Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες της Τροίας φοβούνταν ισχυρό σεισμό


Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Λέσβο και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις ακτές της Σμύρνης επανέφερε στη δημοσιότητα το ρήγμα της Ανατολίας, και παράλληλα στον τουρκικό Τύπο εκφράζονται φόβοι κατά πόσο η χώρα είναι προετοιμασμένη για έναν μεγάλο σεισμό.

Το θέμα του σεισμού απασχολούσε τους κατοίκους της Μικράς Ασίας και πριν από περίπου τρεις χιλιετίες, όπως δείχνουν και τα νέα ευρήματα στην Τροία.

Μιλώντας στο Doğan, ο Ρουστέμ Ασλάν καθηγητής στο Çanakkale Üniversitesi και επικεφαλής των ανασκαφών αναφέρει ότι το 1700 π.Χ. όταν η πόλη βρισκόταν στο απόγειό της χτίστηκαν ισχυρά αμυντικά συστήματα και τείχη με βάση την… εμπειρία που είχαν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες από τους προηγούμενους σεισμούς.

«Η Τροία υπέστη μεγαλύτερες ζημιές από τους σεισμούς απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, και τα ίχνη αυτών των σεισμών είναι ορατά ακόμα και σήμερα», τονίζει. Όπως εξηγεί, μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου η πόλη να «οχυρωθεί» απέναντι στον Εγκέλαδο. Οι ανασκαφείς λένε με σιγουριά ότι χάρη στα μέτρα που έλαβαν οι μηχανικοί της εποχής κατάφεραν να παραμείνουν όρθια τα τείχη της αρχαίας πόλης.

Άλλωστε, η Τροία εγκαταλείφθηκε μετά από έναν πολύ ισχυρό σεισμό. «Ανακαλύψαμε ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια διαφόρων περιόδων της πόλης, και ειδικά στην έκτη περίοδο η οποία σχετίζεται με τον Τρωικό Πόλεμο και την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Μπορούμε να δούμε τα ίχνη που άφησε πίσω του ο σεισμός που συνέβη περίπου το 1300 π.Χ. και κατέστρεψε τα τείχη του κάστρου», σημείωσε ο Ρουστέμ Ασλάν.pontos-news.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...