Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Οι «βαρκάρηδες» που τραβούν το μνημονιακό κουπί .


Και τι δεν είπε ο στόμας του Βίζερ. Τους έβγαλε στην σέντρα, αλλά …δεν υπάρχει γήπεδο. Είναι τυχεροί που δεν υπάρχει κράτος.
To πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν στοίχισε στην ελληνική οικονομία μόνο 100 δισ. αλλά «μάλλον τα διπλά», δηλώνει ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα Ο Τ. Βίζερ δεν αποδίδει την ευθύνη για το χρέος μόνο στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, αλλά και στην τότε ελληνική κυβέρνηση.
«Η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες» είναι ο λόγος που ο κ. Βίζερ διπλασιάζει το κόστος που είχαν οι διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης. «Δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βίζερ τονίζει τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ώστε τελικά το καλοκαίρι του 2015 να υπάρξει μια πρόταση από τους Ευρωπαίους στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα τη στιγμή που το κλίμα ήταν πολύ αρνητικό εναντίον της χώρας. «Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με τον Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και τις δημαγωγίες. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είχε την άποψη πως «εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μόνο οι υπουργοί Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου ήταν εναντίον. «Στον Ντάισελμπλουμ χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα τινάξει όλα στον αέρα», λέει.
Όσον αφορά το πόσο κοντά έφτασε η χώρα να βγει από την Ευρωζώνη, ο ίδιος λέει πως η πιθανότητα να είχε συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012. Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Δεν υπήρχε τίποτα», αναφέρει και «γι’ αυτό χρειάστηκε ο σχεδιασμός για ένα σχέδιο Β, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», επισημαίνει.

Όπου νάνε οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν την στημένη άρον άρον από την Μέρκελ και την Ρότσιλντ έξοδο στις αγορές ενός χρεοκοπημένου κράτους που χρωστάει 350 δις ευρώ και στο οποίο οι πολίτες του χρωστάνε 200 δις ευρώ, το κράτος χρωστάει άλλα τόσα στους πολίτες οι οποίοι έχουν στο μεταξύ και 120 δις κόκκινα δάνεια. Μιλάμε δηλαδή για ένα χρέος που αγγίζει το 1 τρις ευρώ με φόντο ένα πελατειακό αμεταρρύθμιστο κράτος που διογκώνει τον δημόσιο τομέα, ασελγεί επί της Δικαιοσύνης και εξακολουθεί να διατηρεί αλλαξοκωλιές με τους εγχώριους ολιγάρχες
Αυτό το χρέος του 1 τρις ευρώ βγαίνει στις αγορές για να δημιουργήσει νέο χρέος. Εάν συνεχίζουμε να παραμυθιάζουμε τις αγορές με την ανοχή της Μέρκελ που τρέμει την πτώση της Deutsche Bank του Ολάντ που τρέμει τα τρις ευρώ γαλλικό χρέος είμαστε ξοφλημένοι και υπό διαμελισμό. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην δραχμή μέσα από έναν εθνικό ακρωτηριασμό.


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...