Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Εκλογές Βρετανία: Αυτά είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας


Αποτελέσματα εκλογές Βρετανία: Ξενύχτησαν οι Βρετανοί - Δύσκολος ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης - Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι έκοψαν πρώτοι το νήμα, αλλά δεν «έπιασαν» τον αριθμό των 326 εδρών - Δεύτεροι κι ενισχυμένοι οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν - Φήμες για παραίτηση της Μέι - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Εκλογές Βρετανία: Ένα απίστευτο εκλογικό θρίλερ ζει τις τελευταίες ώρες η Βρετανία, καθώς παρότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εξ αρχής εύκολη επικράτηση των «Τόρις» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ωστόσο το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει μεν ότι η νυν πρωθυπουργός κερδίζει την εκλογική μάχη, χωρίς όμως να καταφέρνει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία των 326 εδρών.

Με καταμετρημένες τις 646 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

- Συντηρητικοί 315
- Εργατικοί 261
- SNP 35
- DUP 10
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
- Αλλοι 13Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 646 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει συγκεντρώσει 315 έδρες με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα των εκλογών να βρίσκει τη Βρετανία με το λεγόμενο "Hung parliament" (Κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία).Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα η Τερέζα Μέι παραμένει πρωθυπουργός και οι πρώτες της κινήσεις της θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση συμμάχων για σχηματισμό κυβέρνησης, με πιο πιθανό σενάριο την προσέγγιση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ειδάλλως η πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με μειοψηφία, αναζητώντας τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων ανά νομοσχέδιο και ανά περίπτωση.

Παρ’όλα αυτά η συμμαχία με τους Lib Dem θεωρείται αβέβαιη, καθώς ως κόμμα είχε εκφράσει αντίθεση στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ παράλληλα είχαν λάβει θέση κατά του Brexit, πόσο μάλιστα το «σκληρό Brexit», το οποίο είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι. Μάλιστα μια από τις δεσμεύσεις του κόμματος προβλέπει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος έπειτα από τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας την επιλογή του Bremain.

Ένα άλλο σενάριο αφορά σε πιθανή συνεργασία με τους Συντηρητικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εκφραστεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πολύ πιθανό όμως παραμείνει και το σενάριο της παραίτησης της Τερέζα Μέι από την ηγεσία του κόμματος των Τόρις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χαμηλή εκλογική απόδοση και παραχωρώντας τη θέση της σε άλλο ηγετικό μέλος του κόμματος, με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, το Συντηρητικό κόμμα, αντιμέτωπο με μία ανίσχυρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μπορεί να επιλέξει να μην εισέλθει στη διαδικασία αυτή, παραχωρώντας την πρωτοβουλία στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει η επιλογή ο ηγέτης των Εργατικών (Labour) να αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας σε συνεργασία με άλλα μικρότερα κόμματα, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη σημαντικές συμφωνίες και παραχωρήσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα του Κόρμπιν που ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια.

Παραδείγματος χάριν το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο με τις τουλάχιστον 35 έδρες του, παρά το γεγονός ότι δείχνει να έχει χάσει τουλάχιστον 19 έδρες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Από την άλλη πλευρά, αν η ηγέτιδα του SNP επέλεγε να στηρίξει τον Κόρμπιν, αυτό πιθανότατα θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη βασική της θέση υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Μέχρι στιγμής, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 261 έδρες και βάσει του ανωτέρου αναφερομένου σεναρίου ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσε να ανακηρυχθεί ως ο 14ος πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ. Απίθανο; Όχι και τόσο.newsbomb.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...