Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Εκείνοι οι ευωδιαστοί, μεταξωτοί, άνθρωποι, οι απ’ αλλού φερμένοι.


Της αναγνώστριάς μας, Νεκταρίας Καρβουνίδου.

« Εσύ κορίτσι μου δεν είσαι απ’ αυτόν τον κόσμο ∙ είσαι απ’ αλλού». Μια φράση που αποτύπωσε το ακατανόητο στην αρχή και το παράπονο στη συνέχεια της ψυχής της. Ακατανόητος αυτός ο κόσμος από τα μικράτα της, ακατανόητος και τώρα στην ωριμότητά της. Και τότε στα χρόνια της αθωότητας βρήκε τη λύση. Έφτιαξε τον δικό της, αλλά… μοιραία η ζωή της τον διέλυσε. Άλλα τι τα θες…, αν ο χαρακτήρας σου είναι τέτοιος όλο και κάποιον άλλο κόσμο χτίζεις. Τώρα πλέον κατάλαβε την ανάγκη της δραπέτευσής της. Η φράση της Σεβάσμιας της άνοιξε το φως. Όταν νοιώθεις ξένο το περιβάλλον γύρω σου χτίζεις δικό σου.

Ακούγοντας την να μιλάει συνειδητοποίησα την αλήθεια της. Δεν αντέχεται ο κόσμος μας … έχει ψέμα , υποκρισία, έχει φθηνές σχέσεις, έχει ευτέλεια. Είναι αφιλόξενος για τους ευαίσθητους ανθρώπους. Πήραμε την εμπιστοσύνη και την μετατρέψαμε σε όπλο εκβιασμού, πήραμε την αξιοπρέπεια και την κάναμε αντικείμενο εκποίησης. Πήραμε την Αγάπη και την ποδοπατήσαμε, την μεταχειριστήκαμε, την κακοποιήσαμε. Τόσο σπουδαία λέξη πως την κουρελιάσαμε, πως την ευτελίσαμε; Ναι τώρα πλέον καταλαβαίνω τη μοναξιά της.

Αυτόματα μου έρχεται στο μυαλό ο λόγος του Θουκυδίδη: «Πόλεμος»! Παραφράζοντας λίγο τα λόγια του, όταν οι λέξεις αλλάζουν περιεχόμενο, τότε επικρατεί Πόλεμος, έλεγε ο μεγάλος ιστορικός. Σε εμπόλεμη κατάσταση ζούμε και εμείς. Αναρωτηθείτε τη σύγχρονη έννοια των λέξεων ειλικρίνεια, αγάπη, θάρρος, ελευθερία, ισότητα… και θα καταλάβετε τι θέλω να πω. Οι αξίες άλλαξαν περιεχόμενο και εξέπεσαν σε απαξίες.

Ναι , λοιπόν, αυτός ο κόσμος είναι επικίνδυνος για τους ευαίσθητους ανθρώπους, αυτούς που τους έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του « αγαθού» (τόσο σπουδαία λέξη, με τέτοιο πλούτο νοημάτων την μετατρέψαμε σε συνώνυμο του ηλιθίου, του ευκολόπιστου, του χαζού ).

Ξέρετε κάτι; Μιλώντας μαζί της κατάλαβα ότι ξέρει, αντιλαμβάνεται αλλά επιλέγει τη σιωπή. Ναι η σιωπή, όσο και αν φαίνεται περίεργο , μπορεί να αποτελεί επιλογή και όχι αδυναμία. Η ευαισθησία αυτών των ανθρώπων τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται πράγματα, αισθήματα, χρώματα, μυρωδιές, για τις οποίες ούτε καν υποψία μπορεί να έχουμε. Άνθρωποι που σκύβουν το κεφάλι από μια έμφυτη ταπείνωση, άνθρωποι που έχουν συλλάβει μια μεγάλη αλήθεια σκοτεινή στα μάτια μας, πως ο εγωισμός δηλαδή αποτελεί τέρας που κατατρώει τον άνθρωπο και του κρύβει το φως της αλήθειας. Άνθρωποι που είναι πρόθυμοι πάντα να ακούσουν τον πόνο σου και να τον κουβαλήσουν στην πλάτη τους για να σε ελαφρύνουν. Άνθρωποι που ανοίγουν το στόμα τους μόνο για να σου πουν όμορφα λόγια, αγάπης , κατανόησης, στήριξης ,παρηγοριάς. Άνθρωποι ευωδιαστοί, μεταξωτοί, άνθρωποι πράγματι απ’ αλλού φερμένοι.

Όταν τους συναντήσετε μη βιαστείτε να τους περιθωριοποιήσετε, να τους κρίνετε, να τους χλευάσετε. Αφήστε τους στον κόσμο τους. Έχει ειλικρίνεια, αγάπη, πίστη, εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια, αγώνα. Έχει συναισθήματα που θρέφουν την ψυχή. Αφήστε τους στον κόσμο τους και μη ζητάτε να τους βγάλετε. Συνειδητά βρίσκονται εκεί. Μην ενδύεστε το ιμάτιον του προβάτου για να εισέλθετε, διότι ο λύκος τη νύχτα θα ουρλιάξει και θα αποκαλυφθεί!
Όταν τους συναντήσετε αν δεν μπορείτε να τους αγαπήσετε, σεβαστείτε τους. Τους είναι αρκετό!αναπνοές
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...