Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

«Ναι» στα σουβλάκια, «όχι» στην αύξηση - Oποιοι τολμήσουν να… εκτινάξουν την τιμή των πιτόγυρων κοντά στα 3 € να ξέρουν ότι θα τα φάνε μόνοι τους


«Ναι» στα σουβλάκια, «όχι» στην αύξηση - Oποιοι τολμήσουν να… εκτινάξουν την τιμή των πιτόγυρων κοντά στα 3 € να ξέρουν ότι θα τα φάνε μόνοι τους

Aκρίβυναν τα κρέατα, λένε μερικοί εκπρόσωποι (εντός ή εκτός εισαγωγικών) σουβλατζήδων. Γι' αυτόν τον λόγο το σουβλάκι θα φτάσει περίπου τα 3 ευρώ έκαστο. Δηλαδή, ένα κολλαριστό χιλιάρικο αλησμόνητων δραχμών για μια πίτα γύρο! Και σου λένε κιόλας (για να ολοκληρωθεί το δούλεμα) ότι το ζήτημα δεν είναι η τιμή (ναι, δεν είναι σπουδαίο το ζήτημα, αρκεί να είσαι καλλιεργητής λεφτόδεντρων), αλλά η ποιότητα! Αυτή η ποιότητα, ειδικά, είναι τόσο «πονεμένο» θέμα, που χρειάζεται σελίδες επί σελίδων για να τύχει στοιχειώδους ανάλυσης.

Και πόσο ακριβά, βρε παιδί μου, να είναι τα κρεατικά; Κάθε εβδομάδα μπορείς να βρεις σε κάποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ προσφορά με ντόπιο κοτόπουλο στα 2 ευρώ. Αυτή την εβδομάδα υπάρχει και προσφορά σε φιλέτο χοιρινό στα 7 ευρώ το κιλό, ελιά μόσχου με κόκαλο 5 ευρώ το κιλό και μπριζόλα χοιρινή 4,9 ευρώ το κιλό. Ενα πακέτο με 10 πίτες για σουβλάκια πρώτης ποιότητος μπορεί να αγοραστεί και σε τιμή 1 ευρώ.

Οι προαναφερθείσες τιμές είναι λιανικής, ασφαλώς. Φαντάσου εκπτώσεις που μπορείς να πετύχεις αν αγοράζεις χονδρική τα κρεατικά και τη μαναβική από τις κεντρικές αγορές των πόλεων ή απευθείας από τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς.
Η καλύτερη απάντηση του κοινού σε τέτοιες εξωφρενικές αυξήσεις είναι η αποχή από τα σουβλατζίδικα, από τώρα. Προτού αυξήσουν τις τιμές. Μπορεί καθένας, αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο του, να φτιάξει μακράν καλύτερα εδέσματα από όσα βρίσκει έτοιμα - και μάλιστα να γνωρίζει τι τρώει και πώς παρασκευάστηκε αυτό που τρώει.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει μεγάλη μερίδα του κοινού είναι ότι ασκεί καθημερινή πολιτική με το που διαθέτει τα -έστω και λίγα- χρήματά του. Η καλύτερη απάντηση σε δηλώσεις περί αυξήσεων ή στις αυξήσεις είναι η αποχή από την αγορά των ειδών που ακρίβυναν. Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν όλοι. Εκείνη του χρήματος που θα τους λείψει.

Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση. Παρασκευή οικιακών σουβλακιών και την αύξηση ας την επιβάλουν οι σουβλατζήδες στον εαυτό τους.


Παναγιώτης Λιάκος


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...