-->

Όνειρά

"Στα όνειρά μου νάρχεσαι τα βράδια." Η ευχή τής πιο βαθιάς επιθυμίας των ερωτευμένων για αδιάκοπη επικοινωνία. Ποιος, όμως, θα θυμάται το πρωί, αν ο άλλος ήταν εκεί; Περισσότερο από τη μνήμη, το λόγο έχει η εξάσκηση. Ποιον ή ποιους συναντάμε στον ύπνο μας; Πώς θα κρατήσουμε τις ονειρικές σκηνές, που γλιστρούν άπιαστες στα νευρωνικά μας κυκλώματα;

O κόσμος των ονείρων περιέχει ένα σύμπαν πληροφοριών, από τις πιο καθημερινές μέχρι τις βαθύτατα υπερβατικές. Ωστόσο, ενώ εισχωρούμε σ' αυτόν κάθε βράδυ, το πρωί ξυπνάμε έχοντας ξεχάσει συχνά τις λεπτομέρειες του νυχτερινού μας ταξιδιού. Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται, μάλιστα, ότι δεν βλέπουν όνειρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλώς δεν τα θυμούνται. Κι όμως, υπάρχει τρόπος για να κρατήσουμε τα δώρα του Μορφέα

Υπάρχει ένα πανεύκολο σύστημα με δοκιμασμένα αποτελέσματα: το να κρατάμε σημειώσεις των ονείρων μας, αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Αν μεταθέσουμε την καταγραφή τους έστω και για ένα λεπτό, το όνειρο κινδυνεύει να ξεθωριάσει. Η πρωινή καταγραφή των ονείρων, είναι η πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος για να τα θυμόμαστε. Δίπλα στο κρεβάτι καλό είναι να υπάρχει πάντα ένα μολύβι κι ένα τετράδιο ονείρων.

Πολλοί θα βρουν πρακτικότερη τη χρήση μαγνητοφώνου. Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις διακυμάνσεις της φωνής του. Εάν το όνειρο είναι χαλαρωτικό, η φωνή θ' ακούγεται ήσυχη και ήρεμη. Εάν αντίθετα τ' όνειρο μας ανησύχησε, θα παρατηρήσουμε έναν τόνο ανησυχίας και στη φωνή μας. Αυτή η τεχνική βοηθά όσους βιάζονται το πρωί ή εκείνους, που μέχρι να πιάσουν το μολύβι, έχουν ήδη χάσει αρκετό από το περιεχόμενο του ονείρου τους. Πάντως, βασικό σημείο παραμένει το να μην μετατεθεί η καταγραφή των ονείρων γι' αργότερα. Ούτε καν μερικά λεπτά. Η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από τη συντομία με την οποία θ' αρχίσουμε να θυμόμαστε τα συναισθήματα μας, μετά το ξύπνημα.

Εάν μετά το ξύπνημα δεν έχουμε καμιά ονειρική ανάμνηση, τότε σημειώνουμε τις πρώτες σκέψεις και συναισθήματα: αισθάνομαι ηρεμία, γαλήνη, ειρήνη, αγωνία ή φόβο. Θεωρείται πολύ χρήσιμο να γράφουμε την ημερομηνία σε κάθε σημείωση κι εάν ξυπνάει κάποιος μέσα στη νύχτα να σημειώνει επίσης την ώρα. Αυτές οι πληροφορίες θα πλαισιώσουν το ονειρικό ημερολόγιο, επιτρέποντας, αργότερα, ν' αντιληφθούμε καλύτερα το μήνυμα του ονείρου.

Κάθε νύχτα ονειρευόμαστε 90 λεπτά, κατά μέσο όρο, διαιρεμένα σε πέντε περίπου όνειρα. Πολλοί που νομίζουν ότι δεν έχουν δει κανένα όνειρο, μοιάζει σαν ν' αγνοούν ένα μέρος της ζωής τους. Η αλήθεια είναι πως επειδή υπάρχει συχνά μια κενή ονειρική φάση (βαθύς ύπνος), ανάμεσα στο τελευταίο όνειρο και τη στιγμή του μηνύματος, δεν είναι πάντα εύκολο να θυμηθούμε ότι ονειρευτήκαμε.

