα ρωσικά σύνορα αλλά και να κάνει και χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από απόσταση που δεν επιτρέπει μεγάλους χρόνους αντίδρασης.

Άλλωστε οι Αμερικανοί χρόνια θέλουν να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους κοντά στην Μόσχα ακριβώς διότι είναι ο μόνος τρόπος για να κερδιθεί ένας μελλοντικός Γ' ΠΠ χωρίς να καταστραφούν ολοσχερώς και οι ίδιοι αν και δύσκολο καθότι και οι Ρώσοι διαθέτουν πυρηνική τριάδα (ICBM, πυρηνικά υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά)el.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...