Γιατί είναι πλημμέλημα η δολοφονία ζώου και ελαφρυντικό ο πρότερος έντιμος βίος των δραστών;


Του Ιωσήφ Μποτετζάγια*
Το 2016, δικαστήριο στην Κεφαλλονιά καταδίκασε έναν καλό άνθρωπο που πυροβόλησε τρεις φορές και σκότωσε τον σκύλο του γείτονα του, επειδή το ζώο απλώς μπήκε στο χωράφι του. Με ποινή 25 μήνες, με τριετή αναστολή.
Την ίδια χρονιά, στο Ρέθυμνο, οι δικαστές έκριναν ότι ο δράστης που είχε δηλητηριάσει 16 (ΔΕΚΑΕΞΙ) αδέσποτες γάτες, άξιζε της παραδειγματικής τιμωρίας των δύο ετών και τριών μηνών – με αναστολή ασφαλώς.
Το 2017, άλλο δικαστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης καταδίκασε ένα «υπόδειγμα» ιδιοκτήτη ζώου, ο οποίος κρέμασε το σκύλο του στην αυλή του σπιτιού του. Με την εξοντωτική ποινή των τριών ετών – με αναστολή βεβαίως.
Πέρυσι, το 2018, το Στρατοδικείο Ιωαννίνων, καταδίκασε δύο φαντάρους που πέταξαν μια αδέσποτη σκυλίτσα σε ένα γκρεμό για να γελάσουν, στην ποινή – «κόλαφο» των 10 μηνών (ΜΗΝΕΣ!) με… αναστολή, το μαντέψατε!
Ενώ εφέτος, στη Χίο, η «καλή» κυρία που πέταξε μέσα σε κλειστή σακούλα σε κάδο σκουπιδιών τρία νεογέννητα γατάκια, έφαγε την «απίστευτη καμπάνα» των 15 ολόκληρων μηνών. Εννοείται, με αναστολή!
Το «με αναστολή» εξηγείται βέβαια από το γεγονός ότι η καλή μας νομοθεσία αναγνωρίζει σε αυτούς τους καλούς συνανθρώπους μας το ελαφρυντικό του «προτέρου εντίμου βίου».
Αλλά οι εξωφρενικά μικρές ποινές φυλάκισης οφείλονται στο ότι στην Ελλάδα η κακοποίηση των ζώων είναι πλημμέλημα.
Το ιδιαίτερο, όμως, με αυτά τα «πλημμελήματα» της κακοποίησης των ζώων, είναι ότι πρόκειται για αδικήματα που έχουν ήχο. Ναι, ήχο! Είναι το αλύχτισμα του σκυλιού που το έκαναν σουρωτήρι στην Κεφαλλονιά. Οι κοφτές ανάσες από τα γατιά που πέθαιναν δηλητηριασμένα στο Ρέθυμνο. Ο επιθανάτιος ρόγχος του σκυλιού που ασφυκτιούσε από τη θηλιά του στο Ηράκλειο. Οι κραυγές τις σκυλίτσας ενώ τσακιζόταν στον γκρεμό των Ιωαννίνων. Και τα κλάματα των νεογέννητων γατιών που περίμεναν να τα αλέσει η σκουπιδιάρα στη Χίο.
Οι καλοί μας βουλευτές και νομοθέτες, οι οποίοι συχνά πυκνά μας λένε ότι «αφουγκράζονται την κοινωνία», άραγε αφουγκράζονται και αυτούς τους ήχους; Και αν τους ακούν, πότε επιτέλους θα κάνουν αυτό που απαιτεί η λογική και η στοιχειώδης ανθρωπιά: να νομοθετήσουν, δηλαδή, ότι η απόλυτη περιφρόνηση και η σαδιστική αφαίρεση της ζωής ενός πλάσματος ΔΕΝ μπορεί να είναι «πλημμέλημα»!
*Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» και συνεργάτης του www.zoosos.gr.
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2017 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger