Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Δεν πάνε καλά ... Πρώτα ψήφισαν και τώρα 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν προστασία των συνταξιούχων από τις κατασχέσεις


Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ζητούν από την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές υποστηρίζοντας ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της προστασίας των συντάξεων ήδη δύο φορές
Την προστασία των συνταξιούχων από την λαιμητόμο των κατασχέσεων που και οι ίδιοι ψήφισαν ζητούν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για λύση του προβλήματος με ρύθμιση που θα κατέθετε αμέσως μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέμενε. Οι βουλευτές όμως υποστηρίζουν πως το ΝΣΚ έχει ήδη γνωμοδοτήσει δυο φορές υπέρ της προστασίας των συντάξεων από κατασχέσεις και καλούν την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

"Οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά προστατεύονται από τις κατασχέσεις, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις δε που ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ (άρ. 31 ΚΕΔΕ)" αναφέρουν οι βουλευτες στο κειμενο τους και συνεχίζουν "Η προστασία από την κατάσχεση αφορά κάθε μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό ή σύνταξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (μηνιαία και περιοδική καταβολή ή εφάπαξ καταβολή). Δικαιολογητικός λόγος θέσπισης του ακατάσχετου, όπως ρυθμίζεται στο άρθ. 982 ΚΠολΔ και στο άρθ. 31 ΚΕΔΕ, είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για τη διαβίωσή του". Εξηγούν ωστόσο πως "Από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί συνήθως χρονικό διάστημα μηνών, με αποτέλεσμα δεδουλευμένες συντάξεις να καταβάλλονται αναδρομικά. Για το λόγο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα να προβαίνουν σε κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή, κατά περίπτωση, τα 1.250 ευρώ ή και μηδενικό υπόλοιπο.

Επειδή πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει αναδρομικά συντάξεις, μη υπερβαίνουσες κατά μήνα το ανώτατο όριο του ακατάσχετου, ωστόσο το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν στην κατάσχεσή τους κατά παράβαση της προστατευτικής διάταξης".

Παράλληλα τονίζουν οτι " για το θέμα ο πρώτος από εμάς έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, που έλαβε ειδικό αριθμό 1210/05-09-2016 και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 16ης/9/2016. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι αναμένει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ζήτημα και ότι μετά τη γνωμοδότηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση.

Επειδή για το ζήτημα έχουν ήδη εκδοθεί δύο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι υπ' αριθμ. 384/2013 και 41/2016, οι οποίες δέχονται ότι η προστασία από τις κατασχέσεις καταλαμβάνει κάθε μηνιαίο ποσό σύνταξης που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, ανεξαρτήτως του τρόπου χορήγησής της από το ασφαλιστικό ταμείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούμασταν στο άτοπο η προστασία της σύνταξης από την κατάσχεση να εξαρτάται από το τυχαίο και συμπτωματικό γεγονός της κανονικής και περιοδικής ή εφάπαξ καταβολής της".

Ρωτούν τελος την κυρία Αχτσιογλου: "Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να προστατευθούν οι αναδρομικά καταβαλλόμενες συντάξεις από τις κατασχέσεις;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επιστροφή των αναδρομικά καταβληθεισών συντάξεων που έχουν ήδη κατασχεθεί κατά παράβαση της προστατευτικής ρήτρας περί ακατάσχετου;"Οι βουλευτες που υπογράφουν την ερωτηση ειναι οι:Θεοφύλακτος ΙωάννηςΑναγνωστοπούλου ΑθανασίαΑυλωνίτου ΕλένηΒαγενά ΆνναΒάκη ΦωτεινήΒαρδάκης ΣωκράτηςΓεννιά ΓεωργίαΓεωργοπούλου – Σαλτάρη ΕυσταθίαΓκαρά ΑναστασίαΔέδες ΙωάννηςΔρίτσας ΘεόδωροςΔριτσέλη ΠαναγιώταΕμμανουηλίδης ΔημήτριοςΖεϊμπέκ ΧουσεΐνΘελερίτη ΜαρίαΘεωνάς ΙωάννηςΘηβαίος ΝικόλαοςΘραψανιώτης ΕμμανουήλΙγγλέζη ΑικατερίνηΚαΐσας ΓεώργιοςΚαραγιαννίδης ΧρήστοςΚαρακώστα ΕυαγγελίαΚασιμάτη ΝίναΚαστόρης ΑστέριοςΚαφαντάρη ΧαράΚυρίτσης ΓεώργιοςΛιβανίου ΖωήΜανιός ΝικόλαοςΜηταφίδης ΤριαντάφυλλοςΜιχαηλίδης ΑνδρέαςΜιχελής ΑθανάσιοςΜιχελογιαννάκης ΙωάννηςΜορφίδης ΚωνσταντίνοςΜουσταφά ΜουσταφάΜπαλαούρας ΓεράσιμοςΜπαλτάς Αριστείδης – Νικόλαος – ΔημήτριοςΝτζιμάνης ΓεώργιοςΞυδάκης ΝικόλαοςΠάλλης ΓεώργιοςΠάντζας ΓεώργιοςΠαπαδόπουλος ΝικόλαοςΠαπαδόπουλος ΧριστόφοροςΠαπαφιλίππου ΓεώργιοςΠαυλίδης ΚωνσταντίνοςΠρατσόλης ΑναστάσιοςΡίζος ΔημήτριοςΡιζούλης ΑνδρέαςΣαρακιώτης ΙωάννηςΣκούφα ΕλισσάβετΣπαρτινός ΚωνσταντίνοςΣταμπουλή ΑφροδίτηΣτογιαννίδης ΓρηγόριοςΣυρίγος ΑντώνιοςΤελιγιορίδου ΟλυμπίαΤζαμακλής ΧαρίλαοςΤζούφη ΜερόπηΤριανταφυλλίδης ΑλέξανδροςΤριανταφύλλου ΜαρίαΤσόγκας ΓεώργιοςΨυχογιός Γεώργιος
ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...