Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Ο ύπνος στην ύπαιθρο μετά το Φλας


Μετά το φλας του Ήλιου πολλά πράγματα θα αλλάξουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων που θα επιβιώσουν από το αρχικό χάος που θα επικρατήσει.Οι επιζήσαντες θα τρώνε λιγότερο φαγητό ή και καθόλου  για κάποιες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα θα πίνουν ελάχιστο ή και καθόλου νερό για κάποιες ώρες ή για 2 - 3 ημέρες. Μία όμως συγκεκριμένη δραστηριότητα του ανθρώπου θα πρέπει παρά τις κακουχίες και τις αντιξοότητες  να εκτελείται εξίσου αποτελεσματικά, όπως και στην προ φλας εποχή. Η δραστηριότητα αυτή ονομάζεται: " Ύπνος σε ένα ζεστό περιβάλλον".
   Θα πει κανείς τώρα: "Κανένα πρόβλημα, θα ανάψω μια φωτιά δίπλα μου και όλα καλά .... ή μάλλον ζεστά".
Λάθος! Η παραπάνω σκέψη δεν αποτελεί λύση για μετά το φλας που θα κοιμάστε στο ύπαιθρο για τους εξής απλούς λόγους:
 Μια αναμμένη φωτιά το βράδυ μπορεί να υποδηλώσει τη θέση σας σε πολλά διαφορετικά ....όντα.  Είναι πιθανόν να γίνετε αντιληπτοί από έναν άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων με καλές ή κακές προθέσεις, που θα τύχει να βρίσκετε/βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, εγγύς του χώρου του καταυλισμού σας ή καλύτερα της κρυψώνας σας.  Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση. Σε ένα χειρότερο σενάριο θα σας αντιληφθούν Ραν κάθε είδους και τα "ζωάκια" γενετικής βιοδυναμικής του εχθρού - βέβαια θα σας αντιληφθούν ακόμα και αν δεν ανάψετε φωτιά- , όπως τα Νταρμπασάχ, οι ακρίδες Καλχάκ και τα Κασπουνέχ. Και στο χείριστο σενάριο φυσικά κάποιος Νεφελίμ. Βαρύ το ρίσκο.
 Η φωτιά θέλει διαρκή συντήρηση που σημαίνει πως ή θα ξυπνάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα πετάτε κανένα ξυλαράκι, ή αν ανήκετε σε μια ομάδα 2-3 ή περισσότερων ατόμων  θα μένετε ξύπνιοι εναλλάξ (κάτι σαν σκοπιά δηλαδή). Και στις δυο περιπτώσεις πάντως θα κοιμάστε λιγότερο.
 Ακόμα και αν ανάψετε φωτιά και δεν γίνετε αντιληπτοί, θα πρέπει να συγκεντρώσετε αρκετά ξύλα για να συντηρηθεί μια μικρή εστία για 4-6 ώρες που θα κοιμάστε. Οπότε το πιο πιθανό είναι να κοιμηθείτε με τη φωτιά και να σβήσει μετά από λίγο, άρα θα πρέπει και πάλι να διατηρηθείτε ζεστοί με άλλο τρόπο.
 Η λύση στο πρόβλημά σας έχει όνομα και λέγεται ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ.
Για να μην μετατραπείτε λοιπόν σε παγάκια από το κρύο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά να μετατραπείτε μόνο σε τέκνα Θεού στο Αραντίς πρέπει να μείνετε ζεστοί πάση θυσία όσο θα κοιμάστε, για να γεμίζετε και ενέργεια που είναι απαραίτητη στην επιβίωση. Αυτό θα το επιτύχετε αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
 α. Καταρχήν χρειάζεστε ένα υπόθεμα από αφρολέξ ή ένα που θα το φουσκώνετε μόνοι σας για να το χρησιμοποιήσετε σαν στρώμα πάνω στο έδαφος. Το υπόθεμα είναι ένα σημαντικό υλικό για έναν καλό ύπνο. Σε κρατάει ζεστό και λειτουργεί σαν μονωτικό του υπνόσακου από το παγωμένο έδαφος ή το χιόνι και την υγρασία. Το πλεονέκτημα στα αυτοφούσκωτα υποθέματα είναι ότι μπορούν να πακεταριστούν καταλαμβάνοντας πολύ μικρό όγκο σε σχέση με τα κλασσικά αφρολέξ, ενώ καθώς ανοίγουν οι εσωτερικές τους κυψέλες γεμίζουν αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται και φουσκώνουν, επιτρέποντας έναν άνετο ύπνο. Με μια βαλβίδα μπορείς να ρυθμίσεις τον παραμένοντα αέρα μέσα σ' αυτά.
Φουσκωτό Υπόθεμα

