Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Από το φυσικό αέριο, στην Ελληνο-Τουρκική διένεξη!


Από το φυσικό αέριο, στην Ελληνο-Τουρκική διένεξη!

Ο κορυφαίος γεωστρατηγικός αναλυτής και Αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Ευελπίδων Δρ. Κων/νος Γρίβας ανέφερε πρόσφατα σε άρθρο του, ότι «ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να τεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ θα ήταν ένας πόλεμος με την Ελλάδα και μάλιστα ένας πόλεμος που θα διαρκούσε για καιρό και όχι ένα απλό θερμό ή «υπέρθερμο» επεισόδιο, για τα οποία προετοιμάζονται (;) οι ελληνικές ελίτ, θεωρώντας ότι αυτά είναι τα μόνα "ρεαλιστικά ενδεχόμενα" συγκρούσεων στο ελληνοτουρκικό σύστημα.»

Στο θέμα της πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο  μας:


όπως επίσης για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ που προετοιμάζουν το έδαφος στην ελληνική κοινή γνώμη για να δεχτεί με ηττοπάθεια την τουρκική εχθρική κίνηση (όταν και αν λάβει χώρα) ως τετελεσμένο χωρίς νόημα για σοβαρή και εκτεταμένη αντίδραση, ώστε να αποφύγουμε τα "χειρότερα" με τους Τούρκους... αναφερθήκαμε παρακάτω:

Επίσης εξηγήσαμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η συντονισμένη τουρκική εχθρική κίνηση έναντι της Ελλάδας να έχει το στοιχείο του αντιπερισπασμού:

Αν ακούσετε για κοινή αποστρατικοποίηση στο Αιγαίο...Δείτε τι κρύβεται από πίσω και τι θα ακολουθήσει..!

μακρυά από τον κύριο στόχο των Τούρκων που περιλαμβάνει το τόξο Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη (το Καστελόριζο θεωρούμε ότι είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί από ενδοχόμενη ελληνοτουρκική διένεξη): 


ώστε να αποκτήσουν θαλάσσιο σύνορο με την Αίγυπτο και να αυξήσουν την τουρκική ΑΟΖ κατά τουλάχιστον 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Επίσης εξηγήσαμε ότι είναι ήδη εν εξελίξει το σχέδιο της δημιουργίας έννομου συμφέροντος των Τούρκων στο Αιγαίο, με την αγορά μαρίνων και βραχονησίδων, γεγονός το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους στο Αιγαίο προφασιζόμενοι την προάσπιση την οικονομικών συμφερόντων τους:


Το Ισραήλ θέλει πάση θυσία την κατασκευή του EastMed για να καταστεί ως ενδιάμεσος κόμβος διανομής του Καταριανού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και επιπλέον επιδιώκει να παραγκωνίσει την Τουρκία παρακάμπτοντάς την τελείως από τον σχεδιασμό: 


Ο λόγος είναι ότι οι άσχημες ισραηλοτουρκικές σχέσεις τείνουν να μετεξελιχθούν σε σχέσεις βαριάς αντιπαλότητας: 


Οπότε με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ έμμεσα πιέζει τον Ερντογάν να αυξήσει την επιθετικότητά του έναντι της Ελλάδας. Δηλαδή η Τουρκία ωθείται να επεκταθεί στο Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο, αφού είναι η μοναδική λύση που έχει για να μην αποκλειστεί τελείως από την διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και την συνδιαχείριση των πλούσιων κοιτασμάτων της περιοχής. 

Με την έμμεση πίεση του Ισραήλ προς την Τουρκία, στην ουσία επιτυγχάνει τα μέγιστα, αφού η Ελλάδα αμυνόμενη, αναλαμβάνει την «βρώμικη δουλειά» του Ισραήλ, με την Τουρκία να εισέρχεται σε μια αμφιβόλου αποτελέσματος και μεγάλης επικινδυνότητας ελληνοτουρκική διένεξη:


Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνεται και η παραπάνω εκτίμηση του Κ. Γρίβα ο οποίος επισημαίνει ότι «ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να τεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ θα ήταν ένας πόλεμος με την Ελλάδα!». Δηλαδή το Ισραήλ επιτυγχάνει και την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αφού η ενδεχόμενη επιθετική ενέργειά της σε συμμαχική χώρα, αυτόματα συνεπάγεται και την έξοδό της από το ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την Αμερική, η κατάσταση είναι μάλλον win-win αφού παρότι χάνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, επιτυγχάνουν να διοχετεύσουν το Καταριανό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να αποκόψουν το μονοπώλιο της Ρωσίας, ενώ ικανοποιούν το αντιτουρκικό αίσθημα των ισραηλινών. 
Έτσι, ακόμη κι αν η Τουρκία επιτύχει τους στόχους της έναντι της Ελλάδας και κατοχυρώσει τα ενεργειακά της συμφέροντα στην περιοχή, με την επέκταση των συνόρων της, τότε αυτός που χάνει το μονοπώλιο στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η Ρωσία η οποία όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευή του TurkStream εκτός των αγωγών Nord Stream που είναι ήδη υπό κατασκευή και ενώνουν την Ρωσία με την Γερμανία απευθείας. Τότε τα συμφέροντα της Τουρκίας θα βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά της Ρωσίας, διότι τότε η Τουρκία θα επιδιώξει την διοχέτευση του φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη όπως επισημάνθηκε παρακάτω:


Σημειωτέον, μέσα στο 2019 το Κατάρ παρήγγειλε τον αστρονομικό αριθμό των 100 τουρκικών αρμάτων μάχης Altay και 20 αυτοκινούμενων πυροβόλων Τ-155 Firtina-II των 155 χλστ / 52. Ενώ από όλους τους πιθανούς «μνηστήρες», το Κατάρ επέλεξε την Τουρκία για να παραχωρήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στα εδάφη του ως εγγυήτρια δύναμη, και αυτό γιατί η Τουρκία είναι ιδανική δίοδος για την μεταφορά του φυσικού αερίου του στην Ευρώπη, αλλά και λόγω των κοινών δεσμών των δύο χωρών με την Μουσουλμανική Αδελφότητα!
Αναρωτιέστε ακόμη γιατί χαιρετά με τον χαιρετισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει άρρηκτη σχέση με το Κατάρ;
Συμπερασματικά, μην εκπλαγείτε αν δείτε σύντομα αυτούς που σήμερα είναι «φίλοι», να διακόπτουν τις σχέσεις τους με το έθνος που έχει διακόψει σχέσεις με την ειρήνη από τα γεννοφάσκια του, και τελικά να γίνονται οι χειρότεροι εχθροί…

Στην Αν. Μεσόγειο διαδραματίζονται τεκτονικές αλλαγές οι οποίες μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς. Τόσο ραγδαίους που οι στερεότυπες αντιλήψεις για τα γεωπολιτικά δρώμενα είναι εκτός πραγματικότητας. Το πως θα μετεξελιχθεί η παρούσα κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί, παρά ταύτα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι οφείλουμε να μας βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση για τη διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας!

Ο Στρατηγός ε.α. Καρατουλιώτης σε άρθρο του φαίνεται να κάνει παρόμοιες διαπιστώσεις ΕΔΩ...  


Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...