Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Καλλισθενική αγωγή: η προπόνηση που κάνει θραύση!


Η καλλισθενική αγωγή σου χαρίζει σθένος και κάλλος, συν του ότι σφίγγει, δίνει γράμμωση, αδυνατίζει χωρίς μηχανήματα και βάρη, χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός σου και ισορροπώντας στο σώμα του άλλου ή σε κάποιο μονόζυγο.

Τι ακριβώς είναι

Το σύστημα προπόνησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές και αθλητές για να προετοιμάσουν το σώμα και το πνεύμα τους για μάχη, αγώνες ή απλώς για να αθληθούν και να επιτύχουν το σωματικό αλλά και πνευματικό κάλλος και σθένος.

Πώς γίνεται

Το σύστημα περιλαμβάνει κυρίως αναερόβιες ασκήσεις που δρουν συνεργατικά και συντονισμένα, με βασική αντίσταση το ίδιο σωματικό βάρος χρησιμοποιώντας ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό.

Στόχος είναι η συμμετρική ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος, καρδιακών και σκελετικών, η ανάπτυξη της λειτουργικής δύναμης και κινητικότητας, καθώς και άλλων δεξιοτήτων όπως η ισορροπία, ο συντονισμός και ο σωματικός έλεγχος.
Εκτός από το ότι αυξάνει και συντηρεί τη μυϊκή δύναμη, βοηθά στην αύξηση της οστικής μάζας, την ενδυνάμωση του συνδετικού ιστού και την αύξηση του μεταβολισμού.
Για το σκοπό αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυρήνα του κορμού που είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, ως κέντρο της ισορροπίας του σώματος.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στη σωστή τεχνική εκτέλεσης όχι μόνο των ασκήσεων αλλά και της αναπνοής.

Συγκεκριμένα, η καλλισθενική κιναισθητική αγωγή περιλαμβάνει:

– Βασικές προοδευτικές ασκήσεις σωματικού βάρους.
– Συνδυαστικές ασκήσεις σωματικού βάρους.
– Ακροβατική γυμναστική.
– Hand balancing.
– Ισομετρικές στηρίξεις.
– Ακροβατικές και εκρηκτικές ασκήσεις.
– Ασκήσεις με αντίσταση πέραν του ίδιου σωματικού βάρους.

Είναι για όλους;

Αν είσαι αρχάρια, μπορείς να το ακολουθήσεις για να διατηρήσεις σε καλή φυσική κατάσταση το σώμα σου ή αν είσαι προχωρημένη ή αθλήτρια, για να πετύχεις καλύτερες επιδόσεις.

Πού θα το κάνεις;

Στην Ελλάδα μπορείς να παρακολουθήσεις τα μαθήματα που παραδίδουν οι Δημήτρης Γιαμπουράς, Τάσος Βορέας και Άγγελος Ανδριώτης, μέλη του Greek Calisthenics Movement (www.calisthenics.gr).shape.grΔείτε επίσης:


Καλλισθενική Αγωγή: Από την Αρχαία Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο


Καλλισθενική αγωγή.Η αναβίωση του τρόπου εκγύμνασης των αρχαίων ...
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...