Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΝΤΜΕΝΤ! Ποιος είναι ο Μάικλ Καρλούτσος και γιατί η τοποθέτησή του έχει σημασίαΗ θέση κλειδί του επικεφαλής της της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου στο αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει χρώμα ελληνικό.
Ο ομογενής, Μιχάλης Καρλούτσος, γιος του Πατέρα Άλεξ Καρλούτσος τοποθετήθηκε
επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας σε μία κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», συγχαρητήρια για τα νέα του καθήκοντα έχουν σταλεί τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, δεν κρύβει τη σημασία αυτού του διορισμού: «Πάντα η ανάθεση ενός σημαντικού ρόλου σ’ έναν ομογενή είναι θετική.
Πόσω μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχει επιδείξει με συνέπεια εδώ και χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα εθνικά μας θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της ονομασίας της FYROM και το Βορειοηπειρωτικό».
Ο Μιχάλης Καρλούτσος γεννιέται στην καρδιά του χειμώνα του 1971, στο νότιο τμήμα του Σικάγο. Είναι ο μεγαλύτερος και μοναχογιός. Πλαισιωμένος από τις δύο αδελφές του, τους γονείς του και τους παππούδες του, από την πλευρά της μητέρας του, μεγαλώνει σε μία οικογένεια που του καλλιεργεί την αγάπη για τη χώρα καταγωγής του και την Ορθοδοξία. Η μητέρα του έχει ρίζες από την Κέρκυρα και τη Βόρεια Ηπειρο, ενώ ο πατέρας του από τον Πύργο.
Οταν ο Μιχάλης είναι 4 ετών όλη η οικογένεια εγκαταλείπει το παγωμένο Σικάγο και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, σ’ ένα ήρεμο προάστιο. Η γειτονιά του είναι κατεξοχήν ιταλική και ο Μάικλ ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Καταρχάς δεν είναι καθολικός – και όχι μόνο αυτό! Ο πατέρας του είναι ιερέας και μάλιστα νυφευμένος, γεγονός ασυνήθιστο για τους γείτονές του. Πράγματι, ο «πάτερ Αλεξ», όπως τον προσφωνούν όλοι, είναι κληρικός, αλλά έχει ήδη αρχίσει να αποκτά δημοτικότητα και δύναμη ασυνήθιστη για έναν πρωτοπρεσβύτερο. Με τα χρόνια θα ξεχωρίσει στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας.
Τα ερείσματά του και στη δομή εξουσίας στην Ουάσινγκτον και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι όλο και πιο σημαντικά. Ο ελληνόφωνος Τύπος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον χαρακτηρίζει «παντοδύναμο πατέρα Αλεξ Καρλούτσο». Είναι μάλλον ο μόνος ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με όλους τους ενοίκους του Λευκού Οίκου διαδοχικά και σχεδόν όλη την αμερικανική ελίτ. Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν έχει σημασία για τα πιτσιρίκια της ιταλοκρατούμενης γειτονιάς που σε μια προσπάθεια να εντάξουν τον Μάικλ τον βαφτίζουν «Καρλούτσι» και μεγαλώνοντας τον αποκαλούν χαριτωμένα «Μάικλ The Greek», καθώς ο ίδιος είναι παθιασμένος με την καταγωγή του.
Είναι 12 ετών όταν επισκέπτονται οικογενειακώς την Ηγουμενίτσα και γνωρίζει τον προπάππου του. Το ταξίδι αυτό εγγράφεται στη μνήμη του.
Ακόμη και αν ο πατέρας του ιερέας Αλεξ Καρλούτσος ήταν ο παιδικός ήρωας του Μάικλ και παραμένει ακόμα και σήμερα, η αθόρυβη δύναμη της οικογένειας είναι η μητέρα του Ξανθή. Αυτή είναι που κινεί αθόρυβα τα νήματα. Σε αυτήν, μάλιστα, οφείλει και την καριέρα του, σχολιάζει μεταξύ αστείου και σοβαρού ένας ομογενής που γνωρίσει την οικογένεια και εξιστορεί ένα ενδεικτικό για την επιρροή της πρεσβυτέρας περιστατικό: Το 1990 ο Μάικλ είναι ακόμα φοιτητής και όταν μαθαίνει ότι θα επισκεφτεί την Αμερική ο Πατριάρχης Δημήτριος ζητάει από τον πατέρα του να του επιτρέψει να εργαστεί για την προετοιμασία της επίσκεψης.
Ο πατέρας του τον αποπαίρνει. Οταν απευθύνει το ίδιο αίτημα στη μητέρα του καταλήγει συντονιστής της επίσκεψης! «Πώς το έλεγε αυτή η κωμωδία με πρωταγωνίστρια τη Νία Βαρντάλος; Στην ελληνική οικογένεια ο άνδρας είναι το κεφάλι και η μητέρα ο λαιμός. Ο λαιμός ορίζει την κίνηση του κεφαλιού», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Μιχάλης έρχεται να προστεθεί δίπλα σε άλλους ισχυρούς ομογενείς του Λευκού Οίκου. Με τον Τζορτζ Τζιτζίκο, αναπληρωτή βοηθό του Ντόναλντ Τραμπ, έχει οικογενειακές σχέσεις δεκαετιών. Οι πατεράδες τους φοίτησαν στην ίδια ιερατική σχολή και ήταν φίλοι από τότε. Ο θείος του Μάικλ, μάλιστα, είναι νονός του Τζιτζίκου. Ο Μάικλ ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα ένθερμος με την πολιτική εμπλοκή του φίλου του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθησή του. «Πίστευε εξαρχής στις δυνατότητές του». Εξάλλου, ο Μάικλ ήταν σίγουρος για τη νίκη Τραμπ, τότε ακόμα που για πολλούς φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το είχε, άλλωστε, προβλέψει με σιγουριά και σε συνέντευξή του.
Η σχέση του με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους είναι πιο φρέσκια και αφορμή στάθηκε μια τυχαία συνάντηση δύο Ελλήνων σε ένα ασανσέρ. Σχεδόν θυμίζει ανέκδοτο, αλλά ο Πρίμπους μπήκε τυχαία στο ασανσέρ στην Ουάσινγκτον με τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό Γκας Μπιλιράκη. Οταν τον αναγνώρισε τον χαιρέτησε στα ελληνικά και μετά το αρχικό σοκ έπιασαν τη συζήτηση για ελληνικά θέματα. Λίγο αργότερα, ο Μπιλιράκης, καλός φίλος του Μάικλ, επικοινώνησε μαζί του. «Ο καινούργιος είναι Ελληνας», του είπε και με τη διαμεσολάβησή του οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και ήρθαν κοντά. Ασχέτως κομμάτων, όμως, η οικογένεια Καρλούτσου διατηρεί μία φιλία τεσσάρων δεκαετιών και με τον πρώην Αμερικάνο αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η οικογένεια του Μάικλ τού σύστησε τις ομορφιές της Ελλάδας, καθώς κάποια καλοκαίρια έχουν επισκεφτεί μαζί τη χώρα μας. Εξάλλου, ο ίδιος ο Μάικλ έρχεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με την οικογένειά του εδώ, όπως και στην Κύπρο. Συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, αλλά και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος Χάρη Κονιδάρη. Επιπλέον, χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Οταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε στην ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ), ο Μιχάλης Καρλούτσος ήταν ένα από τα τρία μέλη του πενταμελούς Δ.Σ. που επέλεξε η Αρχιεπισκοπή. Επιπλέον, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής ηγήθηκε στην υλικοτεχνική προετοιμασία και τον συντονισμό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που συνεκλήθη μετά από 1.000 και πλέον χρόνια το 2016. Εκείνοι που τον γνωρίζουν πιστεύουν ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός όρκου που είχε δώσει όταν 12χρονο αγόρι ακόμα πρωτοαντίκριζε την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ο ίδιος δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα»: Τώρα περισσότερο από ποτέ δίπλα στους Έλληνες
«Πάντοτε θαύμαζα το σθένος των Ελλήνων στο διάβα της Ιστορίας. Σήμερα, οι Έλληνες, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς μου και φίλοι μου, διέρχονται μια απίστευτη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα και τον λαό της. Προσδοκώ ότι θα έχω την ευκαιρία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμβάλλω για την ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες. Επίσης, θα ήθελα να ενισχύσω την κατανόηση, ώστε τώρα -περισσότερο από ποτέ- να είμαστε κοντά στους επί μακρόν συμμάχους μας. Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουν και υποστηρίζουν τους πρόσφυγες, παρά τις δικές τους δυσκολίες, θα έπρεπε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον υπόλοιπο κόσμο».


crashonline.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...