Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Γαλλία προς Τουρκία: «Θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο τις εξορύξεις στο «οικόπεδο 11″ και τα συμφέροντα της Total» (βίντεο)


«Θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της Total και τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» φέρεται να είπε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε με έναν πρωτότυπο τρόπο να ξεκαθαρίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του στηρίζουν τις εξορύξεις που ξεκίνησαν στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ. Άλλωστε, η βασική εταιρία που έχει αναλάβει τις έρευνες δεν είναι άλλη από τη γαλλική Total (σε συνεργασία με την ιταλική ENI).

Αν και το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο Εμανουέλ Μακρόν (ορμώμενος από τα Λατινικά και τη ρήση «τα γραπτά μένουν») θέλησε να κάνει ακόμη πιο σαφή τη στήριξή του στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το real.gr, ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της Συνόδου «πέρασε» ένα ιδιόχειρο σημείωμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, στο οποίο έγραφε:

«Δεν υπάρχει αναστολή» (των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ προφανώς).

Η Γαλλία έχει –δια του… παρασκηνίου- διαμηνύσει και στην Άγκυρα πως θα προστατεύσει τις εξορύξεις στο «οικόπεδο 11» και δεν θα επιτρέψει να θιγούν τα συμφέροντα της Total.

Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν σύντομα από κοντά, όχι στο περιθώριο μιας Συνόδου Κορυφής αυτή τη φορά αλλά στην Αθήνα, όπου θα βρεθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα μας ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας οριστικοποιήθηκαν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση ετοιμάζει θριαμβευτική υποδοχή στον Γάλλο πρόεδρο, αφού η Αθήνα περιμένει πολλά από τις σχέσεις της με το Παρίσι.


Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...