Αν ξυπνήσουμε 20 λεπτά μετά το τέλος του ονείρου, συνήθως δεν έχουμε καμιά ανάμνηση του. Αν ξυπνήσουμε μετά από 15 λεπτά, διατηρούμε μερικές σκηνές. Μετά από 5 λεπτά, το θυμόμαστε πάρα πολύ καλά. Εάν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια του ονείρου δεν υπάρχει καμιά δυσκολία. Συμβαίνει να ξεχνάμε τα όνειρα μας, όταν ξυπνάμε αρκετά αργότερα από την περίοδο REM (γρήγορες κινήσεις των ματιών) του ύπνου. Η φάση REM του ύπνου, είναι αυτή στην οποία εμφανίζεται το όνειρο και συνοδεύεται από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών. Σ' αυτήν βασίζεται μια άλλη τεχνική ανάμνησης των ονείρων, που προϋποθέτει τη γρήγορη αφύπνιση μετά τη φάση REM. Έτσι προλαβαίνουμε να μηνπέσουμε στην επόμενη βαθιά φάση ύπνου, όπου το ονειρικό κύκλωμα είναι σβηστό. Γι' αυτό μπορούμε μια φορά το μήνα να διακόπτουμε τον ύπνο μας κάθε δύο ώρες, είτε εκούσια είτε μ' ένα ξυπνητήρι. Προφανέστατα με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια ενός ονείρου ή στο τέλος του. Ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο περισσότερο από μια φορά το μήνα, επειδή είναι αρκετά αγχογόνος.

Παρ' όλ' αυτά υπάρχουν προικισμένα ή εξασκημένα άτομα που πετυχαίνουν να θυμούνται τα όνειρα τους. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν δυνατή φαντασία, φαίνεται πως η γυναίκα ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Εξαιτίας της διευρυμένης διαίσθησης της, θυμάται περισσότερο απ' ό,τι ο άντρας. Οι καλλιτέχνες, επίσης, θυμούνται τα όνειρα τους κι επιπλέον συχνά αντλούν μέσα από αυτά το υλικό των έργων τους. Ο συγγραφέας Robert Stevenson είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Ονειρεύτηκε την περίφημη ιστορία του Dr Jekyll και Mr Hyde πριν τη γράψει. Ο Alfred Hitchcock εμπνεύστηκε μερικές κινηματογραφικές του ταινίες από το υλικό των ονείρων του.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητο που σκέφτεται, είναι περισσότερο εστιασμένο και διορατικό απ' ό,τι το συνειδητό. Η γλώσσα και τα πρόσωπα που κατοικούν αυτό τον κόσμο είναι σύμβολα κι εμείς επικοινωνούμε μαζί τους μέσα από τα όνειρα. Γεγονότα ή σκέψεις που θεωρήσαμε δευτερεύοντα ή έλαθαν της συνειδητής προσοχής μας, ξεπροβάλλουν στο όνειρο όχι σαν λογική σκέψη, αλλά σαν μια εικόνα συμβολική, γράφει ο Καρλ Γιουνγκ. Σύμβολα κοινά σ' όλη την ανθρωπότητα, αρχέτυπα που εμφανίζονται με ατομικό τρόπο και που γι' αυτό χρειάζεται κλειδί για την ερμηνεία τους. Η μελέτη των συμβόλων αποκρυπτογραφεί το όνειρο, αποκαλύπτοντας στο συνειδητό το περιεχόμενο του υποσυνείδητου χώρου. Κι από εδώ αρχίζει η μύηση. Η σύνδεση συνειδητού και υποσυνείδητου, σαν ενοποιητική διαδικασία, εισάγει τον αναζητητή στο συλλογικό υποσυνείδητο. Το ατομικό υποσυνείδητο εκτός από την προσωπική του ιστορία, που είναι περιοδικό φαινόμενο (γέννηση-θάνατος), περιέχει κυρίως το συλλογικό υποσυνείδητο. Αυτό είναι αενάως παρόν, από τότε που εμφανίστηκαν στον πλανήτη ανθρώπινα όντα. Περιέχει το φυλετικό πνεύμα του οποίου στοιχεία επιλέγει το άτομο για να αναπτύξει το ένστικτο του, τη διαίσθηση του, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος σκέφτεται και δρα σύμφωνα με το φυλετικό πνεύμα τον κάνει συμμέτοχο στη φυλή του, γράφει ο Ρούντολφ Στάινερ ιδρυτής της Ανθρωποσοφικής Εταιρίας. Γι' αυτό και τα προσωπικά ιδανικά ή τα πρότυπα ζωής, μπορούν να υπερβαίνουν την εθνική πολιτιστική κληρονομιά και να έχουν πανανθρώπινο χαρακτήρα.

