Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Ανακαλύφθηκε ναός των Αζτέκων στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού
Τα ερείπια ενός σημαντικού ναού των Αζτέκων και ένα γήπεδο όπου έπαιζαν ένα τελετουργικό παιχνίδι μπάλας αποκαλύφθηκαν στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, ρίχνοντας περισσότερο φως στους ιερούς χώρους της μητρόπολης, στην οποία εισέβαλαν οι Ισπανοί κατακτητές πριν από πέντε αιώνες, δήλωσαν αρχαιολόγοι την Τετάρτη.
Οι ανακαλύψεις έγιναν σε ένα κοινό δρομάκι πίσω από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της πόλης που οδηγεί στην κύρια πλατεία Ζόκαλο (πλατεία Συντάγματος) της Πόλης του Μεξικού και στο οικόπεδο όπου τη δεκαετία του '50 είχε χτιστεί ξενοδοχείο.


Οι υπόγειες ανασκαφές αποκάλυψαν ένα τμήμα των θεμελίων ενός τεράστιου, στρογγυλού σε σχήμα, ναού που είχε αφιερωθεί στον Aζτέκο θεό του αέρα Εχεκάτλ καθώς και ένα μικρότερο τμήμα ενός γηπέδου όπου έπαιζαν ένα τελετουργικό παιχνίδι μπάλας. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις περιγραφές των πρώτων Ισπανών που κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από την Τενοχτιτλάν, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων.

«Λόγω τέτοιων ευρημάτων, μπορούμε να δείξουμε τις πραγματικές τοποθεσίες, τον προσανατολισμό και τις διαστάσεις κάθε οικοδομήματος που περιγράφηκε για πρώτη φορά στα χρονικά (των κατακτητών)» είπε ο Ντιέγκο Πριέτο, επικεφαλής του κύριου ανθρωπολογικού και ιστορικού ινστιτούτου του Μεξικού.

Οι αρχαιολόγοι περιέγραψαν επίσης λεπτομερώς και ένα μακάβριο εύρημα 32 αποκομμένων σπονδύλων ανδρικών λαιμών που βρέθηκαν σε μια στοίβα δίπλα στο γήπεδο. «Ήταν μια θυσία που σχετίζεται με το παιχνίδι της μπάλας, δίπλα στη σκάλα» είπε ο αρχαιολόγος Ραούλ Μπαρέρα.

«Οι σπόνδυλοι ή οι λαιμοί σίγουρα ανήκουν σε θύματα που θυσιάστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν» πρόσθεσε.


Μερικό από το αρχικό γυψοκονίαμα είναι ακόμα ορατό σε τμήματα του ναού, ο οποίος χτίστηκε κατά τη βασιλεία του Αζτέκου αυτοκράτορα Αχουιζότλ (1486-1502), προγόνου του Μοντεζούμα, τον οποίο ανέτρεψε ο κατακτητής Ερνάν Κορτέζ κατά την ισπανική κατάκτηση του Μεξικού.


Οι πρώιμες περιγραφές Ισπανών αναφέρουν ότι ο νεαρός Μοντεζούμα έπαιξε μπάλα εναντίον ενός ηλικιωμένου σύμμαχου βασιλιά στο γήπεδο και έχασε, γεγονός που θεωρήθηκε ως σημάδι ότι πλησίαζε το τέλος της αυτοκρατορίας των Αζτέκων.

Το κτήριο θα κατείχε ιδιαίτερη θέση στο συγκρότημα λόγω του στρογγυλού του σχήματος μεταξύ άλλων τετράγωνων κτηρίων που δέσποζαν στον πιο ιερό τελετουργικό χώρο των Αζτέκων πριν από την κατάκτηση του 1521.

Ο αρχαιολόγος Εδουάρντο Μάτος, ο οποίος ειδικεύεται στους Αζτέκους και στον πολιτισμό τους, είπε ότι είναι πολύ πιθανόν η κορυφή του ναού να είχε το σχήμα ενός κουλουριασμένου φιδιού, με τους ιερείς να μπαίνουν στο κτήριο από μια πόρτα που θα αντιστοιχούσε στη μύτη του ερπετού.

Όταν τελειώσουν οι ανασκαφές, θα χτιστεί μουσείο στον χώρο, δίπλα στα μοντέρνα κτήρια.


«Η Πόλη του Μεξικού, καθώς και πολλά οικοδομήματα που χτίστηκαν από τους Ισπανούς, χτίστηκε πάνω από τα ισοπεδωμένα ερείπια της αζτεκικής πρωτεύουσας και αναμένονται και άλλες ανακαλύψεις» είπε ο Μάτος.

«Εργαζόμαστε στην περιοχή αυτή σχεδόν 40 χρόνια τώρα και πάντα γίνονται εργασίες διαφόρων ειδών, (...) οπότε εμείς το εκμεταλλευόμαστε και συμμετέχουμε» τόνισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters 


zougla.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...