Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Φτιαξτε κομποστοποιητη γεωσκωληκα


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι γεωσκώληκες τρώνε τόση τροφή όση είναι το βάρος τους. Οπότε όσο μεγαλώνουν θα κάνουν και ποιο γρήγορα την κομποστοποιηση. Επίσης θα γεννούν και νέους γαιοσκώληκες και έτσι θα έχουμε ακόμα περισσότερους εργάτες.

Σε άλλο βίντεο θα σας δείξουμε πως χρησιμοποιούμε το υγρό κομποστ που θα μαζευτεί στον δεύτερο κάδο καθώς επίσης και πως παίρνουμε το κομποστ από τους γαιοσκώληκες


Αν μέσα στο κάδο μας έχουμε περίσσια υγρασία βάζουμε κομμάτια από στεγνή εφημερίδα εάν κάνει πολύ ζέστη και στεγνώνει γρήγορα ψεκάζουμε πιο συχνά με νερό.


Επίσης κάθε 10 μέρες εκτός από τσόφλια αυγών πρέπει να βάζουμε κομμάτια από χαρτόνι και να ανακατεύουμε μαζί με το χώμα για να αερίζετε έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε καλή λειτουργία στο σύστημα μας.


Ο γαιοσκώληκας επιβιώνει σε θερμοκρασίες από 5 έως 27 βαθμούς. Ξέροντας έτσι την θερμοκρασία του χώρου μπορούμε να υπολογίσουμε και την θερμοκρασία του χώματος αφού πρώτα προσθέσουμε μερικούς βαθμούς. Αν η θερμοκρασία στο χώρο είναι κάτω από 4 βαθμούς θα πρέπει να τυλίγουμε εξωτερικά το κάδο με εφημερίδες, και αν κάνει πολύ ζέστη όπως είπαμε θα βρέχουμε συχνά το χώμα για να κατεβάζουμε την θερμοκρασία.

Ταΐζουμε τα πάντα στους γαιοσκώληκες εκτός από κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, πολλά λάδια και καυτερές σάλτσες. Μπορούμε να βάλουμε μήλα, αγκινάρες, μπανάνες, φασόλια, παντζάρια, μπισκότα, πίτουρο, ψωμί, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελών, λάχανα, πεπόνι, κέικ, καρότα, σέλινα, δημητριακά, υπολείμματα καφέ, φίλτρα καφέ, καλαμποκοειδή, αγγούρια, μελιτζάνες, αυγά, σταφύλια, υπολείμματα τσαγιού, ακτινίδια, μαρούλια, βρώμη, τηγανίτες, παπάγια, ζυμαρικά, αχλάδια, φασόλια, ροδάκινα, πατάτες, κολοκύθες, σταφίδες, σπανάκι, τομάτες, βάφλες, καρπούζια, ρύζι.

Δεν τοποθετούμε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο, πολλά λάδια και καυτερές σάλτσες.

Μικρές ποσότητες δεν θα βλάψουν αν τις θάβουμε, όμως η "isleofeco" για ασφάλεια προτείνει να μην ρίχνουμε καθόλου.

Να προσθέτουμε χαρτί/χαρτόνι , να είναι περίπου το 20% του κάδου.


Δείτε το σχετικό βίντεο από ομάδα "Γινε αυταρκης":


Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...