Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Εντυπωσιακές εικόνες από τη "γέννηση" ενός παγόβουνου - Η ανησυχία των επιστημόνων - ΦΩΤΟΣτα μέσα Ιουλίου, δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα, όταν μία μεγάλη επιφάνεια αποκολλήθηκε από την τράπεζα πάγου Larsen C, στην Ανταρκτική και τώρα πλέει "ελεύθερη" στα ανοιχτά των ακτών.
Το τρίτο μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ, και το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1980, έχει το όνομα A68 και η επιφάνειά του, 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι δύο φορές εκείνη του Λουξεμβούργου και σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την περιοχή του Λονδίνου.


Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την εταιρεία δορυφορικής φωτογράφησης Deimos Imaging και οι λεπτομέρειές τους κόβουν την ανάσα.
Η ρωγμή στην τράπεζα Larsen C, η οποία και δημιούργησε το παγόβουνο, ήταν ορατή από τη δεκαετία του 1980. Η αποκόλληση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 πριν ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.
Οι επιστήμονες προβληματίζονται για την Larsen C, η οποία έχει, μέσα σε δύο ημέρες, χάσει το 12% του όγκου της.

Παρά το γεγονός ότι ο πάγος της αναγεννάται, μετά και την αποκόλληση του A68, είναι περισσότερο ασταθής και θεωρούν πιθανό να έχει την μοίρα του "προγόνου" της, Larsen Β, που διαλύθηκε στον ωκεανό το 2002.
enikos.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...