Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Πως η Ελλάδα επιβεβαίωσε και επίσημα τις γκρίζες ζώνες των Τούρκων!


Του Ραφαήλ Αξιώτη

Το ζήτημα με την τιμωρία του πρώην δημάρχου Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη, μόνο καθαρά νομικό ζήτημα δεν είναι. Είναι αλήθεια ότι ο Διακομιχάλης είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ την μοιραία νύχτα του 1996, όταν ο ίδιος είχε υψώσει την ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος, προκαλώντας την κρίση των Ιμίων. Αυτή τη δυσαρέσκεια φαίνεται να απολαμβάνει και από την σημερινή κυβέρνηση, η οποία σήμερα παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι οι τουρκικές "γκρίζες ζώνες" όχι μόνο υπάρχουν, αλλά πρέπει να τις τηρούμε.

Για την ιστορία, ο Διακομιχάλης κατηγορήθηκε επειδή ενίσχυε παράνομα οικονομικά επί επτά χρόνια τον βοσκό που πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα κατσίκια του! Ο ίδιος δήλωσε πως «μέχρι το 2002, ως δήμαρχος, κράτησα το βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο στα Ίμια, εγκρίνοντάς του, με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών- σημερινά 6.000 ευρώ- το χρόνο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα καυσίμων, πηγαινοερχόμενος με τη βάρκα του στις βραχονησίδες που είναι απόσταση 6, 5μιλίων από το λιμάνι της Καλύμνου. Τα ποσά ήταν για να αγοράζει τροφή, να μεταφέρει νερό και να περιποιείται τακτικά τα κατσίκια, επιβεβαιώνοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία, όπως έκανε επί χρόνια νοικιάζοντας τις βραχονησίδες από το δήμο. Διότι πρόκειται για δημοτική έκταση, σύμφωνα με Ιταλικούς, βρετανικούς, αμερικανικούς και τουρκικούς χάρτες που έχω.

Μετά τον Απρίλιο του 2004, και την αλλαγή, εν τω μεταξύ, της δημοτικής αρχής το 2002, ο βοσκός δεν πήγαινε, αφού δεν είχε την οικονομική στήριξη του δήμου, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα. Δεν πάει πια… Ειδικά τώρα, που έχουμε γενικευμένη αμφισβήτηση του Αιγαίου. Επειδή ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε το υπουργείο Αιγαίου μπόρεσε να καλύψει το ποσό αυτό που φαίνεται οδήγησε στη… χρεοκοπία της Ελλάδας, μου καταλόγισαν ως μη νόμιμες δαπάνες 50.000 ευρώ.. Απαίτηση και μάλιστα εντόκως..».



Ο Διακομιχάλης είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ιδίως του τότε ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος την νύχτα της έντασης με τις σημαίες φέρεται να είχε πει: "Δεν θα αφήσουμε έναν δημαρχίσκο να καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας". Ωστόσο, η παραδοχή για την ύπαρξη γκρίζων ζωνών ξεκίνησε από ακριβώς εκείνη τη βραδιά. Η παρέμβαση των Αμερικανών για να αποφευχθεί ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, περιελάμβανε την οριστική απομάκρυνση κάθε είδους υλικού που πρόδιδε εθνική κυριαρχία (στρατού, σημαίας κλπ.), ενώ οι νήσοι των Ιμίων θα αποτελέσουν από εκείνη τη στιγμή, "αποστρατικοποιημένη ζώνη".





Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο που πριν κάποιους μήνες, όταν ο νυν υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος είχε επισκεφτεί με ελικόπτερο την περιοχή για να καταθέσει στεφάνι, πέρασε από την δυτική Ίμια, ενώ οι Τούρκοι έπαιζαν "κρυφτούλι" με το ελληνικό Λιμενικό γύρω από το ανατολικό νησί. Μάλιστα, ο ίδιος πήγε στα Ίμια, σαν "κυνηγημένος", αφού το ελικόπτερο μετέβαινε δεν έκατσε ούτε 10 λεπτά στο σημείο για να μην τον καταλάβουν οι...γείτονες.



Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία για τα Ίμια μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΗΠΑ, σε σημείο που τα Ίμια να θεωρούνται "no go zones", επιβεβαιώνοντας και τυπικά την γκριζοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και βραχονησίδες.



el.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...