Έτσι, μέσα από την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων του ονείρου έχουμε πρόσβαση στο ατομικό υποσυνείδητο. Από εκεί η Γνώση, που είναι και μύηση, ανοίγει την πόρτα στο συλλογικό υποσυνείδητο και στην... ενοποίηση των διαφορών. Ή αλλιώς, στην εξέλιξη της συνειδητότητας.

Στον κόσμο του ονείρου δεν είναι η εικόνα που μετράει, αλλά η Ιδέα. Η εικόνα είναι η απεικόνιση της Ιδέας, που γίνεται σύμβολο και αρχέτυπο.Στην ουσία ένας καλλιτέχνης, ένας εφευρέτης, είναι κάποιος που μπαίνει στον κόσμο των ιδεών. Συλλαμβάνει την Ιδέα και μετά τη μορφοποιεί στο νου του. Αυτή τη νοητική εμπειρία, όταν ξυπνήσει αργότερα, την υλοποιεί. Όλοι μας είμαστε, σε κάποιο βαθμό ο καθένας, είτε καλλιτέχνες είτε εφευρέτες. Και οι Ιδέες συχνά ονομάζονται ενόραση ή πνευματική όραση. Οι μυημένοι κι αυτοί που ονειρεύονται, μπορούν να έχουν πρόσβαση σ' αυτές, έτσι κι αλλιώς. Αυτό εξηγεί και το πλήθος των μηνυμάτων για σωματικές ασθένειες, για θεραπείες ή λύσεις ακόμα και... μαθηματικών εξισώσεων (όνειρα Poincare, Descartes κι άλλων επιστημόνων). Εκείνοι που επεξεργάζονται τα όνειρα τους, είναι σαν να καλλιεργούν τον κήπο του νου τους σ' ένα υπέρ-επίπεδο συνειδητότητας. Επιστρέφοντας στο ξύπνιο κομίζουν πληροφορίες, γνώσεις και... νέες ικανότητες ή νέους νευρώνες!

Κάποτε ο Θεμιστοκλής, επικηρυγμένος από την πόλη του, είχε καταφύγει σε μια μικρή Αιολική πόλη στις Αίγες, στο σπίτι του Νικογένους. Ένα βράδυ αφού εκοιμήθη, του εφάνη ότι είδε στ' όνειρο του να περιτυλίσσεται ένας δράκων επάνω εις την γαστέραν του και να σύρεται προς τον τράχηλον. Καθώς όμως ήγγισε το πρόσωπο του, έγινε αετός και αφού τον περιέβαλλε με τα πτερά του τον εσήκωσε υψηλά και τον μετέφερε εις μεγάλην απόστασιν' έπειτα ενεφανίσθη κάποιο χρυσό κηρύκειον και τον ετοποθέτησεν ασφαλώς επάνω εις αυτό και έτσι ο Θεμιστοκλής απηλλάγη από ένα μεγάλο φόβο κι από την ταραχή η οποία τον κατείχε.

Εάν το όνειρο είναι εμπειρία, κι αν περιέχει κάποιο μήνυμα από τα ανώτερα τμήματα του ψυχισμού, τότε μοιάζει με το (θείο) δαιμόνιο του Σωκράτη. Κι αν δεν έχουμε κάποιο άλλο δαιμόνιο για να τσιμπάει ή να αφυπνίζει τα παροπλισμένα ανώτερα τμήματα του εαυτού μας, τότε μπορούμε να έχουμε ένα κι αυτό είναι το όνειρο.

Σε πολλούς θα φανεί ότι καταδυόμενοι στον ονειρότοπο θα συναντήσουμε πολλά και απρόβλεπτα πρόσωπα και καταστάσεις. Δράκους, κηρύκεια ή ανεξήγητα συναισθήματα. Μερικά από αυτά θα μας σαγηνεύσουν κι άλλα θα μας τρομάξουν, επειδή δεν υποπτευόμαστε την ύπαρξη τους. Αν όμως τολμήσουμε να τ' αγγίξουμε, τότε αυτά τα ίδια στοιχεία θα ξυπνήσουν μέσα μας άλλες διαστάσεις. Η περιορισμένη ύπαρξη μας, θα νιώσει να διευρύνεται. Ακόμα και οι αντιθέσεις των συναισθημάτων και των ιδεών αφομοιώνονται. Αυτός ο μετασχηματισμός των αντιθέτων που διαιρούσε τον ψυχισμό, τώρα, μέσα από μια ενοποιημένη αντίληψη, οδηγεί στην ανάδυση των δυνάμεων που περιέχει ο υποσυνείδητος χώρος. Η πολλαπλότητα και η αντίθετη κατεύθυνση της εγρήγορσης με τον ύπνο και του συνειδητού με το υποσυνείδητο, κινούνται ως ένα λειτουργικό σύνολο. Έτσι, πλησιάζουμε τον πυρήνα των αρχέγονων δυνατοτήτων μας. Ο Π.Ο. Μάρτιν γράφει: στην άγνωστη περιοχή που βρίσκεται από την άλλη μεριά του συνειδητού, δρουν δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν κατά καιρούς να διοχετευθούν στον ανθρώπινο κόσμο μας με ζωογόνο επίδραση.

Δεν είναι περίεργο που, στην επαφή με την πρωινή ονειρική ανάμνηση, το συνειδητό, αμύητο και αβοήθητο, νιώθει σε κίνδυνο και τα θεμέλια του να τρίζουν. Το δημιουργικό σε αμύητα χέρια ή συνειδήσεις, γίνεται κάποτε και επικίνδυνο. Μόνο η ίδια η θέληση μπορεί να κάνει τη μνημονική άσκηση να αποδώσει τους αμύθητους θησαυρούς του εσωτερικού εαυτού στον εξωτερικό, τον ξύπνιο. Το γνήσιο ενδιαφέρον γι' αυτό το εσώτερο τμήμα ζωής μας, θα μυήσει το συνειδητό.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ

1. Πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα, πείτε στο υποσυνείδητο σας το πρόβλημα που θέλετε να επεξεργαστείτε. Εάν έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε ένα δάσκαλο, ένα φύλακα άγγελο ή μια υπερφυσική δύναμη που σας προστατεύει, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να βρείτε μια απάντηση.

2. Αναπτύξτε τη συνήθεια να καταγράφετε κάτι, κάθε μέρα μόλις ξυπνάτε. Όλες οι νέες συνήθειες χρειάζονται περίπου 21 μέρες για να αναπτυχθούν, γι' αυτό συνηθίστε τον εαυτό σας να καταγράφει κάτι για 21 μέρες. Ακόμα κι αν δεν θυμάστε τα όνειρα σας, γράψτε κάτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα, είναι εξίσου σημαντικά για την ερμηνεία των ονείρων, όσο είναι οι εικόνες και οι λέξεις. Στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν ένα μεγάλο μέρος από το όνειρο. Το ιδανικό είναι να ξυπνάτε, γνωρίζοντας την ερμηνεία του ονείρου. Αλλά αν τίποτα απ' αυτά δεν σας συμβαίνει, τότε γράψτε κάτι, έστω και πολύ απλό όπως, δεν θυμάμαι κανένα όνειρο μου σήμερα. Ό,τι γράφετε δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η ίδια η πράξη του ότι γράφετε, επειδή έτσι ασκείτε το υποσυνείδητο σας να σας δίνει κάτι για να γράψετε.

3. Να έχετε πάντα ένα μολύβι κι ένα τετράδιο ή ό,τι άλλο σας διευκολύνει (π.χ. μαγνητόφωνο), δίπλα στο κρεβάτι σας. Ειδικά όταν αρχίζετε να αναπτύσσετε τη μέθοδο να θυμάστε τα όνειρα σας, χρειάζεται να τα καταγράφετε αμέσως μόλις ξυπνάτε. Τα όνειρα γλιστρούν γρήγορα έξω από τη μνήμη, συχνά μέσα σε δευτερόλεπτα αφότου ξυπνήσουμε.

