Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Αλήθεια τι θα γίνει με αυτό το θέμα;;; Διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο και χωρίς νερό για ώρες άλογα και μουλάρια στην Ύδρα


Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των αλόγων και των μουλαριών στο νησί της Ύδρας καταγγέλλει στο www.zoosos.gr τουρίστρια που κάνει τις διακοπές της αυτές τις μέρες εκεί. Όπως μας περιέγραψε και βλέπετε στις φωτογραφίες τα ζώα, που βρίσκονται στο λιμάνι, παραμένουν επί ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο, αναμένοντας πελάτες, ενώ οι ιδιοκτήτες τους δεν τους βάζουν ούτε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα αφήνουν να υποφέρουν στον καύσωνα για να μην κατουράνε μέσα στον οικισμό!


Τα ζώα επί ώρες στον ήλιο χωρίς νερό!
Για την απουσία στεγάστρων – έχει γίνει μελέτη για την τοποθέτηση τους τη μέρα και θα αφαιρούνται το απόγευμα – που θα ανακουφίσουν τα ζώα από το μαρτύριο της ατελείωτης παραμονής στον ήλιο ο Δήμος Ύδρας ρίχνει ευθύνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και στους οικολόγους του νησιού και έτσι τα ζώα συνεχίζουν να βασανίζονται αλύπητα και φυσικά να μας εκθέτουν διεθνώς…
Ο Δήμος Ύδρας παραδέχεται - μέσω facebook - ότι γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από τουρίστες για την εξόφθαλμη κακοποίηση των ζώων, την οποία τόνισε και ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Νικόλαο Διακάκη, ο οποίος διαπίστωσε από κοντά πόσο κακοποιούνται τα ζώα εκεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Η ανακοίνωση του Δήμου Ύδρας στις 13 Ιουλίου 2017
Θα θέλαμε σε απάντηση επιστολών και αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα των τελευταίων ημερών, που αναφέρονται στην «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζουν εικόνα των ιπποειδών στο λιμάνι της Ύδρας με ήλιο και χωρίς σκίαση, να εξηγήσουμε μερικές παραμέτρους του θέματος που ίσως είναι άγνωστες στους συντάκτες των διαμαρτυριών.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από το νομικό πλαίσιο:
  1. Η Ύδρα δεν είναι απλά ένας προστατευμένος οικισμός αλλά μέσα από 14 περίπου ΦΕΚ (νόμους σε ισχύ δηλαδή του Ελληνικού κράτους) έχει ένα στάτους αυστηρά προστατευμένου αρχαιολογικού χώρου. Περιττό να αναφέρουμε ότι η ύπαρξη τόσο πολλών και συχνά αλληλοαναιρούμενων νομοθετημάτων κάνει πολύ δύσκολη την επεξήγηση και εφαρμογή του νόμου, αφού αυτός παραμένει συχνά δυσνόητος και στους πλέον ειδικούς.
  2. Σαν συνέπεια αυτού, έχει αποφασιστεί, οποιαδήποτε κατασκευή σε δημόσιο χώρο του νησιού, να περνάει από έλεγχο και να εγκρίνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).
  3. Η Ύδρα στην μακραίωνη ιστορία της (κατοικείται αδιάλειπτα τα τελευταία σχεδόν 600 χρόνια) οργανώθηκε σαν κοινωνία και μεγαλούργησε. στηριζόμενη κυρίως σε άγραφους νόμους, το εθιμικό δηλαδή δίκαιο (για τους Υδραίους την Μπέσα) που βασικό του στοιχείο είναι η παραδοχή ότι δεν κάνω ΠΟΤΕ κάτι που ενοχλεί τον διπλανό μου και αν ναι, τότε ΠΟΤΕ χωρίς την έγκριση του. Μια πρακτική που με τις αλλαγές που έφερε η τουριστική ανάπτυξη, τον τελευταίο μισό αιώνα, τέθηκε σε αχρηστία γιατί απλά άλλαξαν οι προτεραιότητες. Δυστυχώς και η αρμονική συμβίωση Ανθρώπων και Ιπποειδών που ρυθμιζόταν κι αυτή, με βάση αυτόν τον άγραφο ουσιαστικά νόμο, υπήρξε θύμα αυτών των αλλαγών. Έτσι ενώ άνθρωποι και ιπποειδή εξακολουθούν να συμβιώνουν στο νησί, δεν υπάρχει καμία ρυθμιστική νομοθεσία που να ορίζει το πως και να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του.
Όταν η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε την διαχείριση των κοινών της Ύδρας, μια από τις πρώτες της ενέργειες της ήταν να αρχίσει μια διαβούλευση με τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τις κρατικές υπηρεσίες για το πως μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
