-->

Η Λιβύη του Καντάφι


Η Λιβύη του Καντάφι

1. Ο ηλεκτρισμός ήταν δωρεάν για όλους τους πολίτες της.

2. Δεν υπήρχαν τόκοι στα δάνεια. Οι τράπεζες της ήταν κρατικές και τα δάνεια δίνονταν, σύμφωνα με το νόμο, σε όλους τους πολίτες της με 0% επιτόκιο.

3. Η κατοικία θεωρείτο ένα ανθρώπινο δικαίωμα στη χώρα.

4. Όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια λάμβαναν 60.000 δηνάρια ( 50.000 δολάρια) από τη κυβέρνηση για να αγοράσουν το πρώτο τους διαμέρισμα και για να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της οικογένειας τους.

5. Η παιδεία και η ιατρική περίθαλψη ήταν δωρεάν. Πριν την άνοδο του ηγέτη τους στην εξουσία, μόνον το 25% των κατοίκων ήξεραν ανάγνωση και γραφή. Λίγο πριν εκτελεστεί το ποσοστό αυτό ήταν 83%.

6. Όσοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη, λάμβαναν δωρεάν αγροτική γη, δωρεάν αγροτική κατοικία και δωρεάν εξοπλισμό για να ξεκινήσουν τις φάρμες τους.

7. Όσοι δεν μπορούσαν να βρουν την εκπαίδευση ή την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν στη χώρα, λάμβαναν χρηματοδότηση από τη κυβέρνηση για να πάνε στο εξωτερικό (συν 2.300 δολάρια/μήνα για έξοδα διαμονής και μετακινήσεων).

8. Η κυβέρνηση της χώρας επιδοτούσε το 50% του κόστους αγοράς ιδιωτικής χρήσης οχημάτων.

9. Η τιμή της βενζίνης ήταν 0,14 δολάρια/λίτρο.

10. Η χώρα δεν είχε εξωτερικό χρέος και τα συναλλαγματικά της αποθέματα φτάνουν τα 150 δισ. δολάρια.

11. Αν κάποιος κάτοικος δεν μπορούσε να βρει εργασία μετά την αποφοίτηση του, το κράτος του κατέβαλε το μέσο μισθό του επαγγέλματος που θα λάμβανε αν ήταν εργαζόμενος, μέχρι ότου έβρισκε εργασία.

12. Ένα μέρος των πωλήσεων πετρελαίου της χώρας, πιστωνόταν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των πολιτών.

13. Κάθε μητέρα που γεννούσε ένα παιδί λάμβανε 10.000 δολάρια.

14. Σαράντα καρβέλια ψωμί κόστιζαν 0,15 δολάρια.

15. Το 25% των κατοίκων είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο.

16. Ο δολοφονημένος πια ηγέτης στις 20 Οκτωβρίου του 2011 είχε ξεκινήσει το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο του κόσμου, γνωστό ως Great Man-Made River, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε νερό σε ολόκληρη την ερημώδη χώρα…

Πέντε χρόνια μετά την δολοφονία η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος και είναι εύφορη γη για την τρομοκρατία. Υπό τον Καντάφι η Λιβύη έγινε η αφρικανική χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, η χώρα βυθίζεται στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο, με την οικονομία να κατρακυλά περισσότερο κάθε μέρα.

Ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε ενδημικό φαινόμενο γι αυτή χώρα του βορρά της Αφρικής, η οποία έχει μετατραπεί σε προπύργιο τζιχαντιστικών ομάδων στη μαύρη ήπειρο. Σήμερα, οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν καν τους μισθούς τους.

Έτσι, τώρα οι άνθρωποι συγκρίνουν το πώς ήταν τα πράγματα πριν και πώς είναι τώρα τα πράγματα και πιστεύω ότι οι πολιτικές που ακολουθούσαμε εδώ και πάνω από 40 χρόνια ήταν πολύ επιτυχημένες και, στη συνέχεια, ο καθένας επιθυμεί να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση.

Από την άνοδο στην εξουσία μέχρι τον θάνατο, οι φωτογραφίες (ΕΔΩ) παρουσιάζουν στιγμές από τη ζωή του Καντάφι, του ανθρώπου που επί τέσσερις δεκαετίες εξουσίαζε τη Λιβύη…


ΠΗΓΗ
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2017 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger