Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Η βασική λεπτομέρεια για να ξεχωρίσετε τον πολιτικό από τον πολιτικάντη


Του Αγη Βερούτη

Περπατώντας τη βραδυνή μου πεζοπορία, αναλογίζομαι τί να είναι εκείνο που διαφοροποιεί τον Πολιτικό από τον Πολιτικάντη;

Καταρχήν είναι παιδαριώδες να πούμε ότι ο πολιτικός δεν έχει προσωπική φιλοδοξία ή έχει λιγότερη από τον πολιτικάντη. Δεν ισχύει.

Δεύτερον από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο πρώτος θα πρέπει να είναι πιο επιτυχημένος στην επαγγελματική του δραστηριότητα από τον δεύτερο. Δυστυχώς το να είναι κάποιος ικανός γιατρός ή δικηγόρος ή μηχανικός ΔΕΝ συνεπάγεται ότι θα είναι αποτελεσματικός κυβερνήτης ή νομοθέτης. Αν ήταν έτσι το νομικό μας πλαίσιο δεν θα ήταν αντικρουόμενο και προβληματικό, ούτε θα φλερτάραμε με την κατάρρευση 7 χρόνια τώρα.

Τρίτον, η υπερβατική ευφυΐα δεν φαίνεται να είναι προαπαιτούμενο ούτε της μιας ούτε της άλλης κατηγορίας. Οι περισσότεροι σπουδαίοι πολιτικοί δεν ήταν αϊνστάιν.

Τέταρτον, δεν είναι η ύπαρξη λεπτομερούς σχεδίου ή όχι που τους ξεχωρίζει. Σχεδόν πάντα οι παραδοχές που έκανε ο ένας ή ο άλλος δεν θα ισχύουν όταν κληθούν να διαχειριστούν την πραγματικότητα.

Τείνω να καταλήξω ότι ο Πολιτικός διαφοροποιείται από τον Πολιτικάντη κυρίως στον Χαρακτήρα και τις Αρχές.

Ο Πολιτικός θα πρέπει να ξεχωρίζει από την συνέπεια και την ευκρίνεια των θέσεών του.

Ο Πολιτικάντης αποκαλύπτεται από την ασάφεια και την μεταβλητότητα αυτών των θέσεων ανάλογα με ό,τι νομίζει πως θέλει να ακούσει ο συνομιλητής του για να τον ψηφίσει/στηρίξει.

Με απλά λόγια ο Πολιτικός θα σου πει τα ίδια πράγματα κάθε φορά, ανεξάρτητα να αυτό θα σε οδηγήσει να τον ψηφίσεις ή όχι, ενώ ο Πολιτικάντης θα σε φλομώσει στο ψέμα λέγοντάς σου ό,τι θες να ακούσεις.

Ακούω σκέψεις.freepen.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...