Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΤΣΙΡΙΓΟ! – Άφησαν τα Κύθηρα να καίγονται επί τέσσερις μέρες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


Τραγικές ελλείψεις, κακός συντονισμός και αδιαφορία είναι οι αιτίες που τα Κύθηρα καίγονται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

Πλέον το μόνο που περιμένουν οι κάτοικοι του νησιού είναι η πτώση της έντασης των ανέμων στην περιοχή, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που έχει κάψει σχεδόν το μισό Τσιρίγο.
kithirafvtiiia-708
Το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά είχε περιοριστεί στα νοτιοδυτικά του νησιού, όπου και βρίσκεται το βασικό πύρινο μέτωπο.
Έπειτα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες επιχειρούν να οριοθετήσουν το μέτωπο και ελπίζουν πως σήμερα με τη βοήθεια των εναέριων μέσων αλλά και τη μείωση της έντασης των ανέμων η εικόνα στο νησί θα είναι πολύ καλύυερη.
Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.Τα μεγάλα λάθη
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην διαχείριση των εναέριων μέσων, καθώς πέρα από την χαρακτηριστική αργοπορία τους στην συνδρομή κατάσβεσης, οι ώρες που μπορούν να συνδράμουν ερχόμενα από την Ανδραβίδα είναι λιγοστές.
Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι έγινε μία εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων καθώς κι ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν.
«Από χθες μέχρι σήμερα για να έρθουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, έπρεπε να πάρουμε εκατό φορές τηλέφωνο, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ λάθος διαχείριση των εναέριων μέσων. Σήμερα καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν, το απόγευμα δεν είχαμε εναέρια πυρόσβεση. Πραγματικά πιστεύω πως ο συντονισμός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρχαλάκης.
ÖÙÔÉÁ ÓÔÁ ÊÕÈÇÑÁ(EUROKINISSI) ÖÙÔÉÁ ÓÔÁ ÊÕÈÇÑÁ(EUROKINISSI) 4196452.- fotia33 fotia34 kithira.100.6.8.1_0 kithira.100.6.8.3_0 kithira.100.6.8.4_0 kitiirragisxx5
«Εμείς εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα δεν είναι δίπλα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν, κι έτσι υπάρχει μία χρονοτριβή. Δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσιάζει ο κ. δήμαρχος», απάντησε η κ. Μαλλίρη, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροβεστικού Σώματος.
Το μεγάλο λάθος, λένε οι παράγοντες των Κυθήρων, έγινε το πρωί του Σαββάτου, όταν θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά και μπορούσαν να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Τότε όμως, ήταν που αναζωπυρώθηκε και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς μέχρι να επιστρέψουν εναέρια μέσα, το μέτωπο είχε μεγαλώσει και η πυρκαγιά είχε ξεφύγει.
«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά »φούντωσε», καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», έλεγε την Κυριακή το μεσημέρι κάτοικος των Κυθήρων.
«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. »Κρανίου τόπος» το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.
«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού έχουν καεί μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης.crashonline.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...