Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Κουτσοί στραβοί, όλοι στην Βαλκανική!


Ή πώς Μέρκελ και Μέι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά επιθυμούν κομμάτι από την πίτα των Βαλκανίων.
H αναμνηστική φωτογραφία είναι από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου. Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, της FYROM (στη Σύνοδο την αποκαλούν Μακεδονία), του Μαυροβουνίου και της Σερβίας συναντήθηκαν στις 10 Ιουλίου στην πέμπτη συνάντηση κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου (Berlin Process)
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η διαδικασία του Βερολίνου (The Berlin Process) είναι μια διπλωματική πρωτοβουλία που συνδέεται με τη μελλοντική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκίνησε με τη Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το 2014, το Βερολίνο, ακολουθούμενη από τη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης το 2015, τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού το 2016 και τη Σύνοδο Κορυφής του Τεργέστη το 2017. Η τελευταία διάσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές στο Λονδίνο. Φυσικά, όπως κατανοείτε η Γερμανία είχε και έχει ηγετικό ρόλο.
(Είναι πολλά τα γεωπολιτικά παιχνίδια των Βαλκανίων και η θεία Μέρκελ δεν θέλει να απουσιάζει. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γερμανική πολιτική σκηνή παρουσιάζει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2014 όπως είπαμε, ως εμβληματική διπλωματική πρωτοβουλία και επιτυχία της πολιτικής της Μέρκελ, η οποία έχει σκοπό την αναζωογόνηση των πολυμερών δεσμών μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και επιλεγμένων κρατών μελών της ΕΕ και τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια για τα θέματα της υποδομής και της οικονομικής ανάπτυξης. Για να το πούμε με απλά λόγια και χωρίς διπλωματικές προτάσεις, ψάχνουν Δούρειους Ίππους στα Βαλκάνια προκειμένου να ικανοποιήσουν τα γεωπολιτικά και γεω-οικονομικά σχέδια τους.)
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου της Συνόδου Κορυφής: «συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Εκτός από αυτούς, στη φετινή διάσκεψη κορυφής συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ελλάδας, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τη χώρα που φιλοξένησε τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων νωρίτερα αυτό το έτος.»
Κατά την διάρκεια της Συνόδου είχαμε συνάντηση των πρωθυπουργών της Αλβανίας και της Ελλάδας, Ράμα και Τσίπρα, σχετικά με διμερή θέματα.Δεν είναι τυχαίο ότι χθες Τετάρτη έγιναν και οι δηλώσεις περί αναδιαμόρφωσης συνόρων του Αυστριακού Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.
«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ήταν ακριβώς τα λόγια του Γιοχάνες Χαν.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είχαμε και δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία δήλωσε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι ασφαλή και σταθερά Δυτικά Βαλκάνια σημαίνουν μια ασφαλή και σταθερή Ευρώπη. (Τερέζα δεν ανακάλυψες τον τροχό, ούτε την πυρίτιδα, τα είχε πει και ο πρόγονός σου ο Τσώρτσιλ)
Ως εκ τούτου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί το Brexit, αλλά ενδιαφέρεται να διαχειριστεί τα Βαλκάνια, ανακοίνωσε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων με στόχο να βοηθήσει την περιοχή να επιτύχει συλλογική ασφάλεια, σταθερότητα και ικανότητα αντιμετώπισης των μελλοντικών απειλών.Μάλιστα τόνισε ότι η απόφαση της χώρας της να εγκαταλείψει την ΕΕ δεν σημαίνει ότι το Λονδίνο θα χάσει το ρόλο της στην περιοχή (άλλος με την βάρκα μας!!!! ΄Ελατε παιδιά όλοι να πάρετε από την περιοχή και την γεωστρτατηγική της σημασία).
Για τις δηλώσεις Χαν θα επανέλθω με νέα ανάρτηση. Αν ψάχνετε τον πρωθυπουργό μας, είναι ένα γελαστό προσωπάκι πίσω από την Μέρκελ (πίσω από την θεία όπως πάντα). 


Γιώτα Χουλιάρα 12/7/18 


Geopolitics & Daily News
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...