Υπόθεμα από αφρολέξ
 β.  Το επόμενο υλικό που πρέπει να έχετε είναι και το πιο βασικό, ο ίδιος ο υπνόσακος. Οι σύγχρονοι υπνόσακοι είναι αδιάβροχοι και διαθέτουν γέμισμα που αντέχει στο νερό ώστε να  μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πολύ υγρά περιβάλλοντα. Εξ' ίσου σημαντική είναι η εσωτερική επένδυση του υπνόσακου που θα πρέπει να διαπνέει και να είναι υδροαπωθητική. Δηλαδή να αφήνει την υγρασία που προκαλείται από το σώμα μας να βγαίνει αφήνοντας στεγνό το χώρο και να εμποδίζει αντίστροφα υγρασία να μπαίνει μέσα. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όμως  ακόμα και ο υπνόσακος  επιτρέπει σε ένα ποσοστό υγρασίας να περάσει στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να κρυώνετε. Για αυτό το πρόβλημα υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι η χρήση διπλού υπνόσακου, ο ένας μέσα στον άλλο, με τον εσωτερικό να σε κρατάει ζεστό και τον εξωτερικό που είναι μεγαλύτερων διαστάσεων να κρατάει την υγρασία και η άλλη αν έχεις μόνο έναν είναι να τοποθετήσεις ένα κάλυμμα πάνω από τον υπνόσακο, που μοιάζει με ατομική σκηνή (bivy bag). Το bivy bag αυξάνει τα όρια προστασίας σας από το κρύο μέχρι και 10 βαθμούς!
Μεγάλος Υπνόσακος
 
Κάλυμμα Υπνόσακου bivy bag

γ. Όταν έχετε έναν υπνόσακο καλό θα ήταν να τυλιχτείτε με μια κουβέρτα fleece ή ένα σεντόνι μέσα σε αυτόν. Επίσης μπορείτε να καλύψετε το πρόσωπό σας από τον κρύο αέρα του περιβάλλοντος, γιατί προφανώς δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με το κεφάλι σας μέσα στον υπνόσακο ... θα σκάσετε. Εναλλακτικά φορέστε ένα κασκόλ ή ένα σκούφο fleece.
 Λεπτός και μικρός υπνόσακος
 
δ. Αν δεν έχετε bivy bag ή διπλό υπνόσακο μπορείτε να καλύψετε όλο τον υπνόσακό σας με ένα αδιάβροχο τύπου πόντζο, ώστε να κρατάει αυτό την υγρασία και να μένετε ζεστοί (είναι μια καλή μέθοδος την οποία δοκίμασα προσωπικά όντας στρατιωτικός). Επίσης μην ξεχάσετε την κουβέρτα fleece ή το σεντόνι μέσα από τον υπνόσακο για να είστε πιο ζεστοί. Προσοχή όμως γιατί μπορεί η κουβέρτα και το σεντόνι να γίνουν κουβάρι αν στριφιγυρνάτε και να μην σας καλύπτουν σωστά.

Αδιάβροχο τύπου πόντζο


ε. Για να κοιμηθούμε δεν φοράμε όλα τα ρούχα επειδή η θερμοκρασία είναι -10. Μένουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα ενδύματα ώστε όταν ξυπνήσουμε να ντυθούμε και να διατηρηθούμε ζεστοί. Ενδεικτικά εφαρμόστε την παρακάτω αντιστοιχία:
Σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος από +15 έως και -5 βαθμούς μπορεί κάποιος άνετα να κοιμηθεί με τα εσώρουχα φανελάκι κοντομάνικο και σορτσάκι.
Σε θερμοκρασία από -5 έως -20 βαθμούς φοράμε εσωτερική επένδυση ή  θερμοεσώρουχα και κάλτσες.
Σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από -20 βαθμούς θα χρειαστεί ίσως και ένα fleece άνω και κάτω με παρόμοιες κάλτσες.
 στ. Τα ρούχα που δεν φοράμε τα τοποθετούμε ανάμεσα στον υπνόσακο και στο υπόθεμα, στην πλάτη μας δηλαδή, με τρόπο που δεν θα μας ενοχλεί. Έτσι μόλις σηκωθούμε, θα τα φορέσουμε ζεστά ενώ παράλληλα βελτιώνουμε την μόνωση στην πλάτη μας. Άλλοι τα διπλώνουν και τα κάνουν μαξιλάρι. Τα άρβυλα αντίστοιχα δεν τα αφήνουμε έξω εκτεθειμένα στο κρύο, αλλά  τα τοποθετούμε κάτω από τον υπνόσακο στο ύψος των γονάτων μας,  ώστε να διατηρούνται και αυτά ζεστά.
Αυτές ήταν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορεί κάποιος να παραμείνει ζεστός όταν κοιμάται έξω στο ύπαιθρο ακόμα και σε πολικές θερμοκρασίες. Ο καθένας σας ανάλογα με τις εμπειρίες του και τις σωματικές του αντοχές και ιδιαιτερότητες τις προσαρμόζει ανάλογα. Η αποστολή όμως του καθενός μετά το φλας είναι μία και δεν αλλάζει. Καλή αντάμωση στο Αρχαίο Αραντίς.
 + IC XC NIKA +

Ajax Dragonkillerel.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...