Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Ερευνητές ανακάλυψαν τον βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου εμπειρίες μας μπορούν να μεταβιβαστούν στους απογόνους μας

 
Σύμφωνα με την επιγενετική (τη μελέτη των κληρονομικών αλλαγών στη γονιδιακή έκφραση η οποία δεν κωδικοποιείται άμεσα στο DNA μας), οι εμπειρίες της ζωής μας μπορεί να μεταβιβαστούν στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Μελέτες που έγιναν σε επιζώντες από τραυματικά γεγονότα έχουν δείξει ότι η έκθεση στο στρες μπορεί να έχει πραγματικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές. Αλλά πως ακριβώς αυτές οι «μνήμες» μεταβιβάζονται;
 
Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, εντοπίζει τον ακριβή μηχανισμό ο οποίος ενεργοποιεί την κληρονομικότητα των περιβαλλοντικών επιρροών. Οι ερευνητές στη μελέτη τους δείχνουν τους κανόνες που υπαγορεύουν ποιες επιγενετικές επιρροές κληρονομούνται και για πόσο καιρό.
 
«Μέχρι τώρα, έχει θεωρηθεί ότι μια παθητική διαλυτότητα ή διάσπαση διέπει την κληρονομικότητα των επιγενετικών επιρροών», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές. «Με την παρούσα μελέτη μας δείχνουμε ότι υπάρχει μια ενεργός διαδικασία η οποία ρυθμίζει την επιγενετική κληρονομιά από γενιά σε γενιά».
 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα γονίδια, το οποία ονόμασαν «ΜΟΤΕΚ» (Modified Transgenerational Epigenetic Kinetics), συμμετέχουν στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των επιγενετικών μεταδόσεων μαζί με μικρά μόρια RNA (σύντομες ακολουθίες του RNA που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων).
 
Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των επιγενετικών μεταδόσεων, ελέγχεται από μια αλληλεπίδραση ανάδρασης μεταξύ γονιδίων που ρυθμίζουν τα μικρά RNA, τα οποία κληρονομούνται και τα γονίδια «ΜΟΤΕΚ», που απαιτούνται για την παραγωγή και την μετάδοση αυτών των μικρών RNA από γενιά σε γενιά.
 
Αυτή η ανατροφοδότηση καθορίζει αν οι επιγενετικές «μνήμες» θα συνεχίσουν στους απογόνους ή όχι, και πόσο κάθε επιγενετική μετάδοση θα διαρκέσει.
 
Σε προηγούμενη τους μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτά τα μικρά RNA κληρονομήθηκαν από τους γονείς στους απογόνους (σε πειράματα που έγιναν σε σκουλήκια – C.elegans), έπειτα από πείνα και ιογενείς λοιμώξεις. Αυτά τα μικρά RNA, όπως έδειξαν στην έρευνα τους οι ερευνητές, βοήθησαν στην προετοιμασία των απογόνων για παρόμοιες δυσκολίες.
 
Παρόλο που η έρευνα τους διεξήχθη σε σκουλήκια, η ομάδα πιστεύει ότι η κατανόηση των αρχών που ελέγχουν την κληρονομικότητα των επιγενετικών πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης θεωρίας της κληρονομικότητας για όλους τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
 
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell
 
Πηγή: scientificallytalking.com


scinews.eu
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...