Στα πλαίσια αυτής της ανοιχτής σε όλους τους πολίτες συζήτησης, προσκαλέσαμε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Διακάκη, ο οποίος ήρθε στο νησί, πέρασε μια ολόκληρη μέρα σε αυτό και για αρκετές ώρες ενημέρωσε και συμβούλευσε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τους επαγγελματίες, τους πολίτες και τους δημοτικούς συμβούλους για θέματα που αφορούν την συνύπαρξη ανθρώπων και ιπποειδών.
Δεν θα αναπτύξουμε εδώ όλα τα επιμέρους θέματα που μας απασχόλησαν αλλά επειδή τους περισσότερους, όπως και τις περισσότερες επιστολές που δέχεται ο Δήμος άλλωστε, απασχολεί το φαινόμενο της παρουσίας ιπποειδών στο λιμάνι τις μεσημεριανές ώρες και της έκθεσης τους στον ήλιο χωρίς σκίαση θα αναφέρουμε τα εξής.
Πράγματι ο κ. Διακάκης επεσήμανε ότι είναι τεράστιο λάθος για την υγεία των συμπαθέστατων ζώων η έκθεση τους στον ήλιο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή. Τόνισε δε ότι ανάμεσα στις 11πμ έως 5μμ η έκθεσή τους στον ήλιο χωρίς σκίαστρα και φρέσκο νερό είναι καταστροφική.
Στη συνέχεια ο Δήμος ζήτησε από έναν έγκριτο αρχιτέκτονα που γνωρίζει την Ύδρα και σαν κάτοικος της αλλά και σαν επαγγελματίας, τον κ. Ανδρόνικο Τσιγκούνη, να μελετήσει το πρόβλημα και να καταθέσει μια πρόταση που να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους. Πράγματι ο κ. Τσιγκούνης άμεσα και μάλιστα αφιλοκερδώς, ετοίμασε μια μελέτη που προβλέπει την τοποθέτηση κινητών σκιάστρων στην διάρκεια της ημέρας που μετά την Δύση του ηλίου θα αποσύρονται. Η μελέτη είναι στη διάθεση οποιουδήποτε το επιθυμεί.
Έκτοτε και παρά τις συχνές κρούσεις και πιέσεις δεν έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε ούτε ένα βήμα παρακάτω. Δυστυχώς. Το τραγικό της ιστορίας δε είναι ότι υπάρχουν αρκετοί που για λόγους «αισθητικούς...» δεν θέλουν αυτή την απλή και ανώδυνη λύση. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Οικολογική Οργάνωση του νησιού, η οποία μάλιστα εκπροσωπείται και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ασκεί πιέσεις για να μην εφαρμοστεί, θεωρώντας ίσως ότι η οικολογία αφορά μόνο την χλωρίδα και όχι και την πανίδα ενός τόπου...
Είναι λοιπόν αυτονόητο όσο και αυταπόδεικτο ότι ο Δήμος της Ύδρας προσπαθεί στα πλαίσια που του επιτρέπει ο νόμος να βρει λύση. Αν λοιπόν οι ευαίσθητοι πολίτες που δικαίως ασκούν πιέσεις, για ένα θέμα που εκτός από την νομική έχει και μία ηθική πλευρά, αρχίσουν να γράφουν, να τηλεφωνούν και να διαμαρτύρονται σε αυτούς που θα πάρουν την τελική απόφαση, δηλαδή το Κ.Α.Σ. και το Υπουργείο Πολιτισμού, θα προσφέρουν μεγάλες και ευπρόσδεκτες υπηρεσίες και στον Δήμο αλλά και αυτό είναι το σημαντικότερο, στα ίδια τα συμπαθέστατα ζώα που τελικά είναι αυτά που καλούνται να υποστούν την ταλαιπωρία μιας δυσκίνητης και αναποτελεσματικής διοίκησης.
Το κλισέ τα «Παράπονα στον Δήμαρχο» εκτός από παρωχημένο και πεπαλαιωμένο στην περίπτωση της Ύδρας είναι και λίγο άσχετο, γιατί ο Δήμος έχει προ πολλού κάνει αυτό που του αντιστοιχεί αλλά δεν έχει το δικαίωμα να πάρει τις τελικές αποφάσεις και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υπενθυμίζει, να πιέζει και να περιμένει.
Τέλος δε, προς υπεράσπιση των επαγγελματιών που θεωρούμε ότι αδίκως βάλλονται και διαβάλλονται, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι και συνείδηση του προβλήματος έχουν και συχνά έχουν πιέσει να τους δοθούν λύσεις και απαντήσεις. Κάποιοι δε εγγράφως έχουν απευθυνθεί προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να τους υποδείξει επιτέλους κάποιος αρμόδιος, με πιο τρόπο μπορούν να ασκούν το επάγγελμα τους νόμιμα και χωρίς να ενοχλούν κανένα.
Το γεγονός ότι παραμένουν στο λιμάνι παρόλα αυτά, έχει να κάνει κυρίως με την ημερήσια κρουαζιέρα που φτάνει και παραμένει στο νησί αυτές ακριβώς τις ώρες. Έχοντας δε, πολλοί απ’ αυτούς εκτός από τα ίδια τα ζώα και οικογένειες που πρέπει να συντηρήσουν και μάλιστα ολόκληρο το χρόνο, δεν τους αφήνονται πολλές επιλογές.
Οι πιέσεις λοιπόν και ευπρόσδεκτες είναι και χρήσιμες και θεμιτές αλλά καλό θα είναι να απευθύνονται στους πραγματικά αρμόδιους να εγκρίνουν την όποια λύση και ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να αποδώσουν.

 
 
 
Πηγή: zoosos.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...