Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

«ΦΟΡΕΣΑΝ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»! Τι βλέπουν οι Αμερικανοί στην απόφαση του Eurogroup


Αιχμηρή κριτική στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα ασκεί το αμερικάνικο Ινστιτούτο Peterson.

Συγκεκριμένα το Peterson Institute χαρακτηρίζει την απόφαση για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για 40 έτη, «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα», ενώ κάνει λόγο για πλάνο που «δεν επιτεύχθηκε ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η μελέτη, που υπογράφεται από τον οικονομολόγο Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ, έχει τίτλο «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» και, εκτός από τα αρνητικά, παραθέτει και τα θετικά της απόφασης της 15ης Ιουνίου.

Όπως τονίζεται η δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου περιέχει τουλάχιστον τρία νέα και σημαντικά σημεία. Αρχικά για πρώτη φορά, οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύονται κατηγορηματικά για την ελάφρυνση του χρέους. Δεύτερον, επιβεβαιώνεται πως η Ευρωομάδα (Γερμανία) θα δεχθεί τις αναβολές των τόκων ως μέρος της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, γεγονός που ήταν υπό αμφισβήτηση έως πρόσφατα. Τρίτον, καθορίζονται συγκεκριμένες δημοσιονομικές υποθέσεις – όχι μόνο για τα επόμενα 2 ή 5 χρόνια, αλλά μέχρι το 2060.

«Τα πρώτα δύο είναι καλά νέα. Για το τρίτο, οι ειδήσεις δεν είναι τόσο καλές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Peterson Institute for International Economics ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών δεν συνέβη ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, στα αρνητικά συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

1. Η Ελλάδα συμφώνησε σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω (kick the can down the road). Ο κ. Ζελτεμάγιερ κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι πιθανόν χωρίς την έγκριση από το ΔΝΤ, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα δούμε το επόμενο έτος, θα κλωτσάει ξανά το τενεκεδάκι παρακάτω χωρίς να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.

3. Παράλληλα το Peterson Institute εκτιμά ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 πιθανώς να μπορεί να επιτευχθεί εάν ληφθούν υπόψη ιστορικά προηγούμενα, αλλά θα διατηρήσει στον πάτο του βαρελιού τις δημόσιες επενδύσεις, αρά και τις προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

4. Επιπρόσθετα η διατήρηση πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ για επιπλέον 37 χρόνια προϋποθέτει ότι η οικονομία θα τρέχει με μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Πιο απλά η απόφαση του Eurogroup δεν δίνει το περιθώριο η Ελλάδα να «σκοντάψει» έστω και μια χρονιά με όρους οικονομικών επιδόσεων.

5. Κλείνοντας, το Peterson εκτιμά ότι για να επιτύχει τον σκοπό το σχεδιαζόμενο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ρεαλιστική εκτίμηση του τι μπορεί να πετύχει μια χώρα. Το δημοσιονομικό όμως μονοπάτι που προτείνει το Eurogroup απέχει πολύ από αυτή την οικονομική αρχή. Ως εκ τούτου το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει.

Από την άλλη πλευρά τα θετικά σημεία της συμφωνίας σύμφωνα με την ανάλυση είναι τα ακόλουθα:
– Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύονται κατηγορηματικά για την ελάφρυνση του χρέους.

– Το Eurogroup εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί την αναβολή της καταβολής τόκων ως μέρος της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

– Συγκεκριμενοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνο για τα επόμενα δύο ή πέντε χρόνια, αλλά και πέραν αυτών.

– Παρά ταύτα, ο κορυφαίος οικονομολόγος σημειώνει ότι η σαφήνεια επί των πλεονασμάτων ως το 2060 έχει και μια αρνητική πλευρά.ΠΗΓΗ 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...