Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Είναι η πραγματικότητα, όπως την γνωρίζουμε, τελείως λάθος;Έχεις ποτέ σοβαρά αμφισβητήσει την πραγματικότητα; Μήπως τίποτα σ’αυτόν τον κόσμο δεν βγάζει νόημα πια; Ρωτάς καμιά φορά τον εαυτό σου “Που στο διάολο βρίσκομαι;” Νιώθεις σαν να ξύπνησες μόλις και δεν ξέρεις που βρίσκεσαι ούτε πώς βρέθηκες εδώ; Μήπως συνειδητοποιείς σιγά σιγά την πιθανότητα ότι οτιδήποτε γνωρίζουμε για τον κόσμο μας και την ύπαρξή μας μπορεί να είναι λάθος;
Δεν είναι αστείο που υπάρχουν τόσες διαφορετικές επιστημονικές και θρησκευτικές θεωρίες που υποτίθεται ότι εξηγούν την ύπαρξή μας; Υπάρχουν άπειρες διαφορετικές απαντήσεις για άπειρους ανθρώπους. Αυτοί που μας ελέγχουν ξέρανε ότι δεν θα πέφταμε όλοι στην ίδια παγίδα, οπότε χιλιάδες παγίδες ενεργοποιήθηκαν για να μας πιάσουν όλους. Αλλά υπάρχουν κάποιοι που δεν πέφτουνε σε καμία παγίδα. Μπορεί κάποιοι από μας να είχαμε πέσει κάποτε, αλλά τώρα ξυπνήσαμε.
Όταν ακούω ανθρώπους να διαφωνούν, να επιχειρηματολογούν και να τσακώνονται για τις ιδέες τους, τα πιστεύω τους και τις πεποιθήσεις τους, μου γίνεται ξεκάθαρο ότι ακόμα μας λείπει η απόλυτη αλήθεια. Ακόμα δεν γνωρίζουμε την φύση του κόσμου που ζούμε και γιατί τελικά είμαστε εδώ. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν αλλά αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο ή δουλεύουν 40-60 ώρες την βδομάδα για να βγάλουν λεφτά ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ένα δεξιό, αριστερό ή κεντρώο κόμμα. Σου ακούγεται λογικό ο κατέχων την απόλυτη αλήθεια να ζει με αυτόν τον τρόπο; Εμένα όχι.
Στη κλασική πια ταινία The Matrix, οι κάτοικοι του Matrix ζούσαν κανονικές ζωές και είχαν άποψη για τον κόσμο. Μετά μαθαίνουμε ότι ο κόσμος δεν ήταν αυτός που νόμιζαν αλλά οι κάτοικοι δεν αντιλαμβανόντουσαν την αλήθεια, ζούσαν σε πλήρη άγνοια. Στην αρχή, ο Neo, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ζούσε επίσης μια κανονική ζωή. Δούλευε σε γραφείο την ημέρα και ήταν χάκερ το βράδυ. Κάποια στιγμή αρχίζει να νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά με την πραγματικότητα που ζει. Δεν μπορούσε να το εξηγήσει αλλά το ένιωθε. Δεν είναι κάτι που νιώθουμε πολλοί σήμερα; Στην συνέχεια τον Neo τον έβγαλαν από το Matrix, είδε την πραγματικότητα και έμαθε την αλήθεια.
As θυμηθούμε τώρα και τον κύριο Truman Burbank από την άλλη πλέον κλασική ταινία The Truman Show. Και σε αυτήν την ταινία ο πρωταγωνιστής νομίζει ότι ζει μια κανονική ζωή. Όμως, όπως ο Neo, ο Truman αρχίζει να νιώθει ότι κάτι στον κόσμο του δεν είναι σωστό. Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Truman ανακαλύπτει ότι ό,τι ήξερε για τον εαυτό του και τον κόσμο που ζούσε ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Ανακαλύπτει ότι η ζωή του και ο κόσμος γύρω του ήταν μια χολιγουντιανή παραγωγή. Ακόμα και η πόλη που ζούσε, ο καιρός, ο ωκεανός, ο ουρανός, ο ήλιος και το φεγγάρι ήταν όλα σκηνικά μιας τεράστιας τηλεοπτικής παραγωγής. Ο καημένος ο Truman! Στο τέλος όμως, όπως ο Neo, ο Truman εγκαταλείπει τον ψεύτικο κόσμο και αρχίζει να γνωρίζει την αλήθεια στον έξω κόσμο.
Το μοτίβο είναι ίδιο και στις δύο ταινίες. Και οι δύο χαρακτήρες ζουν σε έναν ψεύτικο κόσμο, αρχίζουν να αμφισβητούν αυτόν τον κόσμο και αυτό τους οδηγεί στην ανακάλυψη ενός άλλου κόσμου, του αληθινού κόσμου που βρίσκεται έξω από αυτό που νόμιζαν για πραγματικότητα όλη τους την ζωή. Είναι η ταπεινή μου γνώμη ότι βρισκόμαστε εκεί που βρισκόταν ο Neo και ο Truman όταν άρχιζαν να ανακαλύπτουν την αλήθεια. Ξέρουμε ότι κάτι δεν είναι σωστό. Αμφισβητούμε τις θρησκευτικές και επιστημονικές εξηγήσεις. Ξέρουμε ότι οι δυνάμεις που κυβερνούν τον κόσμο είναι σατανικές και διεφθαρμένες. Ξέρουμε ότι δεν γνωρίζουμε την απόλυτη αλήθεια της ύπαρξής μας.
Ερωτήσεις για να σκεφτούμε:
  • Είμαστε σαν τον Neo και τον Truman;
  • Είναι ο κόσμος μας ψεύτικος και υπάρχει ένας άλλος αληθινός κόσμος έξω από αυτόν που γνωρίζουμε;
  • Είναι αληθινή η θεωρία του “πλανήτη-φυλακή”;
  • Είμαστε φυλακισμένοι σε αυτόν τον πλανήτη;
  • Ποιός μας έβαλε εδώ και γιατί;
  • Οι περισσότεροι ενδιαφρόμαστε για το πώς θα σώσουμε τον πλανήτη αλλά μήπως θα έπρεπε να μας απασχολεί πώς θα δραπετεύσουμε από τον πλανήτη;
  • Γιατί έχουμε κολλήσει εδώ;
  • Γιατί οι μόνες δύο επιλογές που έχουμε για να φύγουμε είναι να πεθάνουμε ή να αυτοκτονήσουμε;
  • Γιατί η σοβαρή εξήγηση της ύπαρξής μας είναι άλυτο μυστήριο;
  • Κοίταξε τον ουρανό και ρώτα τον εαυτό σου τι βρίσκεται εκεί πάνω και πιο πέρα. Γιατί είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε αυτό το άσυλο σχιζοφρενών;
Υποθέτω, η πιο σοβαρή ερώτηση είναι πώς θα βγούμε έξω!Του Rize Above In5D


Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου για την Επιστήμη του Πνεύματος
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...