4. Ασκείστε τον εαυτό σας να ξυπνάει πριν από το ξυπνητήρι. Το σοκ από τον ήχο του ή η μουσική και η ομιλία του ραδιοφώνου, μπορούν να είναι η αιτία να ξεχάσετε αυτό που ονειρευόσαστε όταν ξυπνούσατε. Με το να δώσετε στον εαυτό σας την εντολή να ξυπνήσει κάποια συγκεκριμένη ώρα, κάνετε το υποσυνείδητο σας να σας ξυπνήσει μερικά λεπτά πριν από το ξυπνητήρι.

5. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα όνειρα σας μετά από έναν υπνάκο - βάλτε ένα ξυπνητήρι 20 ή 30 λεπτά αφού ξαπλώσετε. Παρ' όλο που αυτό φαίνεται να αντιφάσκει με τα προηγούμενα, ωστόσο ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μερικές από αυτές τις τεχνικές, μπορεί να μην ισχύουν για όλους.

6. Δώστε εντολή στη μνήμη σας να επαναφέρει την ανάμνηση των ονείρων σας μόλις ξυπνήσετε. Κι αυτό είναι επίσης μια άσκηση. Πρέπει να τη δουλέψετε καλά, προτού την κατακτήσετε. Σκεφτείτε τη μνήμη σας σαν ένα μυ που πρέπει να ασκηθεί για να δυναμώσει. Πραγματικά αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν το επαναλαμβάνετε συστηματικά.

7. Εάν οι παραπάνω τεχνικές δεν πιάνουν σε σας, δοκιμάστε την αντεστραμμένη ψυχολογία. Δώστε στον εαυτό σας την οδηγία να μη θυμάται κανένα όνειρο. Μερικές φορές το υποσυνείδητο είναι διεστραμμένο και αρνείται να κάνει ό,τι του λέτε. Γι' αυτό πείτε του να μην κάνει αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνει.

8. Διαβάστε κάτι πνευματικό πριν κοιμηθείτε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάδυση κάποιων αναφορών του υποσυνείδητου χώρου, σχετικών με την καθημερινή σας ζωή, που γεμίζουν ενδεχομένως τα ονειρικά σας μηνύματα και που θα σας βοηθήσουν να τις χειριστείτε.

9. Πριν πάτε για ύπνο, σιγοτραγουδήστε μια ιερή λέξη, για να αφυπνίσετε την ετοιμότητα σας, όπως: Αμήν, Ομ, Μάνα, Χου. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και για την προηγούμενη τεχνική αρ. 8.

10. Εάν τελικά θυμηθείτε ένα συναίσθημα και δεν έχετε καμιά άλλη ανάμνηση ονείρου, προσπαθήστε να φανταστείτε μια κατάσταση που θα μπορούσε να σας δημιουργήσει αυτό το είδος συναισθήματος. Σ' αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να βρείτε τα ίχνη μνήμης του ονείρου σας. Κάτι που φαντάζεστε, μπορεί να φέρει πίσω ένα κομμάτι του ονείρου.

11. Προσπαθήστε να φανταστείτε μια ευχάριστη ή συνηθισμένη έκφραση για ποικίλες συγκινήσεις και εμπειρίες. Με το να φαντάζεστε πώς μπορείτε να εικονοποιήσετε αυτές τις εκφράσεις, μπορεί να συλλάβετε μια ανάμνηση ενός περασμένου ονείρου.

Είναι σίγουρο πως αν κάποιος, που συνήθως ξεχνά τα όνειρα του, υιοθετήσει στην πράξη μια από αυτές τις τεχνικές, θα πετύχει να ζήσει το άλλο κομμάτι της ύπαρξης του, τόσο πλούσιο σε πληροφορίες και τόσο μυστηριώδες.

Αυτή τη φορά είναι η σειρά σας να παίξετε. Τα γράμματα σας και οι ερμηνείες των ονείρων σας είναι καλοδεχούμενες. Ωστόσο κανένα όνειρο δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα από ένα μοναδικό κλειδί ερμηνείας. Επειδή πάντα το κάθε όνειρο έχει μια μοναδική ψυχική οργάνωση, εκτός από τα μεγάλα και πολύ σπάνια προφητικά όνειρα. Αυτά πρέπει να ανακοινώνονται για να μεταφέρουν καινα διαδώσουν το μήνυμα που θαγγίξει αυτούς που πρέπει να το ακούσουν.

Και μέσα στον κόσμο όλοι ονειρεύονται ότι είναι αυτό που είναι, αν και κανείς δεν το υποπτεύεται.strange-area
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger