-->

Το δίλημμα είναι ελεύθερη οικονομία ή κρατισμός


Γράφει ο Γιάννης Τριήρης
Η προεκλογική διαμάχη τόσο στις εκλογές της 6ης Μαΐου όσο και στις επερχόμενες της 17ης Ιουνίου έχει επικεντρωθεί στο δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, ευρώ ή δραχμή.
Δεν είναι, όμως, αυτό το ζητούμενο. Είτε με αντιμνημόνιο και δραχμή είτε με μνημόνιο και ευρώ, το μεγάλο ερώτημα για την ελληνική κοινωνία, είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε και ποιοι θα την εφαρμόσουν.
Γιατί είναι βέβαιο ότι για να βγει η χώρα από την κρίση δεν αρκεί μια απάντηση στο δίλημμα που έχει τεθεί και κυριαρχεί στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Η ουσία του ζητήματος είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε να μας κυβερνήσουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία ή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στο κρατισμό.
Τα δύο συστήματα έχουν μεγάλες διαφορές.
Η ελεύθερη αγορά, στηρίζεται στις δυνάμεις της αγοράς και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλει ενεργούς πολίτες με έφεση στο επιχειρείν, που βασίζονται στις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν, μέσα βέβαια σ΄ ένα κράτος δικαίου, όπου η πολιτεία έχει ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο στις αγορές ώστε να λειτουργούν υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Επιγραμματικά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι συστατικά χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι η χαμηλή-ανταγωνιστική φορολογία των επιχειρήσεων, η μείωση του δημόσιου τομέα και της γραφειοκρατίας, η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, το πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα, η λήψη μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Η φιλοσοφία του κρατισμού από την άλλη πλευρά θέλει το κράτος πανίσχυρο, ώστε όχι απλά να εποπτεύει την αγορά, αλλά και να την ελέγχει πλήρως αναλαμβάνοντας και το ρόλο του επιχειρηματία. Υπόσχεται κοινωνικές παροχές «δωρεάν», για τις δαπάνες των οποίων όμως η κυρίαρχη πηγή εσόδων προέρχεται από την υψηλή φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων. Κάθε προσπάθεια ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχει να αντιμετωπίσει μια διογκωμένη και γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση, ενώ κάθε επενδυτική προσπάθεια θα έχει να αντιμετωπίσει τα ισχυρά κρατικά μονοπώλια.
Αυτές είναι μερικές από τις πλέον απλές αλλά και μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο συστημάτων που σήμερα εκπροσωπούν τα δυο πρώτα κόμματα στην χώρα μας.
Και δεν θα πρέπει να τις αγνοούμε εν όψει και των επικείμενων εκλογών.
Γιατί είναι μεγάλη αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δραστηριοποιηθεί δυναμικά για το θεμιτό κέρδος που απορρέει από την επιχειρηματική δράση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να μην πληρώνει φόρους για κοινωνικές παροχές και ως απλός εργαζόμενος να απολαμβάνει υπέρογκων αμοιβών.
Εν κατακλείδι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να απαιτούν «να έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη».

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger