Δυο πανωλεθρίες με τους S-200 σε λιγότερο από ένα χρόνο: η Συρία σε απόγνωση


Andrew Korybko* - 2 Ιουλίου 2019 - Πηγή  eurasiafuture.com

Η Συρία γνώρισε τη δεύτερη πανωλεθρία της με τη χρήση βλημάτων S-200: να που ένας άστοχος πύραυλος έληξε τη πορεία του στη Κύπρο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά που ο προηγούμενος είχε πλήξει το ρωσικό αεροπλάνο κατασκοπείας το Σεπτέμβριο του 2018. Αυτά τα δύο επεισόδια δείχνουν το επίπεδο της απόγνωσης στη Συρία για να ανταποκριθεί στις ολοένα και πιο έντονες επιδρομές εκ μέρους του "Ισραήλ", μειωμένη που είναι καθώς αναγκάζεται να κάνει χρήση παρωχημένης και ξεπερασμένης τεχνολογίας, με τη Ρωσία η οποία αρνείται να της αφήσει πλήρη και ανεξάρτητο έλεγχο των S-300 που αναπτύχθηκαν στο έδαφος της.

Οι αντι-ιρανικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από το «Ισραήλ»  στη Συρία τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου, ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές και κατέστρεψαν ένα μεγάλο αριθμό στόχων μεταξύ Χομς και Δαμασκού, αλλά η επιχείρηση σημαδεύτηκε από μια δυσάρεστη καταστροφή: Ένας από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-200 που εκτοξεύτηκε από το Συριακό Αραβικό Στρατό (ΣΑΣ) για να υπερασπιστεί τη χώρα χάθηκε και τελείωσε την πορεία του προσγειώνοντας στην Κύπρο. 
Πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ένας προηγούμενος πύραυλος έχοντας καταστρέφει κατά λάθος ένα ρωσικό αεροπλάνο κατασκοπίας τον Σεπτέμβριο του 2018.
Και τα δύο γεγονότα δείχνουν ότι η Συρία είναι σε απόγνωση για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες επιδρομές του "Ισραήλ", ενώ η διαθέσιμη τεχνολογία είναι παρωχημένη και αναξιόπιστη: η Ρωσία αρνείται πράγματι να αφήσει τη Συρία να αναλάβει πλήρη και ανεξάρτητο έλεγχο των πυραύλων S-300.

Ο κόσμος έχει οδηγηθεί να πιστεύει, μέσω μιας προσεκτικά προετοιμασμένης εκστρατείας διαχείρισης της αντίληψης ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας των S-300 θα απέτρεπε τις «ισραηλινές» αεροπορικές επιδρομές  στο μέλλον, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί οι πύραυλοι ποτέ δεν υπερέβησαν στην πράξη το ρόλο του «σύμβολου γοήτρου» που τροφοδοτεί τις φαντασιώσεις και τις ευσεβείς σκέψεις των μελών της  κοινότητας των εναλλακτικών μέσωνενημέρωσης, που προσβάλλονται και από το σύμπλεγμα του λευκού ιππότη που τους αφήνει να πιστεύουν ότι η Ρωσία θα πετάξει στη βοήθεια της Συρίας. 
Η στρατιωτική εντολή της Μόσχας στη Συρία περιορίζεται αυστηρά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και δεν προβλέπει τίποτα για να υπερασπιστεί τα σύνορα από συμβατικές απειλές, ακόμη πολύ λιγότερο αν προέρχονται από «το Ρωςισραήλ του Πουτινιάχου».
Αλλά οι ψεύτικές ειδήσεις που θα ήθελαν  αυτή την ρωσική επέμβαση να είναι πιο εκτεταμένη επέτρεψαν την άνθηση παράλογων θεωριών για τα κίνητρα της συμμετοχής του Πούτιν σε αυτή τη σύγκρουση.

Ο πιο δημοφιλής μύθος θέλει τη Ρωσία ως ένα είδος "αντι-σιωνιστικού κράτους σταυροφορίας" που υποτίθεται ότι αφιερώνεται στην καταστροφή του "Ισραήλ". 
Αυτός ο μύθος αποσυνδέεται εύκολα διαβάζοντας απλώς τις πολυάριθμες δηλώσεις υποστήριξης του Πούτιν για το αυτοανακηρυγμένο «Εβραϊκό κράτος» 
οι δηλώσεις αυτές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα τουΚρεμλίνου. 

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα, και παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ρωσία είναι σε αναμονή για την «κατάλληλη στιγμή» να επιτρέψει τη Συρία να χρησιμοποιήσει τους S-300 - δεν πειράζουν τα δεινά της Αραβικής Δημοκρατίας περιμένοντας την ενεργοποίηση αυτής της "συσκευής ιδιοφυίας"-. 
Αυτό το τραίνο σκέψης είναι εύκολο να αποσυναρμολογηθεί, καθώς η Συρία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την ξεπερασμένη και αναποτελεσματική τεχνολογία των S-200, για να αμυνθεί. Δεν θα χρειαζόταν να αναλάβει αυτόν τον κίνδυνο αν η Μόσχα της έδινε πρόσβαση στην νεότερη τεχνολογία S-300.

Η προπαρασκευαστική περίοδος της μεσονύκτιας επίθεσης είδε και την άνθηση ψευδών καταγγελιών, ότι η Ρωσία παρέμβαλε στα σήματα GPS στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Η Μόσχα κατήγγειλε αμέσως αυτούς τους ισχυρισμούς ως ψευδή είδηση, αλλά δεν παρέλειψαν να τροφοδοτήσουν φαντασιώσεις στην κοινότητα των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης: η Ρωσία φερόταν να προσπαθούσε μυστικά να ανατρέψει το αυτοανακηρυγμένο «εβραϊκό κράτος» για λογαριασμό του συριακού "συμμάχου" της. 
Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε χωρίς αμφιβολία ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν απολύτως ψευδείς: "το Ισραήλ" κατάφερε να διεξάγει χωρίς καμιά δυσκολία την εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμού του. 
Ωστόσο, πιθανότατα έγιναν για να απομακρύνουν τη Ρωσία από τη συμφωνία που πιθανώς συνέταξε την περασμένη εβδομάδα με το "Ισραήλ" και τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής των ΣυμβούλωνΕθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, συμφωνία η οποία πιθανά επιτρέπει στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να εντείνει τις αντιιρανικές επιδρομές στη Συρία.

Παίρνοντας τα πράγματα από αυτή την οπτική γωνία, οι «Ισραηλινοί»
ηγέτες μάλλον είπαν ψέματα σχετικά με το σκάνδαλο των παρεμβολών στα GPS, για να παρέχουν κάλυψη στον νέο Ρώσο σύμμαχο τους, ενώ η RTδημοσίευσε ένα άρθρο που υποδηλώνει ότι ο απροσανατολισμένος πύραυλος S-200 ο οποίος έπεσε στην Κύπρο μπορεί να ήταν στην πραγματικότητα ένα «ισραηλινό» μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφτηκε. 
Η Ρωσία και το «Ισραήλ» μπορούν περιστασιακά να εργαστούν από κοινού για να σπείρουν τους σπόρους της αμφιβολίας ενώπιον του διεθνούς κοινού σχετικά με τη συμμαχία τους, αφήνοντας να εμφανιστεί στον μη προσεκτικό παρατηρητή ότι σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, οι δύο χώρες βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια συχνότητα όσον αφορά τις περιφερειακές υποθέσεις, και ιδίως για την ιδέα "να ενθαρρυνθεί" ο Άσαντ να ζητήσει από το Ιράν να προβεί σε "προγραμματισμένη απόσυρση" από τη Συρία.

Παρά το ήδη σημαντικό βάρος της σημερινής ρωσικής επιρροής στη Δαμασκό, αναμένεται ότι θα καταστεί ακόμη πιο πιεστική τα επόμενα χρόνια, όταν οι συντονισμένες προσπάθειες της Μόσχας να «μεταρρυθμίσει το βαθύ κράτος της Συρίας» να αποφέρουν καρπούς. 

Και όμως παρά ταύτα, δεν μπορεί κανείς να περιγράψει τη Συρία ως  «κράτος μαριονέτα»  για την ώρα: η απελπισμένη χρήση των ξεπερασμένων S-200 για την υπεράσπιση της αποδεικνύει ότι «το Ρωςισραήλ του Πουτινιάχου» δεν ελέγχει ακόμα πλήρως τη χώρα προς το παρόν. 
Ο πρόεδρος Άσαντ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να ζητήσει από το Ιραν την αποχώρηση του από τη χώρα του, και μονάδες του ΣΑΣ συνεχίσουν να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της «Ισραηλινής» επίθεσης, ακόμα και να στείλουν στο αέρα αναξιόπιστους και επικίνδυνους S-200 προς τους πυραύλους και τα αεροσκάφη που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση. 

Καθώς αναμένουμε να δούμε το "Ισραήλ" να συνεχίσει να πλήττει τη Συρία όλο το καλοκαίρι στο πλαίσιο της εκστρατείας επανεκλογής του Νετανιάχου, η περιοχή ίσως να μην έχει τελειώσει να βλέπει άλλες πανωλεθρίες S-200 τους επόμενους μήνες.

Ο Andrew Korybko  είναι Αμερικανός πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα, ειδικευμένος στις σχέσεις μεταξύ της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Αφρική και την Ευρασία, των νέων κινεζικών δρόμων του μεταξιού και του υβριδικού πολέμου .

Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά από τον Vincent για το Saker Francophone
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


ΠΗΓΗ
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

Disqus Comments
© Copyright 2017 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger